Pikantná šošovica na turecký spôsob fotorecept

pusta - fotkapusta, 24. októbra 2014
Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept pochádza z mojej zbierky tureckých receptov, je to veľmi chutné voňavé zdravé jedlo príjemne pikantnej a údenej chuti, ktoré môže byť podávané ako hlavné jedlo alebo ako príloha v menšom množstve či ako teplý šalát. Recept som len máličko upravila.

4
porcie
20 minút
príprava
10 + 20 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

200 g
1 ks stredne veľká
3 strúčiky
4 ks čerstvá
1 ČL
1/2 ČL
1 ČL
1 PL domáci pálivý
100 ml domáca
1 ČL čerstvo mleté
1 ČL
1 ČL
3 PL
250 ml studená
1 PL zarovnaná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer som namočila šošovicu do studenej vody, ráno som ju scedila, prepláchla studenou vodou, zaliala čerstvou vodou, pomaly som priviedla do varu a na strednom plameni som ju varila od bodu varu 10 minút.

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Šošovicu som scedila, prepláchla studenou vodou a nechala som ju na cedníku dobre odkvapkať z vody.

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľu pokrájanú na mesiačiky, cesnak pokrájaný na hrubo a len roztlačený čepeľou noža, pridala som čerstvo mleté čierne korenie, sušenú šalviu a celý koriander.

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked bola cibuľa orestovaná do sklovita, pridala som kryštálový cukor a nechala som ho skaramelizovať,...

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...potom som pridala mrkvu pokrájanú na asi 2 - 3 mm kolieska, orestovala som ju asi 3 - 4 minúty za stáleho miešania,...

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pridala som všetky druhy mletej červenej papriky a domáci pálivý Gulyáskrém, nesolila som, lebo tento krém je už slaný, recept mám tu na vareche, nechala som papriku úplne rozpustiť a krátko som orestovala gulášový krém spolu s ostatnými prísadami za stáleho miešania,...

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridala som scedenú šošovicu,....

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    .....zaliala som odmeraným množstvom vody, premiešala,...

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pridala som domácu paradajkovú šťavu, premiešala, pomaly som celé priviedla do varu,...

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a od bodu varu som varila na strednom plameni asi 20 minút, až sa odparila takmer všetka tekutina za občasného premiešania a výborné jedlo bolo hotové, cesnak varením stratí na svojej ostrosti, rozvarí sa, jedlo primerane ochutí, zostane príjemná korenistá a pikantná údená chuť, jedlo je voňavé, veľmi chutné, mrkva je al dente, šošovica nie je rozvarená, vymeňaním vody za čerstvú sa dosiahne odstránenie látok, ktoré spôsobujú nadúvanie.

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Horúcu šošovicu som rozdelila na taniere, podávala som ako samostatné jedlo, ktoré je pomerne sýte a nepotrebuje žiadnu prílohu, je vhodné na obed alebo na večeru, krásne zahreje. V menšom množstve ho možno podávať ako netradičnú prílohu k rôzne pripravenému mäsu alebo ako teplý šalát, vo výsledku nemá byť takmer žiadna šťava. Je veľmi vhodné pre diabetikov, pre bezlepkové, bezlaktózové diéty, vegetariánov, vegánov i pre zdravých, vrelo odporúčam každému, kto má rád pikantné zdravé jedlá.

    Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
zas nechápem, prečo to nazývaš tureckým jedlom a štríš na dochucovadlách. Turci by si tam švihli minimálne citrón a lyžicu jogurtu na tanier, petržlenovú vňať, nehovoriac o iných koreninách (nie guláškrém). to, pravdaže, neznamená, že jedlo nie je chutné. turecké však určite nie je.
@martam milá, niet za čo dakovať, tago sa stalo :-)
vlastný gulyáskrém je najlepščí, niet s ním veľa práce a je zaručene dobrý a tvoj.
som rada, že spravíš ten krém a aj šošovičku :-)
dakujem.
1x pusta
@juica , v recepte nebol ani jogurt, ani citron, tak som ho tam nešvihla, ako si sa ty vyjadrila, ale y si ho tam spokojne švihni :-)
nebola tam písaná ani vňať, ty si ju daj :-)
ostatne ty by si asi jogurt s tvojou laktozovou intoleranciou nemohla aj tak.
písala som, že som recept len máličko pozmenila a to je ten gulyáskrém, ty si ho nedaj.koreniny sú tie isté aj všetko ostatné, ako recept obsahoval, neservíroval sa s ničím, ty si servíruj podľa svojej chuti, neprekáža mi to.
eto vsjo.
1x pusta