Plnená kapusta s bielou čapičkou fotorecept
Foto: marijanka712
Prvý krát som toto jedla tu na Gemery. Pravdov je , že v niektorých maďarských dedinách nemôže sa zaobísť ani jedna svadba Zobraziť celý popisPrvý krát som toto jedla tu na Gemery. Pravdov je , že v niektorých maďarských dedinách nemôže sa zaobísť ani jedna svadba , alebo väčšia oslava bez tejto pochúťky spôsob podávania ako aj prípravy záleží od oblasti v ktorej sa nachádzate ja to pre našu rodinku robím Slovensko-Maďarským spôsobom pikatné a kyslo.Ale tu mi išlo hlavne o to ukázať vám postup ako dostanete listy z kapustnej hlavy na tento postup .Niektoré rodiny kapustove hlavy zakladajú do suda pri tlačení kapusty .
príprava
na 2stup °C
Postup
-
1
Tento trik ma naučila moja kamarátka Ibojka .Deň predtým si pripravím kapustové listy . Hlávku kapusty vykrojím v mieste hlubika kruhovým spôsobom tak , aby mi hlúbik vypadol takto to má vypadať: ako na obr.1
-
2
do hlbšieho hrnca dáme vodu lyžicu soli a privedieme do varu, vložíme do vody hlávku kapusty a necháme tak 10 min vo vode pri stíšenom plameni variť a začneme s vyzliekanim kapusty pomocou pinzety a vidličky, odlupujem listy kapusty a ukladám na tácku. toto opakujem až do vtedy pokiaľ mi neostane malá hlavička, ktoru vyberiem z vody a tiež dám vychladiť.
-
3
Keď mi vychladnú listy tak ich ukladám jeden do druhého asi po 8 listov stočim do klbka a uložím do sáčka takto ked všetky listy poukladám vložim do mrazničky .Na druhý deň 1 hod pred varením vyberiem z mrazničky toľko si vyberiem zo sáčka, koľko budem asi potrebovať , ostatné uložím späť na mrazák kedykoľvek ich môžem použiť.
-
4
očistím cibule a cesnak do väšieho hrnca dám masť nadrobno pokrájanú cibuľku , kyslú kapustu ktoru pokrájam a trochu zapražím s cibuľkou. V drumom kastroliku usmažím cibulku dám umytú ryžu trocha zapražiť v masti, pridám prelisovaný cesnak a odstavím , mäso mi zomelie môj manžel ,umyje mlynček a uvolní kuchynku.
-
5
do mäsa vsypem ryžu aj s cibuľkou a masťou, posolím ,okerením /nepísala som kolko každý vie aké pikantné má rád , ja dávam aj feferonovú pastu-urobím takú klobaskovoryžovú zmes ,a 1 vajíčko
-
6
dobre všetko premiešame a necháme aspoň 1 hod sa zosobášovať do vtedy si dám dobrú kávičku a pozriem čo je nové na Vareche.
-
7
keď je všetko dobre premiešane oddychnute pristúpim k plneniu listov ja si plnku dám do lista zatočím a na koncoch strčím dnu, aby baliček sa nerozmotal
-
8
pozor nie napevno stáčať pretože ryža musí mať svoje miesto ked napučí a plnky zväčšia svoj objem
-
9
Keď som spotrebovala všetkú plnku .Do hrnca kde mám kyslú kapustu poukladám ešte kože zo slaninky a na to poukladám plnky
-
10
všetky plnky pekne poukladám keby som robila viac uložim na plnky ďalšiu vrstvu kyslej kapusty a pokračujem v ukladaní plnky nakoniec dolejem vodu s kyslej kapusty a ja dávam ešte bujon tak aby boli všetky plnky ponorené v tekutine trocha dám na vrch pikantný môj kečup a môže sa pomaly variť.
-
11
prikryjem a varím pri stíšenom plyne cca 60 min .Nemiešam len s hrncom trochu točivým spôsobom sem tam trasiem-lambádu .Podávam s chlebom a kyslou pochúťkovou smotanou . Plnená kapusta s bielou čapicou -DOBÚ CHUŤ
-
12
tu sú zvyšné kapustové listy , ktoré odkladám do mrazničky na druhý krát. Chcem len k tomu povedať toľko, že s takýmto listom sa velmi dobre pracuje je ľahko tvarovateľný a povoľný nie je taký tvrdy preto netreba motať kapustu niťou.
@cica2 ďakujem,@sladkacokolada tie zemiaky by možno išli ako príloha, ja ked som to prvýkrát jedla tiež mi k tomu niečo chýbalo, ale dnes si to práve vychutnávam s chlebíkom ,viace tie chute prerazia na jazýček .@joel tej plnke sa medze nekladú každý si tam šupne čo mu chutí u nás sa údenemu mäsku vyhýbame zo zdravotných dôvodov , pravý východniar hovorí, že čím viac druhov mäsa je v plnke tým je to lepšie ja som zatial nejedla inú kombináciu ako bravčové s hovädzím mäskom , ale mi sme si zvykli na bravčové a k tým vajíčkam len toľko , že čim sa dajú viacej tým je plnka tvrdšia a mne sa zdá jedno vajíčko akurát , ale ako kto to cíti a má rád takú plnku si stvorí..... mne išlo o tú kapustu ako- dostať listy z kapusty pretože pre mna toto bol problém pri tomto jedle....