Pečený bôčik

Pikantný pivný bôčik na cibuľovo-cesnakovom základe

Autor receptu: ellie17

Šťavnatý bravčový prerastený bôčik sa najskôr zatiahne na panvici s chilli pastou*, cesnakom a cibuľou, potom sa podusí a zapečie v svetlom pive spolu s čerstvými chilli papričkami. Výsledkom je mäkké, aromatické a mierne pikantné mäsové jedlo so skaramelizovanou šťavou a chrumkavým povrchom.

4
porcie
10 minút
príprava
80-90 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Bôčik očistíme, prípadne narežeme na väčšie kusy alebo pásy. Osolíme a okoreníme z oboch strán.
  2. Cibuľu nakrájame na pásiky, cesnak na plátky. Chilli papričky nakrájame na kolieska.
  3. Na panvici rozohrejeme olej. Bôčik prudko opečieme z každej strany, aby sa zatiahol. Preložíme do pekáča alebo hlbšieho hrnca.
  4. Do výpeku pridáme cibuľu, cesnak a chilli pastu. Restujeme 3–4 minúty, pridáme čerstvé chilli a krátko premiešame.
  5. Základ nalejeme na bôčik, podlejeme pivom. Prikryjeme a vložíme do rúry predhriatej na 170 °C.
  6. Pečieme 60 minút prikryté, potom odkryjeme a pečieme ďalších 20–30 minút, aby sa povrch zapiekol a vytvorila karamelizovaná šťava.
  7. Podávať môžeme s chlebom, kašou, dusenou zeleninou alebo zemiakmi.