Pletenky fotorecept

evusik - fotkaevusik, 18. augusta 2010
Pletenky (fotorecept)
Foto: evusik

Tieto pletenky robievam vlastne s chlebového cesta. Chlieb pekávam pomerne často a vždy ma muž ukecá aby som spravila aj pletenky, alebo vrkoče, skrátka Zobraziť celý popisTieto pletenky robievam vlastne s chlebového cesta. Chlieb pekávam pomerne často a vždy ma muž ukecá aby som spravila aj pletenky, alebo vrkoče, skrátka pečivo. Jemu to chutí viac :-) aj keď to nie je originál pečivové cesto.

4
porcie
90 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
400 g
100 g
0,5 l
1,5 ČL
1 PL
Kvások:
1 kocka
30 g
1 dl




Postup

  1. 1

    odvážime si ingrediencie a zarobíme kvások...

    Pletenky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    keď kvások vzíde zamiesime cesto, pridáme ľanové semienko, necháme vykysnúť, premiesime a znovu necháme vykysnúť, cesto nakoniec premiesime a .....

    Pletenky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rozdelíme si ho na bochníčky. Na jednu pletenku potrebujeme tri bochníčky, jeden malý a dva dvojnásobnej veľkosti. Napr. 1x100g a 2x200g. Necháme podkysnúť.

    Pletenky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Malý a dva veľké bochníčky ušúľame. Mne ako mierka slúži šírka dosky...

    Pletenky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    dva veľké šúlky preložíme v polovici cez seba...

    Pletenky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    malý zasunieme do stredu...

    Pletenky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a zapletáme vždy z jednej strany

    Pletenky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pletenky preložíme na plech, necháme nakysnúť, potrieme vajcom a posypeme sézamom.

    Pletenky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    upečieme . Ja som piekla na 200°C asi 20 minút.

    Pletenky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Naši si pochutnávali na pletenkách a nakladanom hermelíne....

    Pletenky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a ja som ešte zo zbytku cesta spravila maličký guľatý chlieb.

    Pletenky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

zitar
nedá sa nepridať do KK a neupiecť
jody
Som pod stolom a utieram sliny...
jerica
Snaha bola korunovaná úspechom , sú ako vyšité zo žurnálu.Ten sézam tiež urobil svoje. Tuším , že najbižšie budú aj Tvoje @evusik , robila som rcp. @egreska , tuším mám ich na vareche , páčia sa mi aj Tvoje , čo nie je , môže byť. (V tom košíčku zeleninka "čo dala záhrada?")
honestka
Perfect! Robievam takto vianocky sladke a dvojposchodove.
Krasa a dobrô to je ked cestvucke!
egreska
evusik všetko chvalim,receptík,postup aj foto.. sranda že používaš aj hrubu muku na pečivo,ešte som to neskušala...
marienka44
...a zapletame vzdy z jednej strany. Tak to nerozumiem a rada by som sa to naucila. Pramene podla obrazka su raz hore, raz dole. Podrobnejsie sa to neda napisat? Dakujem.
stefanm
...také by sa mali predávať v oddelení s "luxusným" tovarom...Ja keď pečiem domácu vianočku a treba mi to zapliesť tak vždy musím volať svokru aby mi prišla pomôcť lebo sa mi to popletie!!!...A ešte sa mi páči slovné spojenie ktoré použila pani "jerica"..."sú ako vyšité zo žurnálu"!!!
samanka
@Evusik ..no comment...ako vymaľované. Ale chcem sa spýtať, koľko Ti ich vyjde z toho množstva?
huck
Klobuk dole ! Majstrovske dielo! Presne ako stefanm hovori - patria na oddelenie s luxuznym tovarom.
evusik
@egreska hrubú múku som dala preto, že pôvodne som zamiesila na chleba, len môj muž ma ukecal na pletenky...... @marienka z jednej stany znamená, že si zobereš prvý pravý prameň a poprepletáš ho smerom do ľava cez 4 pramene. A toto stále opakuješ vždy prvý pravý prepletáš cez zvyšné štyri. Názorná úkážka by bola lepšia, ale skús, určite nato prídeš :-) @samanka vyšli mi tri ale veľké cez celý plech po šírke, ako je to na obrázku + malý guľatý chlebík
kolty
Ďakujem za recept, také pečiem veľmi rád.
babidka
krasa ! ja k tomu nepotrebujem okrem zubov nic :-) Ja robievam z chleboveho cesta rozky a tie tiez zmiznu najskor . A zasa ti chcem pochvalit fotky :-))))))
evusik
@babidka ja tiež robím najčastejšie rožky, alebo len také zakrútené z dvoch šúľkov, alebo šúľok cesta zakrútim do kruhu, naše deti tomu hovorili hovienka :-) a keď sa chce občas urobiť paráda spravím pletenky
evanaaa
Evusik, píšeš, že na chlieb dávaš hrubú múku, ak by si ale pôvodne chcela robiť pečivo, akú tam dávaš? Ale tie pletenky sú dobré iste aj tak.
andula1964
Peknučké,mne nejde to pletenie,no vyskušam,dufam,že ma potom rozpletú.:D
evusik
@evanaaa väčšinou z hladkej múky, ale na druhej strane aj tak tam vždy prisypem celozrnnú múku a spravím tak celozrnné rožky, alebo pletenky - a máme to tak radi, ale keď chceš biele pečivo urob len z hladkej múky a môžeš vyskúšať aj tento recept, je jednoduchší a dávala som aj recept na Pivný chleba a Chleba pečený v pekárničke.
 varecha.pravda.sk/recepty/celozrnne-bagety-fotorecept/775...
honestka
@marienka : Evusik ti opisala najjednoduchsi sposob zapletania z 5 a viacerych vrkocov, ak sa ti to nepodari, skus tradicny upltet z troch pletencov, ale potom tie dva krajne (pravy a lavy) musis vzdy PODpliest opacnym sposobom aby sa "zaviazali" a tiez vytvoris pletenku. (neviem sa vyjadrit lepsie-sorry). DALEJ Je vela sposobov ako to robit, tu som nasla videa, ktore je z 5 a 6 pramenov ak pomoze:


