Pilaf na šafrane s kuracím mäsom

frezia68 - fotkafrezia68, 20. septembra 2012
Pilaf na šafrane s kuracím mäsom
Foto: frezia68

Prší a prší...Tak sme si rozjasnili deň týmto jedlom.Lebo odkedy čítam recepty @michsamant, @ 2010 a pod. ,lákalo ma niečo uvariť pre mňa exotické,ale Zobraziť celý popisPrší a prší...Tak sme si rozjasnili deň týmto jedlom.Lebo odkedy čítam recepty @michsamant, @ 2010 a pod. ,lákalo ma niečo uvariť pre mňa exotické,ale aj nám blízke.Už som raz kúpila aj šafran a pravý! Reku raz treba všetko vyskúšať,lebo ryža, taká krásne veľká Basmati ma tiež v ich receptoch aj farbou lákala.Tak som sa začala viac zaujímať o ryžu a jej prípravu a neľutujem.Len tá ryža u nás predávaná je predsa asi menšia...

3
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1  hrnček
1 1/2  hrnčeka,voda,alebo bujón
štipka
1/2
1  strúčik
1-2  listy
3-4
3
2  cm
po 2  lyžice ,olej
2  ks
 ,MČK




Postup

  1. 1

    Urobiť dobrú,našuchorenú,nelepivú a sypkú (ale nie suchú) indickú ryžu som sa učila na internete a je tam veru dosť receptov a odlišných.Takže som vyskúšala túto:

    Pilaf na šafrane s kuracím mäsom - obrázok 1
  2. 2

    Príprava:

    Pilaf na šafrane s kuracím mäsom - obrázok 2
  3. 3

    Najprv som štipku šafranu,ktorý som kúpila ako nite,ale ktoré už asi dopravou sa zmenili na drobné nitky,namočila do 2 dcl horúcej vody a nechala vyluhovať.V jednom balení bolo O,12g ,teda použila som polovicu z tanierika.Asi by bol chuťovo výraznejší vývar,ale chcela som vidieť farbu šafranu v ryži.

    Pilaf na šafrane s kuracím mäsom - obrázok 3
  4. 4

    V hrubostennom kastróle som na sucho dala rozvoňať klinčeky,škoricu,bobkový list a nové korenie,ktoré som z hotovej ryže vybrala ľahko,lebo"vyplávali" na povrch.Pridala som maslo,olej,cibuľu a keď bola sklovitá,pridala cesnak, ryžu a soľ.Ryža bola premytá 4X,kým bola čistá voda a oddychovala na sitku.Premiešavala som dovtedy,kým nasiakla mastnotu a bola sklovitá.Potom som priliala vyluhujúci sa šafran a horúcu vodu,celkom 1,5 násobok ryži.Premiešala,prikryla a nechala na veľmi miernom ohni dusiť 14 min.Vypla som,odkryla,prikryla utierkou a dala prikrývku,aby para vsiakla do nej na 5 min.

    Pilaf na šafrane s kuracím mäsom - obrázok 4
  5. 5

    Takto si ryža oddychovala.A keď som ju odkryla, s vidličkou som ju brázdila a prevzdušňovala a ochutnala...mňam :-))) jemná chuť po korení,lahodná.Tak si ma Miška nakopla :-))),lebo ryža na obrázku č. 1 nám veľmi chutila.

    Pilaf na šafrane s kuracím mäsom - obrázok 5
  6. 6

    K tomu sme mali kuracie prsia na cibuľke,

    Pilaf na šafrane s kuracím mäsom - obrázok 6
  7. 7

    farebnej paprike

    Pilaf na šafrane s kuracím mäsom - obrázok 7
  8. 8

    a hotovo. Príloha bola výborná čalamáda od @izabella 929 a to už k indickej kuchyni asi nepasuje,ale nám áno :-) Tak ak niekto vyskúša,dobrú chuť!

    Pilaf na šafrane s kuracím mäsom - obrázok 8
  9. 9

    A na záver pridám pár informácií o šafrane.Má výnimočné antioxydačné vlastnosti vďaka vysokému obsahu karoténoidov(tisíkrát väčší,ako mrkva),sú mu pripisované liečivé účinky pri žalúdočných problémoch,ochoreniach pečene,pri kožných ochoreniach...vo väčšom množstve je toxický.Len som sa nedočítala,koľko toho treba užiť,aby sme tie liečivé účinky aj pocítili? Lieky aj predražené budú asi lacnejšie :-) A celkom na záver mám jednu otázku,ktorá patrí skôr do diskusie,ale neviem prenášať obrázky.Nech ten hrubostenný hrniec umývam čímkoľvek,vždy ostávajú tmavé fľaky,či smuhy.Síce je už dlho používaný,ale kvalita by si zaslúžila,aby bol ako nový.Nepoznáte niekto šikovnú fintu na čistenie? Ešte som nedrhla popolom,či pieskom,ako niekedy dávno...:-)

Diskusia k receptu

zolik
@frezia68 - vyborny napad, ta ryza ma nakopla. Cez vikend bude pilav! Vsetky potrebne suroviny a koreniny mam doma. Balkansku kuchynu mame radi. Vdaka a pekny den.
babidka
Krasny obedik - vonku dlho ocakavany dazd /aspon pre niekoho/ a na obed krasna safranova ryza s maskom ....no parada!
Skus si kupit specialnu utierku na nerezove hrnce- myslim , ze ju predava Tupperware. Ale ked su to take modraste flaky na hrnci - to bude pravdepodobne od toho , ze hrniec sa prehrial . Mne sa to stalo na jednom zepterovom hrnci - moj odbornik na vsetko kovove /manzel/ vyhlasil , ze zelezo sice vydrzi vela , ale nie vsetko :-) Aj moje obcasne "zabudnutie " prazdneho hrnca na zapnutom sporaku....
frezia68
Ďakujem @babidka za radu.Nemá modrasté fľaky a teda nie je prepálený.Ale napr. hov.vývar varený 3-4 hod.pomaly a zanechal hnedý okruh....
sracz
Milujem všetky jedlá podávané s "kopcom" zeleniny. Ryžu môžem na všetky spôsoby = v mlieku s kakaom a prášcukrom, nákyp so zapečenou sladkou bielkovou penou a višňovým kompótom, talianské rizoto, ale aj košické s perkeltíkom z kuracích "zuziek", ale aj ten Tvoj @frezia68 - prešovský pilaf - ma oslovil použitím šafránu; extra zvlášť sa mi páči bod ad 9.), vzhľadom na pozn. o účinkoch šafránu. No a hrniec? "Pisek, vičuchac, vidrotovac a potom vymic, vyrucic a kupic novi - ta ňe!?
frezia68
No ta ci bars šumne dzekujem @sracz :-))) za radu,myslíš,že tu sú dôchodky ako v IOWE? Vyrucic :-((( ...ale niekedy bol aj piesok dobrý,keď Jar ešte nebola po vojne :-) .Ďakujem za komentáre.
marijanna
ahoj. ja cistim,ked su flaky,tekutym krasikom a jablkovym octom. . .vsetko sa potom krasne leskne a je ciste. . skus mne to vsetko vycisti. . aj od hov.polievky a aj od fazule. . a tu ryzu by som si dala. . pekny recept ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia