Piškótová slaná roláda s modrým syrom a čerstvými bylinkami fotorecept

sracz - fotkasracz, 9. septembra 2012
Piškótová slaná roláda s modrým syrom a čerstvými bylinkami (fotorecept)
Foto: sracz

Pôvodný recept je uverejnený v kalendári 2012 Dr. Oetker_a „Pečieme s láskou“ ! A ja milujem lásku. Ľúbim lásku vo všetkých jej podobách, tvaroch Zobraziť celý popisPôvodný recept je uverejnený v kalendári 2012 Dr. Oetker_a „Pečieme s láskou“ ! A ja milujem lásku. Ľúbim lásku vo všetkých jej podobách, tvaroch i odtieňoch! Neviem sa jej nasýtiť, ani prejesť a len dúfam, že mi to vydrží navždy a na furt! Túto roládu som „zmajstroval“ pred Veľkonočnými sviatkami. Vydarila sa mi a bola aj úžasne chutná, super a "šmakovala" každému. Určite sa zapáči a isto vydarí aj Vám! S chuťou a s odvahou do roboty a zamaškrtíte si aj Vy. Hej! A bars skoro, bo mašina ňečeka!

12
porcií
60 minút
príprava
10÷12 minút
na 200 °C

Suroviny

Na piškótové cesto:
80 g
štipka g
1 KL
20 g
štipka g
4 ks
4 ks
100 g
podľa chuti g
2 zväzky
Na krém (plnku):
70 ÷ 80 g
200 g
250 g
1 PL
24 ÷ 37 g
štipka g
štipka g
4 ÷ 6 plátky
Ešte potrebujeme:
1 ks
podľa potreby ks




Postup

  1. 1

    petržlen a bylinky opláchneme pod tečúcou studenou vodou, otrháme lístky a odložíme na bok - budeme ich potrebovať postupne

    Piškótová slaná roláda s modrým syrom a čerstvými bylinkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pripravíme potrebné ingrediencie na piškótu a

    Piškótová slaná roláda s modrým syrom a čerstvými bylinkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na krém (náplň)

    Piškótová slaná roláda s modrým syrom a čerstvými bylinkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    tak a ide sa na to! V miske elektrického šľahača ušľaháme, na strednom stupni, tuhý sneh z bielkov a štipky jedlej sódy bicarbóny

    Piškótová slaná roláda s modrým syrom a čerstvými bylinkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    žĺtky zmiešame s kyslou smotanou a korením; postupne po PL pridávame HLM zmiešanú s prdopom a škrobom; opatrne vmiešame (pri minimálnych otáčkach) sneh z bielkov

    Piškótová slaná roláda s modrým syrom a čerstvými bylinkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    cesto rozotrieme (ja som ho preklápaním plechu nechal roztiecť) na plech vyložený papierom na pečenie (ja som použil ololej zmiešaný s HLM v spray_i) a starostlivo uhladíme

    Piškótová slaná roláda s modrým syrom a čerstvými bylinkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    poukladáme lístky petržlenu (veľmi vhod mi prišli pomocné ručičky mojej nežnej ½), vložíme do rúry predhriatej na 200 ºC (390 ºF) a pečieme pod neustálou kontrolou ~ 10´.

    Piškótová slaná roláda s modrým syrom a čerstvými bylinkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    než sa cesto upečie, pripravíme krém – nastrúhame nivu (ja som použil Blue Cheese), zmiešame ju s kyslou smotanou, tvarohovým syrom (ja som mal Cream Cheese), horčicou a bylinkami; ochutíme soľou a korením; z cesta stiahneme – óóópatrne – papier, na ktorom sa pieklo

    Piškótová slaná roláda s modrým syrom a čerstvými bylinkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    piškóta krajšia ako od profesionálneho pekára - upečené cesto prevrátime na čistý papier na pečenie alebo na nelepivú čistú podožku (kto ho použil, tak aj s papierom na pečenie, na ktorom sa pieklo) a necháme vychladnúť

    Piškótová slaná roláda s modrým syrom a čerstvými bylinkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    povrch budúcej rolády pokryjeme syrovou náplňou (vymiešaným krémom, alebo ak chcete tak plnkou) tak, aby sa jej vrstva, smerom do strán, znižovala; na náplň rozložíme šunku a roládu pozdĺžne stočíme,

    Piškótová slaná roláda s modrým syrom a čerstvými bylinkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    opatrne prenesieme na alobal, s citom pevne zabalíme ako do povijánku,

    Piškótová slaná roláda s modrým syrom a čerstvými bylinkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    takto a ~ 90´ (ja som nechal cez noc) necháme odpočívať v chladničke

    Piškótová slaná roláda s modrým syrom a čerstvými bylinkami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a pred podávaním nakrájame na ~ 25 mm široké roládky; časť Lučiny je možné nahradiť čerstvým kozím (ja som urobil čerstvú kravskú hrudku) syrom a krém dochutiť nasekanými vlašskými orechami; ak nám, čiste náhodou, ostane zvyšok krému, môžeme z neho urobiť, pomocou PL, tzv. "džadky" alebo guľky a obaliť ich v zmesi posekaných byliniek – taktiež pekné a prudko jedlé!

    Piškótová slaná roláda s modrým syrom a čerstvými bylinkami (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

lusinkab
Tak toto vyzera uzasne a hlavne tej lasky ako vidiet je tam velmi vela.Ukladam a budem musiet vyskusat,kedze taketo nieco som este nerobila ale vyzera to velmi krasne.....supi sup KK
frezia68
Uf.....veľmi peknéééé ! A dúfam,že sa mi tiež tak podarí,lebo čaká nás rodinné stretnutie a treba vynoviť menu,tak ďakujem za tento zaujímavý a určite aj chutný recept.A možná bude aj na Veľkú noc 2O13 :-)))
frezia
Prekrasna rolada a urcite velmi chutna,vyskusam,ukladam.
lyali
Krásna slaná inšpirácia :-) Veľmi sa mi páčia tie lístky petržlenu :-) KK :-)
dajanca
Majstrovské dielo...hodné majstra kuchára :-)... uložené a keď vyskúšam, možno netradične na Vianoce či Silvestra, tak dúfam, že aj ja zožnem toľko chvály ako Ty... :-)
salinka
Fiiiiiiha, to je krasa. Neviem, ci budem dost odvazna, aby som to vyskusala. Tu roladku potom urcite musim aj s velkou laskou zatocit, aby sa nepolamala,pravda? Same dobroty:-)
evusik
nápad so zapečením byliniek je úžasný, vo finále sa netreba trápiť so zdobením, roláda je už vlastne ozdobená :-) skrátka paráda... páči sa mi všetko - nápad, prevedenie, foto, popis celého receptu :-) je vidno, že ťa to baví a že varíš s láskou :-)
stacy77777
tiež sa mi veľmi páči, nápad so zapečenou vňaťou je neskutočne super, nádherná práca
letisia
ja nemám slov, úžasná roláda, odteraz bude súčasťou našich slávnostných menu s plnkami rôznych chutí, ale v prvom rade s tou tvojou
cistinka
Za takú roládu by sa nemuseli hanbiť ani v grand hoteli :-)
cica2
lákavé a nádherné, všetko na 1 * ....tiež som už robila slanú roládu (ale najradšej pečiem sladké ) a plnila som s bryndzovou plnkou a páči sa mi aj tvoj recept :-)
maruna33
nedávno som videla v telke ako robili roládu zo špenátovou plnkou,veľmi sa mi to páčilo,ale toto vyzerá ešte lepšie ,ukladám a určite obidve rolády vyskúšam,dík za perfektný recept
renka73
Krásna roláda..určite aj mňamková,vyskúšam :-)
sracz
Zo srdca veľké ďakujem Vám milé čučoriedky štebotavé, okaté, všetečné a pracovité @lusinkab - @medulienka122 - @frezia 68 (dokonca 2x; ten tanier je z juhoafrického porcelánu; dostal som ich tri, za trvalú starostlivosť o domácnosť vo funkcii gazdiniaka, he_he) - @izabella929 - @sylvinka - @beaatrix - @frezia - @hviezdickaz - @rozmarin - @lyali - @dajanca - @salinka - evusik - @stacy77777 - @letisia - @cistinka (som strááášne namäkko; pochvala od Majstra Kuchára hreje ako ***** od Michelline) - @cica2 - @merylas - @maruna33 - @renka73 - všetky ste úžasne milé! Hlboko si vážim Vaše ocenenie, pozornosť a dobroprajnosť! S odvahou do práce a uvidíte, že výsledok stojí za tú námahu. Nie je to až také ťažké, ako to na prvý pohľad vyzerá. Teším sa na Vaše nové komentíky, želám Vám pevné zdravie, veľa šťastia a naozajstnej lásky! Dozdziveňa nabudúce!
kuchticka
Na predvedeni tvojeho receptu je vidiet, ze to robis s LASKOU, ktoru kazdy z nas potrebuje ako rastlina vlahu. Vdaka za pekny recept, "smekam svuj klobouk a odhazuji do dalky ... "
fany1602
tak toto je krása!!!úžasné toto vyzerá parádne manželka musí mať velikú radosť že ma takýto poklad doma!!!!!klobúk dole určite to vyskúšam!!!!
jerica
veľmi som sa potešila tvojmu receptu , vypadlo mi OKO , určite si to vyskúšam , zatiaľ do kk :-) perfektné :-)
jerica
pridávam : perfektne popísané aj s foto dokumentovaním,ako vždy od Teba :-)
jody
@Ferib ácsi, zasa skladám klobúk, ja už asi zlikvidujem všetky klobúky... :-)
huck
Nádhera! Niet debaty, to láska budí v človeku kreativitu :)
sracz
Ďakujem za slová uznania i za romantické gesto, milá @kuchticka – Vieš, priateľka s citom? To máš tak!
Ak ku láske, v akejkoľvek jej podobe mámivej, sa láskou láskavo privinieš, tá, v láske vďačná, sa k Tebe vždy len s láskou slastnou privinie. Daj láske láskou, prosím, vlahu životadarnú, v podobe nehy, dotykom nymfy, potom v snoch mámivých aj Ty, s láskou v srdci, blahom obdarený usneš, ako tulák vo hviezdach, s vrecúškom hviezdičiek na lásky lupienkov krehkých rozdávanie! F. B. IX/10/2012
sracz
Ďakujem milá @fany1602 – manželka, tá hej – ale už moja mamka_Aňuci, blahej pamäti, mi v rokoch detských prízvukovala: Ferryčku, synu moj, Ty ši jak poklad, ľem ce kopac a kopac! Ale teraz vážne! S odvahou do tej skúšky! Nebudeš ľutovať! A hlavne – daj vedieť, ako si uspela.
sracz
Srdečné Ti buď ďakujem milá @jerica za koment – dokonca dva, po ktorých mi naskočil rumenec skromnosti -:) -:) -:) - OKO naspäť a vyskúšať! Neobanuješ! Nuž a perfiš popis i fotodokument? Ta to muši bic, keď mám take množstvo úžasných faniniek a pozorných čitateliek! Ta ňe?
sracz
Rozbi prasiatko, friško upaľuj do najbližšieho obchodu s módnymi doplnkami a kupuj minimálne tucet (i dva) nových klobúkov, lebo prídu ďalšie superfasaextraprímašpeci rcp_tíky a nie len odo mňa! Bojím sa, že budeš musieť chodievať na špacír bez parádnej pokrývky hlavy! -:) - Si veľmi milá a pozorná @jody – ďakujem, veľmi si to vážim!
sracz
Ďakujem za pekné slová milá @huck – hlboko si vážim Tvoj úsudok! A vieš, že si ma inšpirovala? Musím chvíľočku, len tak krátku, pohútať so zatvorenými očami o poetickou zobrazení duše človeka s námetom: „Kreativita lásky človečenstva v podmienkach varenia s láskou“! To stojí za námahu! Nie?
medovnicek
krásna roláda, na 1*******, obdivujem každého chlapa, ktorý sa vie zvŕtať v kuchyni
sracz
Srdečná vďaka za vysoko pozitívne hodnotenie @medovnicek milá! Ja zas, na oplátku, oceňujem, len v superlatívoch, kvaliatívnu škálu výberu Tvojho nazierania a chápania ľudskej iniciatívy. Ale vážne – obdiv v prvejrade patrí mojej babičke “Lady Ann” a mamke “Aňuci”, ony mi totiž v rannom detstve, v dobách dávno zašlých, dovolili “zavadzať” v kuchyni (naviac, nemali sme s bratom Imrichom, sestru, tak sme ku kope domácich prác “pričuchli” dobrovoľne_povinne). Nuž a naviac, vždy som sa riadil životnými skúsenosťami a porekadlami našincov – napr. “Pomôž si človeče, aj Pán Boh Ti pomôže” – českým “Nouze naučila Dalibora housti” – maďarským “Lusta ember kétszer dolgozik (Lenivý človek pracuje dvarazy) => suma sumárum po vihodňarski “Kto chce robic, ta muši žic”! Mám rád kuchyňu, zvlášť našu domácu slovenskú, mám rád dobrých ľudí, rád experimentujem a čím som dlhšie od domova, tým som pyšnejší na Slovensko – áno, aj s jeho chybami či nedostatkami! Dovolím si Ti dať jednu radu na záver – ak máš synov – “Ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko! … predpokladám, že do podrobností ísť nemusím!
kuchticka
@sracz , ach ty nas basnik, kuchar, citlivy a dobry clovek, kiez by tatko myslelo a konalo viacej muzov!!! nebolo by na nasej planete Zem tolko nestastnych zien.
irenaw
všetko pekné, recept, výsledok, slovný doprovod, ukladám
skye
nadhera a urcite chuti bohovsky :-) ukladam do KK, vyskusam na Silvestra!
hubata
Toto aj mňa napadlo @skye - že by to bol dobrý základ pod pitie. Šikovný je ten náš @sracz , aj to pekne vyzerá, aj samé dobré veci sú tam. Ukladám, lebo je to taký neokukaný recept, zíde sa do zásoby keď treba niečo slané a pritom nie drahé. Vďaka @sracz za vtipné komentáre, foto a krásny recept.
silvia68
Piekla som už viackrát s rôznymi lístkovými ozdobami a tak trochu neoprávnene som sa vytešovala z pochvál a komplimentov, ktoré som utŕžila za tento veru skovostný výtvor a veľmi chutný, takže ti aspoň touto cestou ďakujem za úžasný a skvelý recept. Prajem veľa ďalších dobrých nápadov a teším sa na nich.
vierina
Dobrý večer chcem sa spýtať sracz, či roláda má naozaj vychladnúť a potom sa roluje, alebo hneď za tepla. Viem, že je to v recepte tak, ale nechce sa mi veriť, že sa netrhá keď je už vychladnutá. Ďakujem
vierina
Dobrý večer chcem sa spýtať @sracz , či roláda má naozaj vychladnúť a potom sa roluje, alebo hneď za tepla. Viem, že je to v recepte tak, ale nechce sa mi veriť, že sa netrhá keď je už vychladnutá. Ďakujem.
slaavka
Uz je to v trube :) chcem sa velmi pekne podakovat, za takyto uzasny receptik! Slinky sa mi zbiehaju odkedy som zacala slahat vajcia :D
Velka vdaka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia