Karamelový zákusok

Piešťanský zákusok (fotorecept)

Autor receptu: jack

Tento zákusok som nerobila hádam aj 100 rokov:-) Na druhý deň je mäkkučký a veľmi chutný. Hodí sa aj na Vianoce a hlavne, ide tam iba 1 vajíčko:-)

7-10 minút
na 180 °C

Postup

  1. Použila som plech z rozmermi 25×37 cm. Ale kľudne môžte použiť aj trošku menší. Ja som nemala.
  2. Múku si preosejeme. Pridáme nastrúhanú zmäknutú Heru, cukor, prášok do pečiva, vajce a v mlieku rozpustené droždie.
  3. Cesto dobre vypracujeme do hladka a rozdelíme ho na 4 rovnaké časti.
  4. Každý diel osobitne vyvaľkáme rovno na pečiacom papieri. Vaľká sa veľmi dobre. Keď sa bude lepiť na valček, tak len trošku pomúčime. Upečieme do ružova každý zvlášť.
  5. PLNKA: V studenom mlieku rozmiešame múku. Uvaríme hustú kašičku. Necháme vychladnúť.
  6. Kryštálový cukor upálime na karamel. Pomaly miešame, aby nám neprihorel.
  7. Karamel pomaly vlievame do vychladnutej kaše. Rýchlo miešame. Pozor, aby nám karamel neprskol na ruku!
  8. Vznikne nám takáto karamelová kašička. Necháme vychladnúť.
  9. Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom.
  10. Do vyšľahaného masla pomaly pridávame vychladnutú karamelovú kašu. Vyšľaháme.
  11. Karamelový krém rozdelíme na 3 rovnakè časti. Jednu menšiu naberačku si necháme na vrchný plát.
  12. Upečené a vychladnuté pláty naplníme krémom. Dáme stuhnúť do chladničky.
  13. Polejeme rozpustenou čokoládou. Krájame na druhý deň. Pláty si môžte upiecť aj tri. Budú trošku hrubšie a zákusok bude vyšší. Dávno som robila aj tak.