Pikantná šošovica na turecký spôsob fotorecept

pusta - fotkapusta, 24. októbra 2014
Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept pochádza z mojej zbierky tureckých receptov, je to veľmi chutné voňavé zdravé jedlo príjemne pikantnej a údenej chuti, ktoré môže byť podávané ako hlavné jedlo alebo ako príloha v menšom množstve či ako teplý šalát. Recept som len máličko upravila.

4
porcie
20 minút
príprava
10 + 20 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

200 g
1 ks stredne veľká
3 strúčiky
4 ks čerstvá
1 ČL
1/2 ČL
1 ČL
1 PL domáci pálivý
100 ml domáca
1 ČL čerstvo mleté
1 ČL
1 ČL
3 PL
250 ml studená
1 PL zarovnaná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer som namočila šošovicu do studenej vody, ráno som ju scedila, prepláchla studenou vodou, zaliala čerstvou vodou, pomaly som priviedla do varu a na strednom plameni som ju varila od bodu varu 10 minút.

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Šošovicu som scedila, prepláchla studenou vodou a nechala som ju na cedníku dobre odkvapkať z vody.

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľu pokrájanú na mesiačiky, cesnak pokrájaný na hrubo a len roztlačený čepeľou noža, pridala som čerstvo mleté čierne korenie, sušenú šalviu a celý koriander.

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked bola cibuľa orestovaná do sklovita, pridala som kryštálový cukor a nechala som ho skaramelizovať,...

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...potom som pridala mrkvu pokrájanú na asi 2 - 3 mm kolieska, orestovala som ju asi 3 - 4 minúty za stáleho miešania,...

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pridala som všetky druhy mletej červenej papriky a domáci pálivý Gulyáskrém, nesolila som, lebo tento krém je už slaný, recept mám tu na vareche, nechala som papriku úplne rozpustiť a krátko som orestovala gulášový krém spolu s ostatnými prísadami za stáleho miešania,...

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridala som scedenú šošovicu,....

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    .....zaliala som odmeraným množstvom vody, premiešala,...

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pridala som domácu paradajkovú šťavu, premiešala, pomaly som celé priviedla do varu,...

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a od bodu varu som varila na strednom plameni asi 20 minút, až sa odparila takmer všetka tekutina za občasného premiešania a výborné jedlo bolo hotové, cesnak varením stratí na svojej ostrosti, rozvarí sa, jedlo primerane ochutí, zostane príjemná korenistá a pikantná údená chuť, jedlo je voňavé, veľmi chutné, mrkva je al dente, šošovica nie je rozvarená, vymeňaním vody za čerstvú sa dosiahne odstránenie látok, ktoré spôsobujú nadúvanie.

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Horúcu šošovicu som rozdelila na taniere, podávala som ako samostatné jedlo, ktoré je pomerne sýte a nepotrebuje žiadnu prílohu, je vhodné na obed alebo na večeru, krásne zahreje. V menšom množstve ho možno podávať ako netradičnú prílohu k rôzne pripravenému mäsu alebo ako teplý šalát, vo výsledku nemá byť takmer žiadna šťava. Je veľmi vhodné pre diabetikov, pre bezlepkové, bezlaktózové diéty, vegetariánov, vegánov i pre zdravých, vrelo odporúčam každému, kto má rád pikantné zdravé jedlá.

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

finczi
Dala by som si na ochutnanie...domáci gulášový krém nemám, ani paradajkovú šťavu, ale hádam to neuberie z chuti, ak to skúsim z kúpených produktov. Lákavé, pekný recept!
martamm
Pusta, páči sa mi Tvoj recept, láka ma vyskúšať, strukoviny máme radi :). Mám otázočku, čo je to Gulyáskrém? A čím ho m ôžem prípadne nahradiť?
pusta
Milá @martamm ,
Gulyáskrém je toto:

 varecha.pravda.sk/recepty/domaci-palivy-gulyaskrem-palivy...


keby sa ti ho nechcelo robiť doma, dostaneš ho kúpiť v tubách v hypermarketoch, len ten obsahuje konzervanty.
nahradiť ho môžeš pálivým paprikovým krémom, ale ten zas
neobsahuje príslušné koreniny a zeleninu ako gulyáskrém.
teší ma, že sa ti môj receptík páči, a láka ťa ho vyskúšať, určite nebudeš ľutovať, to ti garantujem :-)
dakujem za záujem, potešila si ma .
liama
Toto musí byt chutne jedlo. Ale nemám trpezlivosť, hodila by som to do hrnca a varila naraz
pusta
@liama , len to všetko naraz nehádž do hrnca, to nie je šoulet :-)
každý krok má svoj význam pre výslednú chuť a konzistenciu jedla, nie je to vôbec ťažké a ani zložité, príprava je pomerne rýchla a dostaneš mimoriadne chutný pokrm, o ktorom sii dovolím tvrdiť, že je prudko návykové :-)
teší ma, že sa ti receptík páči, neboj sa toho a spokojne skús.
dakujem.
martamm
Pusta, ďakujem za vysvetlenie a link, spravím si vlastný gulyás krém a samozrejme aj šošovičku :)
pusta
@martam milá, niet za čo dakovať, tago sa stalo :-)
vlastný gulyáskrém je najlepščí, niet s ním veľa práce a je zaručene dobrý a tvoj.
som rada, že spravíš ten krém a aj šošovičku :-)
dakujem.
1x pusta
julica
zas nechápem, prečo to nazývaš tureckým jedlom a štríš na dochucovadlách. Turci by si tam švihli minimálne citrón a lyžicu jogurtu na tanier, petržlenovú vňať, nehovoriac o iných koreninách (nie guláškrém). to, pravdaže, neznamená, že jedlo nie je chutné. turecké však určite nie je.
pusta
@juica , v recepte nebol ani jogurt, ani citron, tak som ho tam nešvihla, ako si sa ty vyjadrila, ale y si ho tam spokojne švihni :-)
nebola tam písaná ani vňať, ty si ju daj :-)
ostatne ty by si asi jogurt s tvojou laktozovou intoleranciou nemohla aj tak.
písala som, že som recept len máličko pozmenila a to je ten gulyáskrém, ty si ho nedaj.koreniny sú tie isté aj všetko ostatné, ako recept obsahoval, neservíroval sa s ničím, ty si servíruj podľa svojej chuti, neprekáža mi to.
eto vsjo.
1x pusta
pusta
Milá@finczi , teší ma, že tebe sa recept páči a láka ťa :-)
myswlím, že to na chuti nič neuberie :-)
no ja mám síce radšej domáce, ale spokojne môžeš. :-)
dakujem za pochvalu.
kecemis
Vyzera a urcite aj je toto velmi dobre, ci s jogurtom alebo citronom alebo bez. Myslim ze kazdy si to moze dochutit podla seba. Ja urcite vyskusam a ak bude treba dochutim si podla seba.
babkamt
láka ma ochutnať takto pripravenú šošovicu bez mäsa. Všetky potrebné suroviny sa u mňa nájdu. Pekná úvodná fotka volá ku stolu:-)
amia
5*, nieco taketo by som si rada dala.
1x amia
jarunka
Toto som jedla na navsteve u kamar. uz velmi davno asi 20 rok. spat. Mam aj recept niekde zalozeny. Velmi davno som to nevarila. Ukladam do kk a budem to mat po ruke a v blizkej buducnosti urobim :-)
pusta
Milý Mirko - @kecemis , presne tak.
som rada, že tebe sa receptík páči :-)
dakujem za pochvalu.
pusta
Milá@babkamt , to je super, že máš všetky suroviny doma :-)
teší ma, že ťa láka ochutnať šošovicu bez mäska, v tomto prípade ani nie je treba :-)
dakujem ti za pochvalu, najmä pochvala fotky ma veľmi potešila.
pusta
@amia , tvoja pochvala ma veľmi teší :-)
dakujem, aj za 5*
pusta
@jarunka , som veľmi rada, že v blízkej, budúcnosti tento receptík spravíš :-)
dakujem za krásnu pochvalu a uloženie do kk.
ampara
šošovica s mrkvou,pôstne jedlo,neurazí
mesiar50
Zaujimave a skvelo vyzerajuce jedlo.Iste by som nim nepohrdol. 5 *
pusta
@mesiar50 , teší ma, že by si týmto nepohrdol :-)
je to výborné jedlo.
dakujem za pochvalu a 5*
sracz
... podobne ako @kecemis kamarát, aj ja milá @pusta uvarím podľa "chĺpkov na vlastnom jazyku"! Variabilita je na každom užívateľovi technologického postupu tohoto Tvojeho rcp!
pusta
Milý@sracz , som rada, že si sa zhodol s milým@kecemisom :-)))
Ferinko, priateľ môj, Ty a môj milý priateľ Mirko, máte dovolené akékoľvek vylepšenia, nemusia byť ani turecké, len nech vám obom chutia :-)
dakujem za uznanie môjho receptu na turecký spôsob, tvoja pochvala ma veľmi teší.
micanela
preco som si to nevsimla skor? vyborne, len ja urobim nestiplave - krasny recept
pusta1
@micanela , predsa si ho uvidela :-)
aj neštipľavá verzia bude veľmi chutná a teším sa, že spravíš :-)
nech ti dobre chutí a dakujem za krásnu pochvalu.