Pithiviers

denisac - fotkadenisac, 7. marca 2013
Pithiviers
Foto: denisac

Po dlhom čase ma mali prísť navštíviť moje 4 priateľky. Chcela som im pripraviť niečo chutné, ale mala som málo času, tak som potrebovala Zobraziť celý popisPo dlhom čase ma mali prísť navštíviť moje 4 priateľky. Chcela som im pripraviť niečo chutné, ale mala som málo času, tak som potrebovala aby to bolo aj rýchlo hotové. Pithiviers toto spĺňal.. Robila som ho prvýkrát, ale určite nie posledný. Je to veľmi chutný koláčik. Z kategórie : keď začnete jesťm neviete kedy prestať.... recept z knihy Skvelá chuť Francúzska

12
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

650 g
1 ks
140 g
125 g
2 ks
2 PL
1 ks (alebo pomaranča)
140 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Na plnku vymiešame maslo s cukrom, až vznikne bledá krémová hmota. Po častiach primiešame vajcia a zakaždým dobre premiešame. Pridámee rum a postrúhanú citrusovú kôru, zľahka primiešame mandle a múku. Plnku dáme do chladničky trocha stuhnúť.

  2. 2

    Cesto rozkrojíme na polovice a jednu vyvaľkáme. Vyrežeme z neho kruh s priemerom 28 cm a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnomerne naň rozotrieme plnku. Po celom obvode cesta necháme asi dvojcentimetrový okraj a potrieme ho rozšľahaným vajcom, aby sa obec polovice zlepili.

  3. 3

    Vyvaľkáme aj druhú polovicu cesta, vyrežeme rovnaký kruh. Položíme ho na plnku a okraje pritlačíme na spodné cesto. Koláč prikryjeme a odložíme najmenej na 1 hodinu (najlepšie na niekoľko hodín alebo noc) do chladničky.

  4. 4

    Rúru zahrejeme na 200 stupňov. Povrch koláča potrieme vyšľahaným vajcom, aby sa leskol. Pozor, nepotrieme aj boky, lebo by sa koláč nedvihol. Na povrchu urobíme od stredu k vonkajšiemu okraju vejárovité zárezy.

  5. 5

    Pečieme 25 až 30 minút, až sa cesto dvihne a bude zlatisté. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom. Podávame ho pokrájaný na rezy.

    Pithiviers - obrázok 5

Diskusia k receptu

mracik9
Rýchly a chutný koláčik,kamošky si určite dobre pochutili.
ubka
Zlato, koláčik je pekný, určite výborný, ale mňa zaujalo, že píšeš o ňom ako o "rychlovke" a potom sa dočítam v popise, že je dobré nechať to cez noc v chladničke :-))) robievam podobný, ale na celý plech, nie guľatú formu:-)
denisac
@ubka :) heh, no ja som to myslela tak, ze netreba okolo toho moc nieco robit. mam malu dcerku a pri nej nieco urobit to je priam heroicky vykon.. teda myslela, som to tak, ze vyvalkat cesto(pokial niekto nechce robit domace ) a urobit plnku je rychlovka. to, ze cesto niekde odpociva je oddychovka.:), ale rozmyslala som ci by to vysledok az tak zmenilo pokial by som tak neurobila..mozno nabuduce vyskusam .
ubka
@denisac , to je úplne v poriadku, ja som to pochopila a súhlasím s tebou, ale prišlo mi to ako paradox :-))) ja si zvyknem plnku urobiť ako prvú a dám to na chvíľu do mrazničky a koláč mám fakt rýchlo, lebo aj lístkové cesto rozmrazujem v sáčku ponorenom vo vode :-))) dcérku máš milenúúú:-)) prajem Ti veľa radosti s ňou.
alexdidi
Zaujímavý koláčik,veľmi sa mi páči...určite ho vyskúšam a už si ho predstavujem podávaný ešte teplý s kopčekom vanilkovej zmrzliny a prípadne poliatej malinovou omáčkou...mňam,mňam :-)
cesminaz
Vyzera to ako "Pocukrovane Chacapuri" :-))) ale inac pekny kolacik ;-)
wevewe
keby som vynechala rum, stalo by sa nieco? a skorica sa mi pyta do tej plnky....musim skusit
denisac
@wevewe urcite sa nic nestane :) akurat do bude pithiviers so skoricou a nie s rumom :), ale takisto chutný :)
denisac
@cezminas pozerala som si ako vyzera chacapuri, ano, moze byt :) zase som o nieco mudrejsia , chacapuri som nepoznala a taky pekny nazov :)
jozka2
cesminaz,chacapuri su typycke narodne gruzinske ,z kysnuteho cesta a so syrom.Je to tiez mnamka ale nie na pohostenie ku kave ale na zasytenie k polievke
cesminaz
@jozka viem coje Chacapuri,uz som ho niekolko krat robila,jeto veeelmi dobre-presne ako vravis s polievkou :-) .Ved ja som to myslela opticky a srandovne,ze tie kruhy(hotovy cely kolacik)na fotke vyzera ako...ale nebolo to vzlom myslene ;-)
babav
Pekný recept od sikovnej mladej mamičky s krasnym babatkom ....
Ukladám si ho pre vhodnú príležitosť ;-)
silvia68
Dnes som ho robila a určite ešte veľakrát budem, veľmi nám chutil, aj ked všetci hovorili, že mňam tvarohový, no humor. Ja som ho v ľadničke nenechala hodinku , maximálne trištvrte hod a nevadilo. Krásne sa upiekol, narástol, pekne sa lístkoval, aj mi trochu plnky vytieklo, ale ani to nevadilo. Na to že o druhej som prišla domov a vytiahla cesto z mrazaku a o piatej som už bežala s hotovým koláčom preč, všetko bolo super.Šikovná, máš krásnu dcérku, gratulujem.
pivonka
Mám rada na Vareche nové recepty, ktoré sú naozaj nové. Tento tvoj sa mi veľmi páči. Musí to byť dobrotka. Si mladá, máš bábätko (krásne, úplne som na mäkko), poznáš takéto zvláštne recepty a ešte aj máš čas ich dať na Varechu - máš môj rešpekt.
denisac
@silvia68 @pivonka , dakujem za take krasne komentare, naozaj ste mi urobili krajsi den, a som rada, že sa koláč podaril a chutil :) prajem pekný deň aj vám :)
iva63
pithiviers tiež pečiem, ale lístkové cesto si robím domáce a plním ho mandlovým krémom...práškovým cukrom posýpam asi 5 minút pred dopečením, vtedy cukor krásne skaramelizuje-:) je to naozaj veľmi chutný koláčik!
iva63
@denisac a zabudla som ťa pochváliť-:) krásne sa ti vydaril, si šikovná...
ursula4
tento koláčik nepoznám,tak som ho skúsila.Podľa @iva63 som ho pred dopečením posypala cukrom a je to výborné.Ďakujem za zaujímavý recept a odkladám medzi obľúbené




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia