Piškótová slaná roláda s modrým syrom a čerstvými bylinkami fotorecept
Pôvodný recept je uverejnený v kalendári 2012 Dr. Oetker_a „Pečieme s láskou“ ! A ja milujem lásku. Ľúbim lásku vo všetkých jej podobách, tvaroch Zobraziť celý popisPôvodný recept je uverejnený v kalendári 2012 Dr. Oetker_a „Pečieme s láskou“ ! A ja milujem lásku. Ľúbim lásku vo všetkých jej podobách, tvaroch i odtieňoch! Neviem sa jej nasýtiť, ani prejesť a len dúfam, že mi to vydrží navždy a na furt! Túto roládu som „zmajstroval“ pred Veľkonočnými sviatkami. Vydarila sa mi a bola aj úžasne chutná, super a "šmakovala" každému. Určite sa zapáči a isto vydarí aj Vám! S chuťou a s odvahou do roboty a zamaškrtíte si aj Vy. Hej! A bars skoro, bo mašina ňečeka!
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
| Na piškótové cesto: | |
| 80 g |
|
| štipka g |
|
| 1 KL |
|
| 20 g |
|
| štipka g |
|
| 4 ks |
|
| 4 ks |
|
| 100 g |
|
| podľa chuti g |
|
| 2 zväzky |
|
| Na krém (plnku): | |
| 70 ÷ 80 g |
|
| 200 g |
|
| 250 g |
|
| 1 PL |
|
| 24 ÷ 37 g |
|
| štipka g |
|
| štipka g |
|
| 4 ÷ 6 plátky |
|
| Ešte potrebujeme: | |
| 1 ks |
|
|
|
|
| podľa potreby ks |
|
Postup
-
1
petržlen a bylinky opláchneme pod tečúcou studenou vodou, otrháme lístky a odložíme na bok - budeme ich potrebovať postupne
-
2
pripravíme potrebné ingrediencie na piškótu a
-
3
na krém (náplň)
-
4
tak a ide sa na to! V miske elektrického šľahača ušľaháme, na strednom stupni, tuhý sneh z bielkov a štipky jedlej sódy bicarbóny
-
5
žĺtky zmiešame s kyslou smotanou a korením; postupne po PL pridávame HLM zmiešanú s prdopom a škrobom; opatrne vmiešame (pri minimálnych otáčkach) sneh z bielkov
-
6
cesto rozotrieme (ja som ho preklápaním plechu nechal roztiecť) na plech vyložený papierom na pečenie (ja som použil ololej zmiešaný s HLM v spray_i) a starostlivo uhladíme
-
7
poukladáme lístky petržlenu (veľmi vhod mi prišli pomocné ručičky mojej nežnej ½), vložíme do rúry predhriatej na 200 ºC (390 ºF) a pečieme pod neustálou kontrolou ~ 10´.
-
8
než sa cesto upečie, pripravíme krém – nastrúhame nivu (ja som použil Blue Cheese), zmiešame ju s kyslou smotanou, tvarohovým syrom (ja som mal Cream Cheese), horčicou a bylinkami; ochutíme soľou a korením; z cesta stiahneme – óóópatrne – papier, na ktorom sa pieklo
-
9
piškóta krajšia ako od profesionálneho pekára - upečené cesto prevrátime na čistý papier na pečenie alebo na nelepivú čistú podožku (kto ho použil, tak aj s papierom na pečenie, na ktorom sa pieklo) a necháme vychladnúť
-
10
povrch budúcej rolády pokryjeme syrovou náplňou (vymiešaným krémom, alebo ak chcete tak plnkou) tak, aby sa jej vrstva, smerom do strán, znižovala; na náplň rozložíme šunku a roládu pozdĺžne stočíme,
-
11
opatrne prenesieme na alobal, s citom pevne zabalíme ako do povijánku,
-
12
takto a ~ 90´ (ja som nechal cez noc) necháme odpočívať v chladničke
-
13
a pred podávaním nakrájame na ~ 25 mm široké roládky; časť Lučiny je možné nahradiť čerstvým kozím (ja som urobil čerstvú kravskú hrudku) syrom a krém dochutiť nasekanými vlašskými orechami; ak nám, čiste náhodou, ostane zvyšok krému, môžeme z neho urobiť, pomocou PL, tzv. "džadky" alebo guľky a obaliť ich v zmesi posekaných byliniek – taktiež pekné a prudko jedlé!









Ak ku láske, v akejkoľvek jej podobe mámivej, sa láskou láskavo privinieš, tá, v láske vďačná, sa k Tebe vždy len s láskou slastnou privinie. Daj láske láskou, prosím, vlahu životadarnú, v podobe nehy, dotykom nymfy, potom v snoch mámivých aj Ty, s láskou v srdci, blahom obdarený usneš, ako tulák vo hviezdach, s vrecúškom hviezdičiek na lásky lupienkov krehkých rozdávanie! F. B. IX/10/2012
Velka vdaka!