Plnené orechové pečivo
Plnené orechové pečivo

Plnené orechy fotorecept

nicopopa - fotkanicopopa, 27. septembra 2011
Plnené orechy (fotorecept)
Foto: nicopopa

Keď som videla na Vareche diskusiu "ruské orechy" hneď som si povedala že sem dám recept na túto delikatesu. Neviem, či sú ruské alebo Zobraziť celý popisKeď som videla na Vareche diskusiu "ruské orechy" hneď som si povedala že sem dám recept na túto delikatesu. Neviem, či sú ruské alebo rumunské, poľské alebo ukrajinské, nájdete ich v každej z týchto krajín. U nás sa volajú plnené orechy. Viem že v detstve sme čakali s radosťou každú svadbu odkiaľ maminka pre nás priniesla domov tú sladkú dobrotu. Pre mňa sú "rumunské", ale možu byť pokojne aj "ruské". Nijako mi to nevadí, pretože sú fantastické a má ich rovnako rada aj moja kamaratka z Ruska.

200
porcií
60 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
5 ks celé
1 šálka
6 šálky
1 ks
1 šálka
Plnka:
4 ks celé
250 g alebo margarín
200 g
4 lyžice
10 lyžice
2 lyžičky




Postup

  1. 1

    Tu už som si pripravila suroviny na cesto. Receptik som urobila s bravčovou masťou čo som si doniesla z Rumunska. Nevedela som že aj tu sa predáva taká masť. Teraz už viem. Keď chcete možete ho skúsiť pripraviť aj s margarínom. Ja by som dala 1-1,5 Hery na to množstvo múky čo som uviedla.

    Plnené orechy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiešame margarín alebo bravčovú masť s cukrom, pridáme vajcia a na koniec múku a kypriaci prašok. Získame cesto ako na fotke. Musí obsahovať veľa tuku aby sme mali nakoniec krehké oriešky.

    Plnené orechy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si formičku a spravíme malé guličky s ktorými naplníme každý priestor vo formičke. Zatvoríme formičku a na sporáku ich pečieme dozlatista. Odporúčam vám dať si na sporák alobal, pretože z formičky tečie pri pečení tuk a čistiť ho nie je nič príjemné.

    Plnené orechy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto by mali vyzerať upečené orieškové korpusy.

    Plnené orechy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po pečení zoberieme každý oriešok a očistíme ho od prebytočného cesta ktoré vytieklo z formičky. Dosiahneme tým pekný čistý tvar. Cesto ktoré nám zostane môžeme nakoniec zamiešať do plnky.

    Plnené orechy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prichystáme si suroviny na plnku.

    Plnené orechy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Najprv dobre vymiešame vajcia s krištalovým cukrom.

    Plnené orechy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme mleté orechy, kakao a kávu. Premiešame. Na malom ohni varíme túto zmes dokedy nestuhne. Potom ju necháme vychladnúť.

    Plnené orechy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Maslo mixujeme dopenista a do toho pridávame vychladnutú orechovú zmes. A tým máme hotovú plnku.

    Plnené orechy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Naplníme každú polovicu orieška a zlepíme ich.

    Plnené orechy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Každý oriešok obalíme do práškového cukru, vložíme do misky a možeme ich servirovať k dobrej voňavej kávičke.

    Plnené orechy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A tu je pre vás niekoľko orieškov s láskou..... Dobrú chuť!

