Drobné pečivo

Placičky „Dokonalost sama“ (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Keď sa tento recept objavil asi pred 30 rokmi v časopise Vlasta, okamžite ma upútal svojím názvom. Urobíme a uvidíme, či sú ozaj dokonalé.* A veru boli, aj keď sa to nezdá. Odvtedy ich robíme každý rok a s vďakou spomíname na autora receptu. Má to len jeden háčik. Placičky chcú ozaj poctivý ríbezľový lekvár, žiadny iný.

100 minút
príprava
10 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky prísady na cesto spracujeme do hladkej hmoty. Cesto dáme na 2 hodiny do chladu, ale kľudne ho môžeme urobiť aj deň vopred, zabaliť do fólie a dať do chladničky.
  2. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom asi 4 cm. Ukladáme ich na papierom vystlaný plech.
  3. Pečieme v rúre na 170 °C doružova. Vyberieme z plechu a necháme vychladnúť. Takto upečené kolieska môžeme urobiť aj s predstihom 2 týždňov, uložené v papierovej krabici ich dáme do chladu.
  4. Vychladnuté placičky potierame ríbezľovým lekvárom.
  5. Vo vodnom kúpeli pripravíme tmavú polevu. Nalámeme do misky čokoládu, pridáme maslo a stužený tuk a necháme rozpustiť. Odstavíme a hneď do tejto polevy namáčame kolieska lekvárom natretou stranou. Ukladáme ich vedľa seba a necháme polevu stuhnúť.
  6. Na svetlú polevu na zdobenie dáme do taniera cukor, pridáme bielok a citrónovú šťavu a lyžicou (plochým spodom lyžice) trieme, kým sa cukor pekne nerozpustí a poleva nie je hladká. Potom dáme polevu do zdobiaceho vrecka s malým otvorom a placičky postriekame cik-cak. Necháme zaschnúť.