Foto: sracz
… ja s mojou sme si už zvykli na redukovanú stravu a tak sme na raňajky ochutnali ďalší z Joel Fuhrman, M.D. receptov („Eat Zobraziť celý popis… ja s mojou sme si už zvykli na redukovanú stravu a tak sme na raňajky ochutnali ďalší z Joel Fuhrman, M.D. receptov („Eat to Live, str. 278, Portobello - Red Pepper Pita“). Pitu, tentoraz mexickú, som kúpil už hotovú. Moja súkromná informačná „JPP“ agentúra mi priebežne podáva čerstvé správy o diani u nás doma, tak viem, že „pita chlebík“ je možné kúpiť dokonca aj na „Vihoďe, ta ňe?“! Ale kto si chce urobiť pitu sám-sám, tak „šikulkovníci“ si môžu pomôcť z niektorých receptov tu na Varecha.sk.
porcie
príprava
na 190 °C
Suroviny
4 ks čerstvé (alebo pečiarka ovčia, bedľa jedlá) |
|
1 ks stredná |
|
4 ks z pšeničnej múky (mexická) |
|
500 - 600 ml |
|
2 ks restovaná v olivovom náleve |
|
Na tahini nátierku: | |
3 - 4 PL mleté |
|
6 - 8 PL |
|
2 PL |
|
2 - 3 ks |
|
2 - 3 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
2 KL |
|
Postup
-
1
Už z pohľadu na množstvo ingrediencií je zrejmé, že je to príprava jednoduchá, rýchla, nenáročná. Tahini základ som kúpil už hotový, ale môžete si ho pripraviť aj vlastnoručne, keď si vopred zomeliete potrebné množstvo sézamových semienok. Pozor však, lebo pri mletí semienka vytvoria hustú tukovú konzistenciu, ktorá môže byť príčina vyradenia elektrického mlynčeka z prevádzky!
-
2
Elektrickú rúru som nechal predohriať na 190 °C (375 °F); pretože som raňajky pripravoval iba pre nás dvoch, množstvo ingrediencií, uvedených v pôvodnom rcp, som rozdelil na ½. Neolúpané klobúčiky húb portobello som dočistil, do sucha poutieral kuchyňským papierovým obrúskom a spolu s na mesiačiky pokrájanou ½ väčšej červenej cibule „naaranžoval“ do pekáča a nechal 15÷21´ upiecť. Ak sa Vám podarí nájsť pečiarku poľnú, alebo jedľu bedľu, či ako mne v časoch dávnej slávy, s kamarátom z najvernejších Tiborom Nagy_om, medzi Baškou a Lorinčíkom pri mojich rodných Košiciach, šampiňóny pravé, veľké ako tanier na polievku, tak ušetríte a pochutnáte si určite tiež.
-
3
Medzičas som využil na ručné vymiešanie krémovej nátierky s tahini: mleté sézamové semienka (raw tahini) 2 PL; voda 3 PL; citrónová šťava PL; dve na drobno pokrájané sušené datle; 2 pretlačené strúčiky cesnaku; sójová omáčka a štipka čerstvo mletého čierneho korenia; môžete však použiť aj kuchyňský robot
-
4
Dva mexické pita chlebíky (placky) som asi na ½ minúty nechal otvoriť v „mikrovlnke“, rozrezal som ich (celé portobello by sa mi ťažko vkladalo len do pootvoreného „vrecúška“), na všetky ½ rozotrel pripravenú nátierku s tahini,
-
5
rozložil lístočky čerstvej baby aruguly - rukoly (ale určite chutí aj s mladým špenátom, pokrájaným romain, alebo ľadovým šalátom),
-
6
otočený klobúčik opečeného portobella, do ktorého som rozložil aj kúsky červenej opečenej cibule,
-
7
½ restovenej kápie z olejového nálevu, opäť lístočky aruguly (rukoly)
-
8
a „pita sendvič“ som dokončil „pricapením“ druhej, zodpovedajúcej, natretej ½_čky. Len tak mimochodom! Tieto placky si dokážem živo predstaviť aj s na sucho opečenými kúskami klobúčikov hríbov, kozákov, hlív, pôvabníc, či v neskorých jesenných dňoch s podpinkami.
-
9
Pretože nám ešte ostali pita placky, ďalšie raňajky som realizoval náhradný variant (tentoraz do teplom vytvoreného a krémom s tahini vymazaného vrecúška) s opečenou červenou cibuľou, plátkom žltej paradajky, červenou sterilizovanou kápiou, baby špenátom a arugulou. Napodiv, aj táto zostava nám chutila! … a veľmi!
Diskusia k receptu