Plnená paprika

bejulienka - fotkabejulienka, 24. októbra 2011

Klasika. Mám rada sladkú šťavu a veľa šťavy. Ja tento recept volá gule.....gule sme zjedli a zabudla som ich odfotiť. Nabudúce

10
porcií
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

7 ks
1 kg
1 štipka
150 g
1 ks
280 g
3 lyžice
5 lyžíc
 alebo zemiaky




Postup

  1. 1

    Mäso zmiešame s ryžou, vajcom, okoreníme, osolíme. Papriku vydlabeme a naložíme mäsovou plnkou. Zo zvyšnej masy vytvarujeme gule.

  2. 2

    Na oleji si spravíme zápražku z hladkej múky, zalejeme vodou, pridáme pretlak a varíme. Do vody povkladáme papriky a gule a varíme asi 30-45min. Omáčku dosladíme, príp. ešte zahustíme.

  3. 3

    Podávame s knedľou alebo s varenými zemiakmi.

Diskusia k receptu

renca29
ja ju robím tak isto....a moja mama sa ide zblázniť z toho,ako ju miluje..:-D
aroooo
Ja ju mám tiež veľmi rada, robím z varenej ryže a mám otázku:pri varení sa omáčka neprichytáva na dno/zápražka/ a pri miešaní sa gule nerozpadávajú?Už som vyskúšala viac spôsobov, aj variť len v šťave a potom zátrepku, no najčastejšie mi z toho vyjde "pyré"
dorisa
@aroooo , to vajce ti tam má masu spojiť, takže guľky sa nerozpadávajú. Miešať treba opatrne. @bejulienka V recepte nie je uvedené, do masy aj vajce, ale v rozpise je.
evanaaa
Toto je aj naše obľúbené, robím podobne, mne to nejak neprihára, varím na malom plameni, miešam občas. Gule robím len z bravč. pliecka, do zásmažky dám mletú papriku a štipku škorice ( odstavím na chvíľu z ohňa), zalejem vodou, pridám pretlak, al. parad. pyré, príp. trochu kečupu a paprik. pasty, osladím. Ale už nerobím také množstvá ako kedysi, aj z pol kg mäsa je toho dosť pre nás.
viera1
@aroooo ,masa musí byť hutnejšia a dobré je to nechať postáť aspoň 30 min.v chladničke.Ak by si si nebola istá,obaľ guľky v bielku (nerozšľahanom) a vkladaj ich po jednej do vriacej omáčky.Potom plochou vareškou jemne skontroluj,či sa neprichytili o dno a zakry.
Inak z toho množstva mäsa musí byť minimálne 20 porcií,takže neskúsené gazdinky pozor,aby ste nemali plnenú papriku celý týždeň.Ja robím z 0,5 kg mäsa a najedlo by sa z toho 10 ľudí.
enss
Ďakujem, že si mi pripomenula toto jedlo, uvarím, ešte kým v Leviciach na trhu dostanem kúpiť neumelú papriku. Klasiku nenahradíš ničím.
bejulienka
enss, aj ja som Levičanka, síce už 8. rok bývam v Kosihách, kde som sa vydala. My sme v nedeľu pozbierali poslednú úrodu papriky z fólie, lebo už zamŕzala, takže teraz mám plnú chladničku. Viera má pravdu, že 0,5kg stačí, my sme traja jedli 4 či až 5 dní, ale mali sme mať návštevu 4 ľudí a neprišli...Ja gule vôbec nemiešam, trošičku len spodok prejdem, aby sa tam neprilepili a gule sa nerozpadávajú. Aj ryža, aj vajce ich drží dokopy.
marianna76
Bejulienka, píšem odpoveď , keď ste mi písali na krvné skupiny... Naozaj nemám záujem o diety a chudnutie. viem možno som nezvyčajná, ale nikdy som nedietovala. Vždy ma zaujímala zdravá strava, aby nám bolo lepšie. Naši nás viedli k tomu, že sa nemusíme prejedať a aj k zdravým potravinám, bolo to v čase keď ešte nebolo toľko časopisov o chudnutí. Takže ja som sa zaujímala o krv.skupiny len a len preto, aby som vedela, aké potraviny sú pre mňa vhodné.
aroooo
Ďakujem za rady, gule som už aj obalila v múke a tak vhadzovala do vriacej omáčky a predsa zostalo len pár nerozpadnutých. Robím tiež z 500 g ml. mäsa s 1vajcom, dám teda 2 a chladiť a potom variť.Papriky plním len 2-3 pre chuť, varené nemám rada a preto je viac gúľ
evanaaa
Ja nechladím, najprv naplním papriky a spravím gule, nechám voľne na tanieri a medzitým si spravím omáčku, do ktorej dám po jednej gule, zamiešam, pridám papriky, zas premiešam, pomaly varím prikryté......Nikdy sa mi žiadna gula neozpadla, ani nedávam veľa ryže a len jedno vajce.
bejulienka
presne tak, ako píše evanaaaa. Nechladím ich, v ničom neobaľujem, ja som teraz na 1kg mäsa dala 200g ryže a boli vnútri trošku lepkavejšie, takže tej ryži bolo zrejme viac ako malo byť, ale aj tak sa nerozpadli. Vajce som dala aj na toľko várky len 1. Aroooo, skús dať strúhanku ešte do toho...možno veľa miešaš a potom ich ty sama rozbiješ, či?
brigita
Ja si papriky najradšej zapečiem v pekáči a omáčku uvarím zvlášť. Paprika mi robí problém odkedy nemám žlčník, ale takto pečená nie. Ja robím aj tak že namiesto mäsa dám uvarenú šošovicu ja mäso nejem ale ostatný doma áno .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia