Pithiviers

Autor receptu: denisac

Po dlhom čase ma mali prísť navštíviť moje 4 priateľky. Chcela som im pripraviť niečo chutné, ale mala som málo času, tak som potrebovala aby to bolo aj rýchlo hotové. Pithiviers toto spĺňal.. Robila som ho prvýkrát, ale určite nie posledný. Je to veľmi chutný koláčik. Z kategórie : keď začnete jesťm neviete kedy prestať.... recept z knihy Skvelá chuť Francúzska

12
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Na plnku vymiešame maslo s cukrom, až vznikne bledá krémová hmota. Po častiach primiešame vajcia a zakaždým dobre premiešame. Pridámee rum a postrúhanú citrusovú kôru, zľahka primiešame mandle a múku. Plnku dáme do chladničky trocha stuhnúť.
  2. Cesto rozkrojíme na polovice a jednu vyvaľkáme. Vyrežeme z neho kruh s priemerom 28 cm a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnomerne naň rozotrieme plnku. Po celom obvode cesta necháme asi dvojcentimetrový okraj a potrieme ho rozšľahaným vajcom, aby sa obec polovice zlepili.
  3. Vyvaľkáme aj druhú polovicu cesta, vyrežeme rovnaký kruh. Položíme ho na plnku a okraje pritlačíme na spodné cesto. Koláč prikryjeme a odložíme najmenej na 1 hodinu (najlepšie na niekoľko hodín alebo noc) do chladničky.
  4. Rúru zahrejeme na 200 stupňov. Povrch koláča potrieme vyšľahaným vajcom, aby sa leskol. Pozor, nepotrieme aj boky, lebo by sa koláč nedvihol. Na povrchu urobíme od stredu k vonkajšiemu okraju vejárovité zárezy.
  5. Pečieme 25 až 30 minút, až sa cesto dvihne a bude zlatisté. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom. Podávame ho pokrájaný na rezy.