Karamelový zákusok
Piešťanský zákusok (fotorecept)
Autor receptu: jack
Tento zákusok som nerobila
hádam aj 100 rokov:-) Na druhý
deň je mäkkučký a veľmi
chutný. Hodí sa aj na Vianoce a
hlavne, ide tam iba 1 vajíčko:-)
Postup
- Použila som plech z rozmermi 25×37 cm. Ale kľudne môžte použiť aj trošku menší. Ja som nemala.
- Múku si preosejeme. Pridáme nastrúhanú zmäknutú Heru, cukor, prášok do pečiva, vajce a v mlieku rozpustené droždie.
- Cesto dobre vypracujeme do hladka a rozdelíme ho na 4 rovnaké časti.
- Každý diel osobitne vyvaľkáme rovno na pečiacom papieri. Vaľká sa veľmi dobre. Keď sa bude lepiť na valček, tak len trošku pomúčime. Upečieme do ružova každý zvlášť.
- PLNKA: V studenom mlieku rozmiešame múku. Uvaríme hustú kašičku. Necháme vychladnúť.
- Kryštálový cukor upálime na karamel. Pomaly miešame, aby nám neprihorel.
- Karamel pomaly vlievame do vychladnutej kaše. Rýchlo miešame. Pozor, aby nám karamel neprskol na ruku!
- Vznikne nám takáto karamelová kašička. Necháme vychladnúť.
- Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom.
- Do vyšľahaného masla pomaly pridávame vychladnutú karamelovú kašu. Vyšľaháme.
- Karamelový krém rozdelíme na 3 rovnakè časti. Jednu menšiu naberačku si necháme na vrchný plát.
- Upečené a vychladnuté pláty naplníme krémom. Dáme stuhnúť do chladničky.
- Polejeme rozpustenou čokoládou. Krájame na druhý deň. Pláty si môžte upiecť aj tri. Budú trošku hrubšie a zákusok bude vyšší. Dávno som robila aj tak.