Foto: nazarboncuk
Recept na turecký plnený chlieb, aneb ako si masochisticky zapínať rúru v týchto horúčavach :) urobila som 2 verzie, jednu so syrom (Peynirli pide), Zobraziť celý popisRecept na turecký plnený chlieb, aneb ako si masochisticky zapínať rúru v týchto horúčavach :) urobila som 2 verzie, jednu so syrom (Peynirli pide), druhú s tureckou klobásou (Sucuklu pide).
porcie
príprava
na 250 °C
Suroviny
cesto: | |
7 g |
|
1 ČL |
|
1 šálka |
|
2 1/4 šálky |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
Náplň: | |
120 g /iný podobný syr/ |
|
1 |
|
pol viazaničky |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(možno nahradiť klobásou) |
|
Postup
-
1
V malej miske zmiešame 1/4 šálky teplého mlieka s droždím a cukrom. Kvások necháme 15 minút odpočívať. Vo veľke miske zmiešame múku, soľ, kvások, olivový olej a zvyšné mlieko.
-
2
Cesto jemne premiesime a vyklopíme na pomúčenú dosku.
-
3
Miesime ho asi 10 minút.
-
4
Do misky,v ktorej bude cesto kysnúť nalejeme 1 PL olivového oleja, vložíme cesto a poriadne ho "vyváľame" aby bolo celé pokryté olejom. Odložíme na teplé miesto a necháme cca hodinu kysnúť.
-
5
Po hodinke cesto hodíme na pomúčnú dosku, vytlačíme z neho prípadne vzduchové bubliny a rozdelíme na 4 časti. Z každej urobím malý bochníček a necháme ešte 15 minút odpočívať prikryté utierkou.
-
6
Medzitým si pripravíme plnku. Na syrovú zmiešame fetu, žĺtok, nasekanú petržlenovú vňať a mleté čierne korenie. Na "mäsovú" nakrájame Sucuk (turecká saláma z hovädzieho mäsa, špecifickej chuti, pikantná a hooodne korenená :) môžete kľudne použiť nejakú čabajku alebo hocičo podobné na čo máte chuť...Nakrájami si ešte mozzarellu, paradajku a papriku.
-
7
Rúru vypeckujeme na 250 až 270 °C. Každý bochníček ešte raz premiesime a rukou vytvarujeme do tvaru oválu. Potom rozvaľkáme natenko. Do stredu natrieme plnku (okraje necháme cca 3 cm voľné). Okraje potom preložíme smerom dostredu ako na obrázku a vytvoríme tvar lodičky.
-
8
A teraz jedna rada..nepečte ho na plechu, ale nastavte si mriežku do stredu rúry, pide uložte na pečiaci papier, aj dve tri vrstvy papiera, okraje potrite zmiešaným bielym jogurtom s vodou. Uložte OPATRNE rukami priamo na mriežku. Pečieme 12-13 minút. Ak treba regulujeme teplotu. Treba ho piecť rýchlo a pri vysokej teplote, inak vyschne a stvrdne.
-
9
Na sucuklu pide poukladáme natenko nakrájanú mozzarellu, plátky klobásy, papriku a paradajky. Zavinieme rovnakým spôsobom, potrieme jogurtom a šup do rúry. Ten istý postup ako pri syrovom.
-
10
Ešte pridávam obrázok "Sucuk" (čítaj sudžuk) ak by sa Vám podarilo ho nájsť v niektorom z orienshopoch..ja som zatiaľ šťastie nemala, tento je z Turecka, ale podobné sa dajú kúpiť v Hainburgu v tureckom obchode, alebo aj vo Vlčom hrdle, kto je z BA, počula som že aj tam je turecký shop a že vraj ho tam mávajú. Inak sucuk je typickou súčasťou tureckých raňajok, hlavne v zime, narýchlo sa opečie na kvapke olivového oleja, alebo sa doň pridajú vajíčka, prípadne paradajky, paprika, niečo ako naše lečo.
-
11
Medzitým ako sa pide pečie, pripravíme si Ayran - jogurtový nápoj. V miske zmiešame biely jogurt, pridáme studenú vodu, osolíme.
-
12
Metličkou alebo mixérom rozmixujeme. Ochutnáme, prípadne ešte dosolíme.
-
13
Pide vyberieme z rúry a horúce nakrájame nožom na pizzu. Tu je syrové:
-
14
...a takto vyzerá mäsovo-zeleninové...
-
15
Necháme trocha vychladnúť, nech nás nebolí brucho :) a podávame. S jogurtovým nápojom chutí najlepšie. Ps. ja práve dojedám syrový s čiernym čajom na raňajky je tiež super ;) Tak dobrú chuť! :)
ten syrový by som si dala hneď :-)))
na tvoj sposob;-)
@babav vyskúšaj, neoľutuješ :))
@julica nooo spraskali sme to takou rýchlosťou, že nebol čas rozmýšlať aké je cesto :D myslím že bolo tak akurát, troška chrumkavé ale nie tvrdé. to sa mi stalo snáď prvý krát, že sa mi podarilo, neviem čím to je že raz sa podarí inokedy nie... :/ chcelo by to radu skúsenejších ;)
Krásna prezentácia.
zabudla som na link