Pho Ga je vietnamská kuracia polievka, ktorú som si zamilovala a jedávam ju takmer každý deň v našom miestnom bistre. Pripravujú ju tam trochu Zobraziť celý popisPho Ga je vietnamská kuracia polievka, ktorú som si zamilovala a jedávam ju takmer každý deň v našom miestnom bistre. Pripravujú ju tam trochu úsporne, preto sa vždy poteším, keď si môžem doma pripraviť svoju vlastnú verziu. Táto polievka sa môže pripravovať aj z hovädzieho mäsa, v takom prípade znie jej názov Pho Bo. Má množstvo variácií, a táto je jedna z nich.

8
porcií
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
3 ks
0,5 ČL
0,5 ČL
3 ks
2 hrnček
500 g
1 ČL
podľa chuti
1 ks
2 hrnčeky




Postup

  1. 1

    Kuracie trupy poriadne umyjeme a oddelíme od nich kožu - tú si zatiaľ odložíme nabok. Trupy dáme variť do primeraného množstva studenej vody. Osolíme a privedieme do varu. Badyán, čierne a nové korenie pridáme až po tom, čo pozbierame penu, nech nám nezavadzajú. Pridáme neočistenú, len umytú celú cibuľu. Šupka polievku pekne sfarbí. Pomaly varíme pod pokrievkou, keď vývar príliš buble, nebude číry. Primerané množstvo vody? Tak ja to dávam tak, asi pol na pol mäso voči vode. Nech to pláva, vývar je dostatočne silný, aj polievky nech je dosť keď mäso vyberiem.

  2. 2

    Pripravené kože - môžeme použiť aj nejaké čo sme kedysi dali do mrazáku "nabudúce", pekne krásne nakrájame nadrobno a pomaly pečieme na teflónovej panvici asi pol hodinu, hodinu - kým sa nám neurobia drobné škvarky. Tieto škvarky osušíme a pridáme vody, kde sa varia trupy. Dodá to polievke neuveriteľnú vôňu a chuť! Tento trik pochádza od presídlených židov a hodí sa pri príprave akejkoľvek mäsovej polievky. Pozor, škvarky môžu byť len hydinové. Inak to nie je košér, ani také chutné. Kto si nestráži zdravie ani líniu, môže do výpeku dať zázvor, popražiť a vliať do polievky. Ja si tieto veci strážim, schmaltz, ako sa tento tuk nazýva, oželiem a zázvor pridám do takmer hotovej polievky len tak. Povarím a odstavím. Kto chce, môže pridať bujón, slepačí, alebo aj hovädzí.

  3. 3

    Podľa návodu na obale pripravíme ryžové rezance. Tieto rezance vložíme do pripravených misiek vo väčšom množstve, zalejeme polievkou, pridáme posekanú zelenú cibuľku ktorú je možné nahradiť pažítkou alebo pórom, polievkovú lyžicu kvalitnej sójovej omáčky, polievkovú lyžicu srirache (omáčka z chilli papričiek, cesnaku, octu, cukru a soli, recept pridám), za hrsť ľubovoľných klíčkov (v originále sú to klíčky fazule mungo, dostať kúpiť napr. v Tescu) a šťavu z jedného mesiačiku citrónu(možné nahradiť limetkou). Papáme paličkami, môžeme si pomáhať lyžicou, alebo lyžicou a vidličkou, lebo rezance sú dlhé. Môžeme podávať aj čisto polievku s rezancami a klíčkami, a zvyšné suroviny si každý pridá podľa chuti (pre úplný zážitok by si ale mali dať aspoň trochu z každého). Ak vám v polievke chýba zelenina, nikto vás nezbije, ak tam bude mrkvička, petržlen...

Diskusia k receptu

zinnajdha
... a je nezdravý ?

Polievku urobím. Zatiaľ ju chodím jesť k vietnamcom.
warisiss
Zo zazvoru? ja hovorim o vyprazenom tuku - schmaltzi. Cerstve bylinky su fajn - len nie kazdy ma moznost si ich doma vypestovat.
ildinka
Zinnajdha,asi myslela masť zo škvarkov- na ktorom treba opražiť ten zázvor....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia