Pečený bôčik
Pečený bôčik

Pikantný pivný bôčik na cibuľovo-cesnakovom základe

ellie17 - bez fotkyellie17, 17. októbra 2025

Šťavnatý bravčový prerastený bôčik sa najskôr zatiahne na panvici s chilli pastou , cesnakom a cibuľou, potom sa podusí a zapečie v svetlom pive Zobraziť celý popisŠťavnatý bravčový prerastený bôčik sa najskôr zatiahne na panvici s chilli pastou , cesnakom a cibuľou, potom sa podusí a zapečie v svetlom pive spolu s čerstvými chilli papričkami. Výsledkom je mäkké, aromatické a mierne pikantné mäsové jedlo so skaramelizovanou šťavou a chrumkavým povrchom.

4
porcie
10 minút
príprava
80-90 minút
na 170 °C

Suroviny

800 g
2 ks žltá
4 strúčiky
1 PL
2 ks čerstvá
300 ml
1 ČL
1 ČL
1 PL



Postup

  1. 1

    Bôčik očistíme, prípadne narežeme na väčšie kusy alebo pásy. Osolíme a okoreníme z oboch strán.

  2. 2

    Cibuľu nakrájame na pásiky, cesnak na plátky. Chilli papričky nakrájame na kolieska.

  3. 3

    Na panvici rozohrejeme olej. Bôčik prudko opečieme z každej strany, aby sa zatiahol. Preložíme do pekáča alebo hlbšieho hrnca.

  4. 4

    Do výpeku pridáme cibuľu, cesnak a chilli pastu. Restujeme 3–4 minúty, pridáme čerstvé chilli a krátko premiešame.

  5. 5

    Základ nalejeme na bôčik, podlejeme pivom. Prikryjeme a vložíme do rúry predhriatej na 170 °C.

  6. 6

    Pečieme 60 minút prikryté, potom odkryjeme a pečieme ďalších 20–30 minút, aby sa povrch zapiekol a vytvorila karamelizovaná šťava.

  7. 7

    Podávať môžeme s chlebom, kašou, dusenou zeleninou alebo zemiakmi.

Diskusia k receptu

evanaaa
Zdá sa mi to byť dobré, až na to pivo....nedávno som skúsila recept, ktorý som dlhšie plánovala - špekáčky na čiernom pive, pivo bolo nealkoholické, tak neviem, či preto (nedala som celý polliter), ale mne to bolo dosť horké, takže asi som s pivom skončila. Mimochodom, vôbec ho nepijem, možno aj preto.
ellie17
@evanaaa (17.10.2025 20:48)

Úplne chápem, nie každému sadne chuť piva v jedle – a nealko býva často horkejšie. Pri tomto recepte sa chuť piva dusením stratí a zostane len jemný podtón, ale dá sa nahradiť aj vývarom alebo nealko pivom podľa chuti. 😊 Ja ho tiež nepijem, používam ho len na varenie.