Foto: dorisa
V záhradke sa mi urodila krásna červená repa( cvikla) mám dva druhy, aj guľatú, aj podlhovastú. Začala som s ich spracovávať. Vyskúšala som recept Zobraziť celý popisV záhradke sa mi urodila krásna červená repa( cvikla) mám dva druhy, aj guľatú, aj podlhovastú. Začala som s ich spracovávať. Vyskúšala som recept zo zošita Dr. Oetkera- zaváranie.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Červená repa, chren a cibuľa.
-
2
Repu umyjeme a uvaríme v 2,5 litra vody, v ktorej rozpustíme balíček kyseliny citronovej Dr. Oetkera. Varíme 35 minút.
-
3
Repu necháme vychladnúť. Potom ju olúpeme a nakrájame na ľubovoľné kúsky (alebo nastrúhame).
-
4
Postrúhame chren. Nakrájame cibuľu na plátky.
-
5
Chren pridáme k repe, poriadne premiešame.
-
6
Z pol litra vody, octu, cukru, soli uvaríme nálev, pridáme ešte rascu, klinčeky , korenie a nakrájanú cibuľu a všetko potom povaríme asi 5 minút. Nakoniec pridáme prípravok na konzervovanie.
-
7
Nálev nalejeme na repu, premiešame.
-
8
Pripravíme si poháre a viečka.
-
9
Repu plníme do pohárov dolejeme nálevom , môžeme na vrch pridať ešte postrúhaný chren, ak nám zostalo.
-
10
Poháre uzavrieme vrchnákmi.
-
11
Uzavreté poháre sterilizujeme v hrnci asi 20 minút( má vrieť). Poháre necháme vo vodnej lázni aj vychladnúť.
-
12
Ja som mala 4 poháre, zo surovín v rozpise má byť 6-7 pohárov. Nevedela som odhadnúť váhu repy.
Ale musím to skúsiť, pod oknom mi rastie pekný veľký chren..
ja cviklu zaváram bez cibule..sladkokyslý nálev a veľa chrenu..nesterilizujem..štvrť roka vydrží-ten chren je konzervant..ked zjeme-robím dalšiu..chren nastrúham do rezervy -je v chladničke..cvikla v pivnici vydrží...
ked sa sterilizuje s chrenom-chren stráca silu..moja skúsenosť..
takže tú druhú dávku by som mala skúsiť podľa týchto inovácií-cibuľa a kyselina citronová do varenia cvikly..dávam do KK..želám ti pohodový večer..