    Plnené orechy (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

torticka
My sme tiež robievali takéto orechy. Len sme nemali takúto formu. Boli vynikajúce. Kde si zohnala formu?
dorisa
ú- žas-né! najkrajší recept za posledné obdobie:)
zuzihassi
vyzeraju nadherne, len by som tu heru urcite vymenila za normalne maslo, lebo inak mate po dobrej chuti..
bibia1
mám len klasické formičky na tzv. fúkané oriešky, dá sa použiť aj tá? Cesto sa do nej vtlačí a upečie sa rovno vo formičke v rúre.
krásny receptík, zaujíma ma, či vždy robíš z plnej dávky, 200 orieškov, to je už riadna Popoluška :)
evusik
takú formu som ešte nevidela aj keď oriešky poznám... u nás sa robili do formičiek a piekli sa v trúbe... krásny recept a krásne foto :-)
mata3636
fantázia! a tá plnka musí byť úžasná. oriešky pravdepodobne robiť nebudem / aj ked nikdy nehovor nikdy :))/, ale plnku určite vyskúšam do nejakého iného koláčika
alena45
hoci sladké nemusím, toto ma dostalo. Verím, že môžem použiť aj normálne formičky na orechy, hoci nebudú také krásne vypuklé. Ako ozajstné orechy ! Už aj idem písať sestre do Ruska, nech pozrie u nich na trhu čo to stojí.
hannah22
krásne a lákavé, určite sa hodia aj na Vianoce...... ukladám..... :))
marcy
nadčasová dobrota s krásnym a úprimným komentárom,citom pre krásu a chuť.....veľmi,veľmi si potešila ....tak je to,dáš a stonásobne sa vráti,super :))
belief
uuuuuzasne kolaciky. prezradis aj to, kde sa da takato forma kupit? myslim, ze to zaujima viac ludi. dakujem za recept
elisticka
oriesky su krasne ale veru sa daju urobit aj v nasich klasickych formickach... a ta plnka sa mi paci ,.... vyskusam.. to su naozaj kolaciky ktore miznu prve zo stola...
orchidea
Tiež si myslím, že sa dajú oriešky robiť vo formičkách na oriešky ktoré predávajú u nás. Ja robievam oriešky na Vianoce, ale veru je to poriadna fuška kým sa upečú, hlavne to plnenie formičiek. Obdivujem ťa preto že dokážeš urobiť takú veľkú dávku, aj keď je pravda, že zjesť by sa zjedli aj u nás aj keby ich bolo raz toľko. Ináč ich máš veľmi peknučké. Ukladám si recept, ja mám inakší, vyskúšam tento.
anina43
plnené orechy robievam pravidelne na vianoce, ale podľa iného receptu, tento pokladám za delikatesu, zvláštne cesto, aj plnka, určite na vianoce vyskúšam a možno aj skôr na skúšku, krásny receptik dik aj za krásne obrázky
zdenkas
Aj ja veľmi túžim po takej forme na oriešky.
Vraj to nosia z Poľska a stojí cca 14 euríkov. Ale ukladám snáď sa podarí zohnať.
mariaklara
Práve som ho dočítala na " Torty od mamy ", tam som našla aj slanú verziu. Určite sú to dobroty.
andys
Nico, krásny recept. Pozdravujem :)
nicopopa
Ahojte! Ďakujem všetkým za milé komentáre. Formu na pečenie orechov ako mám na obrázku si môžete kúpiť na stránke ktorú našla aj @mata3636 :  www.cukrarshop.sk/cukrarshop/eshop/0/0/5/748-Forma-na-rus...
Stojí 20,50 eur. Dnes som telefonovala s pani Dankou Švoňavovou (telefóne číslo 0902748605) a povedala mi, že má ešte 3 kusy, ale že ešte dostane jednu dodávku. Takže kto má záujem môže si ju objednať.
@bibia1 - nikdy som doteraz nepiekla orechy vo formičkách čo máte a ktoré sa dajú použiť iba v rúre. Preto sa neviem vyjadriťa či cesto čo som dala na tento recept je pre ne vhodné. Keď máte trpezlivosť napíšem recept na orechy čo sa daju piecť v rúre. Ibaže to nebude hneď, pretože máme mesačnú dcéru a mám dosť málu času na počítač.
Pretože tieto oriešky sú dosť pracné, robím naraz celú dávku. Faktom je, že ich robím iba na sviatky.
@elisticka - máš pravdu, zmiznú prvé
xenoclea
Blahozelam k dcerke, @Nicopopa ! A orechy su uzasne, dokonca aj pre mna, co sladke fakt nemam rada...
evanaaa
Nicopopa, teraz som písala komentár, ktorý mi zmizol . Asi ho zopakujem.
evanaaa
V prvom rade ti gratulujem k dcérke, viem aká je to radosť, ja mám pravnučku len o dva týždne staršiu, zatiaľ maličká iste spinká, takže môžeš piecť takéto dobrotky, horšie bude neskôr, ke&ď sa jej bude treba viac venovať. Mimochodom, ja chodím okolo podobných orieškov v Kauflande, aj keď určite nie sú tak dobré ako tie tvoje,, keby som mohla, hneď si ich kúpim.
nicopopa
Naša dcera sa vola Maria. Dakujem velmi pekne za gratulacie.
mijaita
