Karamelový zákusok
Karamelový zákusok

Piešťanský zákusok fotorecept

jack - fotkajack, 11. novembra 2017
Piešťanský zákusok (fotorecept)
Foto: jack

Tento zákusok som nerobila hádam aj 100 rokov:-) Na druhý deň je mäkkučký a veľmi chutný. Hodí sa aj na Vianoce a hlavne, ide Zobraziť celý popisTento zákusok som nerobila hádam aj 100 rokov:-) Na druhý deň je mäkkučký a veľmi chutný. Hodí sa aj na Vianoce a hlavne, ide tam iba 1 vajíčko:-)

7-10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1/2 kg
250 g
150 g
1 ks
1/2 bal.
3 PL
1 dkg
Plnka:
600 ml
6 PL
6 PL
150 g
150 g
Poleva:




Postup

  1. 1

    Použila som plech z rozmermi 25×37 cm. Ale kľudne môžte použiť aj trošku menší. Ja som nemala.

  2. 2

    Múku si preosejeme. Pridáme nastrúhanú zmäknutú Heru, cukor, prášok do pečiva, vajce a v mlieku rozpustené droždie.

    Piešťanský zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto dobre vypracujeme do hladka a rozdelíme ho na 4 rovnaké časti.

    Piešťanský zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každý diel osobitne vyvaľkáme rovno na pečiacom papieri. Vaľká sa veľmi dobre. Keď sa bude lepiť na valček, tak len trošku pomúčime. Upečieme do ružova každý zvlášť.

    Piešťanský zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    PLNKA: V studenom mlieku rozmiešame múku. Uvaríme hustú kašičku. Necháme vychladnúť.

    Piešťanský zákusok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kryštálový cukor upálime na karamel. Pomaly miešame, aby nám neprihorel.

    Piešťanský zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Karamel pomaly vlievame do vychladnutej kaše. Rýchlo miešame. Pozor, aby nám karamel neprskol na ruku!

    Piešťanský zákusok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vznikne nám takáto karamelová kašička. Necháme vychladnúť.

    Piešťanský zákusok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom.

    Piešťanský zákusok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do vyšľahaného masla pomaly pridávame vychladnutú karamelovú kašu. Vyšľaháme.

    Piešťanský zákusok (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Karamelový krém rozdelíme na 3 rovnakè časti. Jednu menšiu naberačku si necháme na vrchný plát.

    Piešťanský zákusok (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Upečené a vychladnuté pláty naplníme krémom. Dáme stuhnúť do chladničky.

    Piešťanský zákusok (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Polejeme rozpustenou čokoládou. Krájame na druhý deň. Pláty si môžte upiecť aj tri. Budú trošku hrubšie a zákusok bude vyšší. Dávno som robila aj tak.

    Piešťanský zákusok (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

kukulienka71
pekná práca, @jack , ako popis postupu, tak aj fotky, dala si si záležať. Mne by isto chutili, mám rada karamelové, ktoré na druhý deň zmäknú a sú každým dňom lepšie. Teda kým sa neminú;-)
2x jack a staja
jack
@Kukulienka71 (11.11.2017 11:07)

Ďakujem ti pekne milá @Kukulienka.Spomenula som si naň minulý týždeň a reku musím ho už urobiť.Robila som ho ešte keď som bývala doma,ako slobodná.Potom ešte pár krát,a potom zapadol recept "prachom".Oprášila som ho a teraz si ho znova vychutnávame;-)
rulik
nedali by sa použiť medové pláty , ktoré sa dajú kúpiť a použiť len plnku a polevu?Nie som ktovieaký cukrár.
1x jack
izabella929
@jack , nooo 100 rokov je hádam moc...či???videla som tento recept na torty od mamy..ale podobné už tu mám, len pod iným názvom..skoro niečo podobné, len zložitejšie som piekla včera..pekná práca...chválim ťa..)
1x jack
monty469
Mila moja sestricka. Vidis, dobre, ze si mi ho pripomenula. Ja som ho tiez uz davno nepiekla. Tieto rezy su vynikajuce a ked trochu postoja, tak sa rozplyvaju na jazyku. Vrelo ich odporucam. U nas tento vikend bez pecenia. Vaha ide nejako hore, no nechapem ;-)))) Teraz obmedzujeme sladke u nas. Pozdravujem celu rodinku
monty469
A este, ked som ich uvidela medzi receptami, hned som vedela od koho je :-)
1x jack
jack
@Rulik (11.11.2017 13:13)

