Pikantná červená repa s chrenom fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 14. augusta 2011
Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept)
Foto: dorisa

V záhradke sa mi urodila krásna červená repa( cvikla) mám dva druhy, aj guľatú, aj podlhovastú. Začala som s ich spracovávať. Vyskúšala som recept Zobraziť celý popisV záhradke sa mi urodila krásna červená repa( cvikla) mám dva druhy, aj guľatú, aj podlhovastú. Začala som s ich spracovávať. Vyskúšala som recept zo zošita Dr. Oetkera- zaváranie.

6-7
porcií
10 minút
príprava
35(konzerv.20) minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
2,5 l
1 ks
6 PL
500 ml
400 ml
4 PL
1 KL
3 ks
1 KL
2 KL
2 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Červená repa, chren a cibuľa.

    Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Repu umyjeme a uvaríme v 2,5 litra vody, v ktorej rozpustíme balíček kyseliny citronovej Dr. Oetkera. Varíme 35 minút.

    Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Repu necháme vychladnúť. Potom ju olúpeme a nakrájame na ľubovoľné kúsky (alebo nastrúhame).

    Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postrúhame chren. Nakrájame cibuľu na plátky.

    Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Chren pridáme k repe, poriadne premiešame.

    Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z pol litra vody, octu, cukru, soli uvaríme nálev, pridáme ešte rascu, klinčeky , korenie a nakrájanú cibuľu a všetko potom povaríme asi 5 minút. Nakoniec pridáme prípravok na konzervovanie.

    Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nálev nalejeme na repu, premiešame.

    Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si poháre a viečka.

    Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Repu plníme do pohárov dolejeme nálevom , môžeme na vrch pridať ešte postrúhaný chren, ak nám zostalo.

    Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Poháre uzavrieme vrchnákmi.

    Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Uzavreté poháre sterilizujeme v hrnci asi 20 minút( má vrieť). Poháre necháme vo vodnej lázni aj vychladnúť.

    Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ja som mala 4 poháre, zo surovín v rozpise má byť 6-7 pohárov. Nevedela som odhadnúť váhu repy.

    Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

jerica
@dorisa máme radi cviklu len ja ju robievam na čerstvo bez cibule ostatné ako Ty , zopár pohárov , nezaváram. Výborná pochúťka .
dorisa
@jerica , skúsim takto. Ja som zavárala tak obyčajne, len s nálevom z obchodu. Ale prečo nevyskúšať aj niečo nové. Ešte mám cviklu v zemi, tak ma čaká zaváranie...už sa teším:) Ďakujem za komentárik.
frezia68
Tiež zaváram každý rok s chrenom,ale bez cibule.A tiež neviem odhadnúť množstvo a obyčajne nálev zvýši.....cviklu každý rok dostávam a naraz všetko zavarím(pri jednej špine),pivnice teplé...fajn,že máš záhradku :-))) a usilovne zaváraš.
dorisa
@frezia68 , som zvedavá aj ja na chuť. Zaujímavé bolo, že sa varí cvikla vo vode s kyselinou citronovou:) ten nálev bol neskutočne dobrý, ten som ochutnala. Ja cibuľu milujem, tak sa na tento šalátik teším. @danculka , ty sa riadne činíš v kuchyni. Obdivujem ťa, koľko toho postíhaš. Ďakujem Vám za komentáre.
bejaja
ty si rýchla, určite recept je výborný, vyskúšam!
rybarkuchar
Cvikla a cibuľa - oboje mám rád, neviem si predstaviť ako chutia spolu. Nikdy som to nekombinoval. Vyskúšam.
kata50
Ja dokonca do zaváranej cvikly nedám ani chren. Pri dlhšom skladovaní zhorkne. Pridám ho potom , keď šalát - sklíčko, otvorím.Vždy mám v chladničke kúsok chrenu, alebo si kúpim sterilizovaný.
dorisa
@kata50 , ktovi, možno,keď je tam ta kysleina citronová, tak nejaké iné procesy tam budu prebiehať. Nechám sa prekvapiť, budem robiť restovanú pečeň, tak si otvorím jeden pohár. Dakujem za komentár. @ryberkuchar , vyskúšame, čo je to za dobrotu. @bejaja , vieš, stále niečo kuchtím:) Ďakujem za komentáre.
kata50
@dorisa , vyskúšaj si urobiť šalát : uvarená cvikla( mala som aj surovú ) 2diely+nastrúhaná surová mrkev 1 diel + cukor+ citrónová šťava podľa chuti. Dobre premiešať, nechať chvíľu postáť-pustí šťavu, a môžeš konzumovať. Mám to overené a je to dobrotka. :-))
1x ivetaa
tatranka
Táto zaváranina na mňa ešte len čaká.Strúham ju na drobno a dávam strašne veľa tiež postrúhaného chrenu.To je dobrota!
kucharka100
Krásne spracované, nafotené a chutné zaručene. Cvikľu u nás zjeme vždy. S mrkvou som neskúšala na čerstvo....ale dobré vedieť. Sto hláv...sto receptov...sto chutí. Super !
dorisa
@ tatranka ,@ kucharka100, u nás tiež cvikla hrá prím. Mňa tiež ešte čaká zaváranie, tento receptík som vyskúšala, a po ochutnaní sa rozhodnem, ako budem spracovávat moju repu. Ďakujem za komentáre.
ancicka
Mňa to ešte len čaká.Ja cviklu závaram až na koniec,lebo mám jej najviac a zaberie dosť času.Určite tá tvoja je výborna.
dorisa
@ancicka , mna tiež, ja som len zopar vybrala a vyberám pomaly, dávam aj dcere, na varenie a štavy. Ešte je so spracovaním času dosť. Ďakujem.
tlustoch
Ja som sa pustil do zavárania repy, všetko išlo výborne. Ale keď som začal naplňať 7 dec.poháre tak som naplnil len 3,5 pohára. Robil som kocky a toho som mal mať viac ako 5 pohárov. Keby som strúhal repu tak by som nemal ani 3 poháre. A pozorne som dodržiaval recept aj postup. Nerozumiem čo sa stalo.
dorisa
@tlustoch , to je recept pre dodržanie pomerov zeleniny, ja som odhadom dávala, takže mne vyšli tiež 4 poháre, určite,keby si strúhal cviklu, tak jej máš menej. Ak som ťa nesprávne informovala, je mi ľuto. Určite si na takejto cvikli pochutnáš, my sme ju už dojedli, už mám len klasicky zavarenú.
marianna76
vlasti, skúsim podľa teba... lebo môj chlap nemusí fenikel... , tak dúfam, že týmto ho poteším. Dík
voznica
Zaváram aj ja cviklu ale bez chrenu,vyskúšam lebo cviklu veľmi ľúbime,ukladám do k.k.
arktid
tá kyselina sa dáva pri varení cvikly kôli tomu. aby nestratila farbu a ostala červená. Inak zhnedne ,, tento spôsob používam aj keď varím cviklu na boršč. Inak podobný recepet si pamätám aj z detstva ked chren a cviklu zavárala moja stará mama ,len to bolo všetko úplne najemno postrúhané, ochutené a zjedené ! :-)))
Ale musím to skúsiť, pod oknom mi rastie pekný veľký chren..
dorisa
@voznica , @arktid , vyskúšajte, ešte mam zavarenú z minulého roka , jeme ju, je výborná...ďakujem za komentáre
radost
@dorisa
ja cviklu zaváram bez cibule..sladkokyslý nálev a veľa chrenu..nesterilizujem..štvrť roka vydrží-ten chren je konzervant..ked zjeme-robím dalšiu..chren nastrúham do rezervy -je v chladničke..cvikla v pivnici vydrží...
ked sa sterilizuje s chrenom-chren stráca silu..moja skúsenosť..
dorisa
@radost , ja zaváram tiež klasicky, tento recept bol do súťaže, a tak som volila netradičnú formu zavárania...inak, tá cvikla takto zavarená je fantastická. Ďakujem zaa radu a komentár.
radost
@dorisa
takže tú druhú dávku by som mala skúsiť podľa týchto inovácií-cibuľa a kyselina citronová do varenia cvikly..dávam do KK..želám ti pohodový večer..
dorisa
@rados ť, áno, skús, ešte som našla takúto v špajzi, stále je chutná. mne veľmi chutí tam aj tá cibuľa.
dobryhrncekvar
zvyknem zavárať veľmi veľa cvikle každý rok, moja je nastrúhaná, s rascou na dne pohára + chren na dne aj zamiešaný do cvikle, octový nálev 1:2, bez konzervantov a sterilizujem. Je pravda, že trochu stratí ostrosť ale neriskujem pokazenie. Nastrúhaný chren očernie, a aj celý zabalený v chladničke stratí na sile, netreba dlho otáľať a chren po vykopaní neskladovať dlhšie ako 1mesiac. Toť moja skúsenosť. (ročne zaváram okolo 100 ks 370ml pohárov)
skillet
Túto repu som zavarila a už aj ochutnala, je to veľmi dobrý recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia