Foto: pivonka
Kysnuté pečivo je už taká tradícia (aj pletence), že som bola zaskočená, keď som našla recept na túto plnku. A dobre, že som našla, Zobraziť celý popisKysnuté pečivo je už taká tradícia (aj pletence), že som bola zaskočená, keď som našla recept na túto plnku. A dobre, že som našla, lebo je výborná.
porcií
príprava
Suroviny
500 g |
|
1 balíček |
|
1 ČL |
|
2,5 PL |
|
250 ml |
|
150 g (Hera) |
|
2 ks |
|
Plnka: | |
4-5 PL |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 ks na potretie cesta |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Do preosiatej múky pridáme sušené kvasnice, cukor a soľ. Premiešame.
-
2
Rozpustíme si maslo, pridáme mlieko. Do vlažného dáme žĺtky a rozmiešame.
-
3
Prilejeme k suchej zmesi. Dôkladne vymiesime cesto a dáme na teplé miesto kysnúť.
-
4
Takto krásne mi vykyslo.
-
5
Cesto si rozdelíme na tri časti. Vymiesime tri bochníčky a necháme chvíľu odpočinúť.
-
6
Z každého bochníčka vyvaľkáme podlhovastý plát. Potrieme ríbezľovým džemom,
-
7
posypeme mletými orechami
-
8
a postrúhanou čokoládou.
-
9
Každý plát zavinieme.
-
10
Upletieme ako vrkoč.
-
11
Žĺtok rozmiešame s 1 PL mlieka. Pletenec dáme na plech alebo do vencovej formy. Mne poslúžil veľký kastról, ktorý som vyložila pečiacim papierom. Do stredu som dala mallú fľašu na zaváranie tiež obalenú papierom. Pečieme na 180°C.
-
12
Pasuje k nemu voňavý čaj.
-
13
Podľa komentárov zisťujem že je problém s cestom - praská a plnka vyteká. Na obrázku č. 11 vidno, že aj mne cesto popraskalo. Takže som zloženie cesta mierne upravila podľa môjho osvedčeného. Dajme prednosť účelu pred formou a urobte dva klasické zavinuté koláče naplnené touto výbornou plnkou.
-
14
Ja som tak už urobila :-))
na kysnuté koláče može byt aj polohrubá múka, mne ale vyhovuje kombinácia polovicu hladkej a polovicu polohrubej,
pivonka@ ten pletenec je nadhernyyy, ukladam a coskoro vyskusam ta plnka je pre mna uplna novinka
@tothka , zvyšné bielky dám zamraziť, časom sa na niečo zídu. Na malý zaváraninový pohárik si na viečko nalepím štítok a značím si, koľko bielkov tam mám. Nápad s mrazením mám z Varechy. Najprv som bola nedôverčivá, ale presvedčila som sa, že bielky sa krásne vyšľahajú aj mrazené. Môžu sa použiť na sneh do lístkových trubičiek (nedávno tu dávala perfektné trubičky @cistinka ), kokosových pusiniek, je tu niekoľko receptov na Pavlovu a pod. Ja už mám založenú v kk robriku "bielky". Určite sa schosňujú.
@mstepo , nech sa ti zadarí. Daj vedieť, ako si bol spokojný.
A teraz k receptu: Musím ťa sklamať, nevymyslela som si ho. Už od mladosti zbieram recepty, lepím do písaniek a toto je jeden z nich.
Dúfam, že ak si tento pletenec upečieš, bude sa ti páčiť.
varecha.pravda.sk/recepty/pletenec-troch-chuti-orechovo-m...
Pre mňa upiecť,to je v podstate jednoduchý výber,koláče máme radi celá rodina,nie je problém kombinácie s tvarohom či kakaom,len varenie a výber čo navariť,aby si polovička pochutila,niekedy mi zafrfle "to mi už nedávaj" no čo,chute sa vekom menia.
Prajem všetkým ktorí budú piecť tento koláč, aby sa im vydaril a aby im chutil.
Ešte raz ďakujem všetkým za uznanie a milé komenáre.
a najmä z polohrubej múky/také buchty sú z nej najlepšie/