Pečený bôčik
Pikantný pivný bôčik na cibuľovo-cesnakovom základe
Autor receptu: ellie17
Šťavnatý bravčový prerastený bôčik sa najskôr zatiahne na panvici s chilli pastou*, cesnakom a cibuľou, potom sa podusí a
zapečie v svetlom pive spolu s čerstvými chilli papričkami. Výsledkom je mäkké, aromatické a mierne pikantné mäsové jedlo so
skaramelizovanou šťavou a chrumkavým povrchom.
|
4 porcie |
10 minút príprava |
80-90 minút na 170 °C |
Postup
- Bôčik očistíme, prípadne narežeme na väčšie kusy alebo pásy. Osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Cibuľu nakrájame na pásiky, cesnak na plátky. Chilli papričky nakrájame na kolieska.
- Na panvici rozohrejeme olej. Bôčik prudko opečieme z každej strany, aby sa zatiahol. Preložíme do pekáča alebo hlbšieho hrnca.
- Do výpeku pridáme cibuľu, cesnak a chilli pastu. Restujeme 3–4 minúty, pridáme čerstvé chilli a krátko premiešame.
- Základ nalejeme na bôčik, podlejeme pivom. Prikryjeme a vložíme do rúry predhriatej na 170 °C.
- Pečieme 60 minút prikryté, potom odkryjeme a pečieme ďalších 20–30 minút, aby sa povrch zapiekol a vytvorila karamelizovaná šťava.
- Podávať môžeme s chlebom, kašou, dusenou zeleninou alebo zemiakmi.