==


===
honestka
a tu je to podpletanie posledneho, je to dobre vidiet co som myslela ale zrejme sa dobre nevyjadrila:


evusik
@honestka úplne super, už sa vidím ako budem skúšať, ten druhý spôsob je veľmi jednoduchý pritom efektný a ten prvý som čumela, to chce viac videní :-)
zitar
myslela som si, že je to celkom jednoduché to zapletanie, ale ako som si pozrela video, som z toho blbec, asi to budem musieť skúsiť s nejakými špagátikmi, cha cha
mikat
...jednoduché to veru vyzerá ale sa mi zdá, že dopletených gazdiniek bude na vareche viac :)))
Evusik, a neskúšala si niekedy pridať viac celozrnnej múky? Alebo už máš tento pomer odskúšaný ako najlepší... Inak, ľanové semienka sú výbornou voľbou, tak ako aj v chlebíku :)
A po zhliadnutí videí musím povedať, že mne sa tie Tvoje pletienky zdajú najkrajšie :))
evusik
@mikat ďakujem za pochvalu...... skúšala som rôzne kombinácie a čím viac dáš celozrnnej múky tým je pečivo také suchšie až "drevnaté" možno tam potom treba pridať niečo iné, neviem .... ale keď robím z 1kg hladkej múky tak odoberiem 100 až 200g a nahradím celozrnnou múkou, tak to nám chutí. Ale treba skúšať, každému chutí niečo iné.
honestka
@Evusik : 1 a 2 sposob zapletania ti aj po vykysnuti zostane krasny, nerozstiahne sa ako pri 3 babovke, ktora bola z 9 pramenov a je ju potrebne prichytit sparatkami, aby pramienky "necestovali" pri kysnuti. Je dolezite iba to, aby sa zapletanie prevadzalo pekne tuhsie, (nie volne, lebo prave v tom potom vznikaju tie nerovnosti) a kysne nerovnomerne. A nemaj boja, ked to vyskusas, bude ta to viest samo, lebo vzdy ti vlastne ukaze, ktory vrkocik musis prepliest aby ostal "zapleteny" .
Som rada, ze video som nasla, uz som rozmyslala, ze poziadam manzela, aby natocil video ako to robievam, lebo som sa pisomne nevedela dobre vyjadrit. A pochvala patri aj tebe, lebo ich mas ukazkkove!
jerica
k tomu nie je čo dodať , to video , jednoducho "profi " @evusik asi to máš odkukané , že si to tak perfektne zvládla. K tomu už len gratulujem.
jezibabka1
@evu šik keďže sa mi už kysnuté cesto darí, skúsim konečne upiecť aj toto, dám Ti vedieť, ako sa mi to podarilo :)
zitar
@evusik , nedá mi nepoďakovať sa za tento recept na fantastické cesto. Práve som dopiekla pletenky, riadne sme sa s vnukom vyzabávali na rôznych tvaroch pečiva, ale sú vynikajúce a myslím, že ani iné cesto nebudem skúšať. Srdečná vďaka.
mikat