Ďakujem za komentár.No neviem či medové pláty by bolo to pravé orechové.Predsa sú z medom a bola by to už iná chuť.Ale skúsiť môžeš a potom daj vedieť aké to bolo;-)
jack
@Izabella929 (11.11.2017 13:44)

Ďakujem ti Izka.No mne ujo google povedal,že pod týmto názvom sa tu nič také nenachádza,tak preto som to tu dala;-)Keby som vedela,že ty ho tu máš,pod iným názvom...No nič.Pekný víkend ti prajem☺
1x jerica
jack
@Monty469 (11.11.2017 14:28)

No nie...Ty a nič nepiecť?To sa mi nechce veriť.Tak vieš čo?mám nápad.Zbaľ rodinku,naštartuj káru a poďho na koláčik aj kávičku.A možno aj iné
jack
Prečo mi nezobralo celý komentár milá redakcia?Polovica chýba.
redakcia
@Jack (11.11.2017 15:11)
Problémy pri zobrazení komentáru môžu nastať, ak v komentári použijete znak horný apostrof, ktorý koliduje s programovacim kódom našej stránky. Prípadne nám môžete napísať svoj komentár na redakcia@varecha.sk a my ho radi zverejníme. Za vzniknuté problémy sa ospravedlňujeme.
1x jack
jack
@Monty469 (11.11.2017 14:28)

Písala som toho viac,no nevzalo mi to.Nechápem...Ty váhu riešiť vôbec nemusíš
haji
Krásná práce, zvlášť obdivuji tvoji práci s těstem, milá @Jack ! Musí být výborné chuti a rozplývat se na jazyku. Jsi nesmírně šikovná!! Hned bych dala testovací vzoreček, s kafíčkem, hmmm Postup je k závidění /vyválené pláty jako když střelí - to se musí umět!!/ i fota - perfektní provedení!
1x jack
izabella929
@jack , vôbec ťa nech toto netrápi...ja pečiem dlho a viem, že zákusky si každý pomenuje podľa toho, ako ich možno našiel na nete..upiekla si výborný zákusok a vôbec toto nerieš.-)
1x jack
jack
@Haji (11.11.2017 15:35)

Ahoj milá Haji.Ďakujem za komentár aj nahliadnutie.Tak vieš cesto sa vaľkalo super len ten papier si treba sem tam pridržiavať.Chodí s tebou ako živý:D Nakoniec som to robila už len jednou rukou:-))))Musím zohnať holúbka,zabalím a pošlem.Do rána hádam doletí...
1x haji
astor
Rezy vyzerajú pekne, ale 10 dkg droždia do cesta? Veď to je asi 2,5 kocky.
mitzy
ale ale ale...toto vyzerá výborne, ukladám a na Vianoce skúsim upiecť :) Jackie zas raz sa mi zdá, že máme podobné chute.
1x jack
jack
@Mitzy (11.11.2017 17:08)

Ďakujem pekne.Určite skús.
jack
@Astor (11.11.2017 17:10)

Jasné opravujem 1 dgk.Ospravedlňujem sa,ale chybička se vloudila:-)
redakcia
Autorka v rozpise surovín upravila množstvo droždia na 1 dkg (čo je 10 g).
jack
@Cesminaz (12.11.2017 07:31)

Haha tak dojdi milá Cezminka,ešte niečo málo máme.3ks sa určite nájdu:D Ďakujem ti pekne.
marienka44
Zákusok vyzerá luxusne. Ukladám do KK a na Vianoce skusim upicť. Ta finálna poleva je iná ako na poslednom snímku. Tie cik-cak vzory robíš vidličkou?
1x jack
marienka44
Zákusok vyzerá luxusne. Ukladám do KK a na Vianoce skusim upicť. Ta finálna poleva je iná ako na poslednom snímku. Tie cik-cak vzory robíš vidličkou?
jack
@Marienka44 (12.11.2017 12:47)

Ďakujem pekne.Na poslednom obrázku je čerstvo poliaty koláčik.Preto je ešte taká lesklá poleva.Trošku čokolády si nechám,koláč dám stuhnúť,a potom s tou zvyšnou čokoládou postriekam.(keď treba,trošku ju zas zohrejem,aby bola riedka).Robím to polievkovou lyžicou,trošku naberiem čokoládu a chodím s ňou po kolači,hore dole.Ale dobrý grif je na to,kúpiť striekačku,ako majú zdr.sestričky,natiahnuť čokoládu a postriekať zákusok.Bude to pekné rovnomerné.Ja ešte tú striekačku nemám.