Pletenec s výbornou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: pivonka

Kysnuté pečivo je už taká tradícia (aj pletence), že som bola zaskočená, keď som našla recept na túto plnku. A dobre, že som našla, lebo je výborná.

40
porcií
70 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do preosiatej múky pridáme sušené kvasnice, cukor a soľ. Premiešame.
  2. Rozpustíme si maslo, pridáme mlieko. Do vlažného dáme žĺtky a rozmiešame.
  3. Prilejeme k suchej zmesi. Dôkladne vymiesime cesto a dáme na teplé miesto kysnúť.
  4. Takto krásne mi vykyslo.
  5. Cesto si rozdelíme na tri časti. Vymiesime tri bochníčky a necháme chvíľu odpočinúť.
  6. Z každého bochníčka vyvaľkáme podlhovastý plát. Potrieme ríbezľovým džemom,
  7. posypeme mletými orechami
  8. a postrúhanou čokoládou.
  9. Každý plát zavinieme.
  10. Upletieme ako vrkoč.
  11. Žĺtok rozmiešame s 1 PL mlieka. Pletenec dáme na plech alebo do vencovej formy. Mne poslúžil veľký kastról, ktorý som vyložila pečiacim papierom. Do stredu som dala mallú fľašu na zaváranie tiež obalenú papierom. Pečieme na 180°C.
  12. Pasuje k nemu voňavý čaj.
  13. Podľa komentárov zisťujem že je problém s cestom - praská a plnka vyteká. Na obrázku č. 11 vidno, že aj mne cesto popraskalo. Takže som zloženie cesta mierne upravila podľa môjho osvedčeného. Dajme prednosť účelu pred formou a urobte dva klasické zavinuté koláče naplnené touto výbornou plnkou.
  14. Ja som tak už urobila :-))