@evusik , dnes som piekla Tvoje pletenky :P Vyzerajú síce ako ruskí frontoví vojaci po nemeckej invázii (myslím to zapletanie), ale chutia výborne! Na moje počudovanie mi ani dlho netrvalo, kým som prišla na ten spôsob pletenia (ja som z tých menej chápavých). Len jednému nerozumiem - prečo mi vyšli iba tri pletenky? Ani ich nemám také vysoké ako Ty... Žeby som nechala cesto málo nakysnúť? Ono je také vláčne, nie je také nadýchané. Aké vlastne má byť? A ešte - pri šúlaní bolo dosť elastické, vôbec som nepotrebovala múčiť dosku. Hmm, asi to bude tým kysnutím.... pozerám, že ja som tie šúľky mala tenšie....
evusik
@mikat ťažká odpoveď, to vieš keď dvaja robia to isté nemusí to byť to isté.... ani mne sa vždy rovnako nezadarí, záleží od múky, ale aj od počasia, od vlhkosti vzduchu .... dôležité je, že sa ti podarili a že chutili.... a to s tými tenkými šúľkami môže byť - lebo keď ich spravíš moc tenké nemá čo nakysnúť, tak na budúce skús spraviť hrubšie šúľky, ináč ma nič nenapadá....
mikat
@evusik , a koľko si nechala kysnúť cesto? Ja som nechala 2x cca 20 minút.... Tiež som dala väčší pomer celozrnnej múky ako Ty.
evusik
no po zamiesení minimálne 1 hod., potom dobre premiesiť - vytlačiť vzduch, nechať ešte raz nakysnúť, tak 30 minút, premiesiť urobiť pletienky (alebo hocičo iné) a na plechu nechať vykysnúť asi tak 30 minút a šup do trúby :-) ale! môže to byť aj viac, alebo aj menej, skrátka od pohľadu :-)
mikat
Jaaaaj, tak tam je pes zakopaný!! :) Ja som to nechala extra krátko kysnúť a na plechu som ich tiež nechala len chvíľku, kdeže pol hodiny! :) Ok, budúci týždeň bude druhý pokus :P Ďakujem!
sisulina
ja by som do toho recptu pridala viacej vody tak asi 550ml aby to cesto nebolo take tuhe,a tiez viacej soli aj dve moka lyzice.a dva krat by som to prmiesila raz by som to nechala nakysnut a po nakynuti by som to znova premiesila a zaes nechala kysnut.viem o com hovorim so pekarka vyucena,a tak som to jaj robila boli naozaj chutne len malicke zmeny by som spravila v tom recepte.
evusik
@sisulina ja mám v recepte 0,5 l vody ty píšeš 0,55 l .... sama ako pekárka najlepšie vieš že tekutina sa pridáva podľa potreby ale hlavne podľa múky, nie každá múka je rovnaká.... ak si si prečítala recept tak mám napísané v bode 2 že treba nechať: vykysnúť, premiesiť, vykysnúť, premiesiť teda presne ako ty píšeš že by si tento recept opravila - aj keď neviem čo si chcela opraviť.... čo sa týka soli to je vec celkom individuálna, ja napr. zo zdrav.dôvodov moc nesolím....
takže asi tak, prajem pekný deň :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia