Pide (turecký chlieb)

Autor receptu: nazarboncuk

Recept na turecký plnený chlieb, aneb ako si masochisticky zapínať rúru v týchto horúčavach :) urobila som 2 verzie, jednu so syrom (Peynirli pide), druhú s tureckou klobásou (Sucuklu pide).

2
porcie
80 minút
príprava
13 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. V malej miske zmiešame 1/4 šálky teplého mlieka s droždím a cukrom. Kvások necháme 15 minút odpočívať. Vo veľke miske zmiešame múku, soľ, kvások, olivový olej a zvyšné mlieko.
  2. Cesto jemne premiesime a vyklopíme na pomúčenú dosku.
  3. Miesime ho asi 10 minút.
  4. Do misky,v ktorej bude cesto kysnúť nalejeme 1 PL olivového oleja, vložíme cesto a poriadne ho "vyváľame" aby bolo celé pokryté olejom. Odložíme na teplé miesto a necháme cca hodinu kysnúť.
  5. Po hodinke cesto hodíme na pomúčnú dosku, vytlačíme z neho prípadne vzduchové bubliny a rozdelíme na 4 časti. Z každej urobím malý bochníček a necháme ešte 15 minút odpočívať prikryté utierkou.
  6. Medzitým si pripravíme plnku. Na syrovú zmiešame fetu, žĺtok, nasekanú petržlenovú vňať a mleté čierne korenie. Na "mäsovú" nakrájame Sucuk (turecká saláma z hovädzieho mäsa, špecifickej chuti, pikantná a hooodne korenená :) môžete kľudne použiť nejakú čabajku alebo hocičo podobné na čo máte chuť...Nakrájami si ešte mozzarellu, paradajku a papriku.
  7. Rúru vypeckujeme na 250 až 270 °C. Každý bochníček ešte raz premiesime a rukou vytvarujeme do tvaru oválu. Potom rozvaľkáme natenko. Do stredu natrieme plnku (okraje necháme cca 3 cm voľné). Okraje potom preložíme smerom dostredu ako na obrázku a vytvoríme tvar lodičky.
  8. A teraz jedna rada..nepečte ho na plechu, ale nastavte si mriežku do stredu rúry, pide uložte na pečiaci papier, aj dve tri vrstvy papiera, okraje potrite zmiešaným bielym jogurtom s vodou. Uložte OPATRNE rukami priamo na mriežku. Pečieme 12-13 minút. Ak treba regulujeme teplotu. Treba ho piecť rýchlo a pri vysokej teplote, inak vyschne a stvrdne.
  9. Na sucuklu pide poukladáme natenko nakrájanú mozzarellu, plátky klobásy, papriku a paradajky. Zavinieme rovnakým spôsobom, potrieme jogurtom a šup do rúry. Ten istý postup ako pri syrovom.
  10. Ešte pridávam obrázok "Sucuk" (čítaj sudžuk) ak by sa Vám podarilo ho nájsť v niektorom z orienshopoch..ja som zatiaľ šťastie nemala, tento je z Turecka, ale podobné sa dajú kúpiť v Hainburgu v tureckom obchode, alebo aj vo Vlčom hrdle, kto je z BA, počula som že aj tam je turecký shop a že vraj ho tam mávajú. Inak sucuk je typickou súčasťou tureckých raňajok, hlavne v zime, narýchlo sa opečie na kvapke olivového oleja, alebo sa doň pridajú vajíčka, prípadne paradajky, paprika, niečo ako naše lečo.
  11. Medzitým ako sa pide pečie, pripravíme si Ayran - jogurtový nápoj. V miske zmiešame biely jogurt, pridáme studenú vodu, osolíme.
  12. Metličkou alebo mixérom rozmixujeme. Ochutnáme, prípadne ešte dosolíme.
  13. Pide vyberieme z rúry a horúce nakrájame nožom na pizzu. Tu je syrové:
  14. ...a takto vyzerá mäsovo-zeleninové...
  15. Necháme trocha vychladnúť, nech nás nebolí brucho :) a podávame. S jogurtovým nápojom chutí najlepšie. Ps. ja práve dojedám syrový s čiernym čajom na raňajky je tiež super ;) Tak dobrú chuť! :)