Takove orechy jsem pekla dve desetileti, kazde Vanoce ! Samozrejme , ze do formicek. Pred dvema lety jsem je prodala, uz nepecu, pece snacha. Orechy jsou opravdu, opravdu moc dobre, delala jsem napln vanilkovou a kakaovou. VZDY se peklo jen z masla !! Kupovala se II jakost na vanocni peceni, kdyz nebyla tak I, ale cukrovi z masla je opravdu mnohem chutnejsi, i takove vonave!. Orechy jsem prvne ochutnala u jedne zname a od ni mam recept. Vsem, kteri se tu rozplyvaji nad tim tohle cukrovi opravdu velmi doporucuji! Bohuzel, do formicek je to docela pracne a navic , kdyz uz mate pocit, ze mate orechu hromadu a nebavi vas to, pak zjistite, ze jich je stejne malo , kdyz se slepi, pulka ubyde a pak se ochutna a je to v cukuletu pryc !! Krasny, opravdu krasny recept !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
motamita3
krásne mňam,to bude zas papaníčko pre nevesty a vnúčatá ĎAKUJEM
hubarka35
no dakujem za recept,a tú formu si kúpim, určite je to rýchlejšie ako plnit formičky a piect v rure podobné orechy.....
aroooo
vyzerajú úžasne, nemám formu ani formičky, dalo by sa cesto len rozvaľkať a vykrajovať napr.kolieska,upiecť a zliepať plnkou ako napr.linecké alebo laskonky?neboli by orechy ale kolieska ale chuť by zrejme zostala...ukladám
frona
@elisticka takéto orechy sa pečú u nás na sviatky, len plnka je čokoládová a do cesta dávame maslo. Sú fantastické ale pracné. Pečie ich moja dcéra a ja už len vyjedám a vyjedám...mňam Ale aj tie vo forme by som "skúsila" ochutnať.... :-)
tatranka
Ohromné niečo.Ani som nejedla,ani nerobila.V prvom rade ohromná forma.Tvoj recept nemá chybu a je to niečo,čo ma zaujalo.
Pekný recept,poctivá práca,hodná ocenenia Varechy.
matata1
@nicopopa gratulujem k dcérke. Maria je nádherné meno. Nach ste zdravučké, šťastné a spokojné. Tú formu som už pozerala pri diskusii, ktorú spomínaš, ale myslela som si, že sa v nej pečú tradičné oriešky. Chybička se vloudila! Tieto sú úplne iné. Nádherné, fajnové...
hubarka35
Ešte raz ti dakujem @nicopopa za fotoreceptík,ale hlavne za čísielko tej pani.....dnes som jej volala azajtra mi posiela na dobierku tú formu na orechy,a neskutočne som rada že ju budem mat.....a dokonca mi ju doma preplatia-že to budem mat k meninám novembrovým....ale hlavne prajem Tebe a Tvojej dcérke vela zdravíčka,lásky a pekných dní.....
janger
@nicopopa , no ty mas teda trpezlivost! Tolko krasnych orechov si narobila. A aj podla surovin, iste su vyborne :-). A blahozelam k dcerke.
nicopopa
Ďakujem za gratulácie pre Máriu. Potešili nás. Prajem všetkým také krásne dni ako máme my teraz.
cica2
1* nádhernéééé!!! Takú formu som ešte nevidela, velmi pekne ti ďakujem za info a aj recept. A gratulujem k dcérke, nech ste zdravučkí a šťastní!!! :)))
cechova
Super receptík ,ale je toho ako pre rotu vojska!!!!Je dosť pracný,ale až suseda sa pýtala či niečo pečiem nové ,tak voňalo na všetky strany.Ďakujem. Blahoželám k Princeznej! JA mám tiež takú doma.
liviar
Dnes mi došla forma, takže na víkend by som to asi vyskúšala. Len sa chcem spýtať, že do cesta ide bravčová masť a u nás akosi masť nejde, čo by som mala miesto tej masti dať, vari maslo?
nicopopa
@liviar - bravčovú masť som videla u mäsiara. Namiesto toho by som dala asi jeden a pol Hery. Cesto musí byť dosť mastné a ak je veľa nevadí, zbytok stečie pri pečení.
@cechova - ak vám chutila velmi sa teším
Ďakujem ešte raz všetkým za blahoželanie k mojej dcérke.
Krásny deň, Nicolet.
medulienka122
Akosi mi ušiel tvoj recept, je už medzi"vianočnými", pokiaľ si zoženiem pekáč. Teraz som bola na "cukrarshope" a píšu,že sa "produkt nenašiel", čiže asi nemajú. V každom prípade ti aj ja zo srdca blahoželám k dcérke, určite sa šťastná...:-))
nicopopa
Ahoj @medulienka122. Dakujem za želanie. Formičku asi iba na ebay najdes. Videla som ja tam, skus hladat. Kupuje sa tam uplné v poriadku. Pekný deň, Nico
medulienka122
Milá Nicopopa, nebudeš mi veriť, ale moja hlúpa hlava:, nevšimla som si, že je to recept spred roka:-)) a tvoja maličká už má rôčik: DDD. Ale všetko ostatné platí, takže tak /tá moja staroba.../:-))
tatranocka
@nicopopa prosím,nemáš recept na vanilkovú plnku ? Budem vďačná,urobím radosť môjmu milému ujovi s takou plnkou.
nicopopa
Novú fotku 2014 na inšpiraciu. Krásne sviatky všetkým.



jozka2
Nikopopa,az dnes som objavila tvoj recept na tieto krasne oriesky.formu mam az z Uralu cez Anglicko az do USA.Velmi sa jej tesim.Tieto tvoje oriesky vyskusam niekedy po Vianociach.Urcite sa ich vyplati napiect viac a ak pride navsteva iba naplnit a desert je na stole.Velmi pekne ti dakujem a prajem krasne Vianove.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia