Piškótová slaná roláda s modrým syrom a čerstvými bylinkami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Pôvodný recept je uverejnený v kalendári 2012 Dr. Oetker_a „Pečieme s láskou“ ! A ja milujem lásku. Ľúbim lásku vo všetkých jej podobách, tvaroch i odtieňoch! Neviem sa jej nasýtiť, ani prejesť a len dúfam, že mi to vydrží navždy a na furt! Túto roládu som „zmajstroval“ pred Veľkonočnými sviatkami. Vydarila sa mi a bola aj úžasne chutná, super a "šmakovala" každému. Určite sa zapáči a isto vydarí aj Vám! S chuťou a s odvahou do roboty a zamaškrtíte si aj Vy. Hej! A bars skoro, bo mašina ňečeka!

12
porcií
60 minút
príprava
10÷12 minút
na 200 °C

Postup

  1. petržlen a bylinky opláchneme pod tečúcou studenou vodou, otrháme lístky a odložíme na bok - budeme ich potrebovať postupne
  2. pripravíme potrebné ingrediencie na piškótu a
  3. na krém (náplň)
  4. tak a ide sa na to! V miske elektrického šľahača ušľaháme, na strednom stupni, tuhý sneh z bielkov a štipky jedlej sódy bicarbóny
  5. žĺtky zmiešame s kyslou smotanou a korením; postupne po PL pridávame HLM zmiešanú s prdopom a škrobom; opatrne vmiešame (pri minimálnych otáčkach) sneh z bielkov
  6. cesto rozotrieme (ja som ho preklápaním plechu nechal roztiecť) na plech vyložený papierom na pečenie (ja som použil ololej zmiešaný s HLM v spray_i) a starostlivo uhladíme
  7. poukladáme lístky petržlenu (veľmi vhod mi prišli pomocné ručičky mojej nežnej ½), vložíme do rúry predhriatej na 200 ºC (390 ºF) a pečieme pod neustálou kontrolou ~ 10´.
  8. než sa cesto upečie, pripravíme krém – nastrúhame nivu (ja som použil Blue Cheese), zmiešame ju s kyslou smotanou, tvarohovým syrom (ja som mal Cream Cheese), horčicou a bylinkami; ochutíme soľou a korením; z cesta stiahneme – óóópatrne – papier, na ktorom sa pieklo
  9. piškóta krajšia ako od profesionálneho pekára - upečené cesto prevrátime na čistý papier na pečenie alebo na nelepivú čistú podožku (kto ho použil, tak aj s papierom na pečenie, na ktorom sa pieklo) a necháme vychladnúť
  10. povrch budúcej rolády pokryjeme syrovou náplňou (vymiešaným krémom, alebo ak chcete tak plnkou) tak, aby sa jej vrstva, smerom do strán, znižovala; na náplň rozložíme šunku a roládu pozdĺžne stočíme,
  11. opatrne prenesieme na alobal, s citom pevne zabalíme ako do povijánku,
  12. takto a ~ 90´ (ja som nechal cez noc) necháme odpočívať v chladničke
  13. a pred podávaním nakrájame na ~ 25 mm široké roládky; časť Lučiny je možné nahradiť čerstvým kozím (ja som urobil čerstvú kravskú hrudku) syrom a krém dochutiť nasekanými vlašskými orechami; ak nám, čiste náhodou, ostane zvyšok krému, môžeme z neho urobiť, pomocou PL, tzv. "džadky" alebo guľky a obaliť ich v zmesi posekaných byliniek – taktiež pekné a prudko jedlé!