Tekvicový koláč
Tekvicový koláč

Peťkin jesenný hokkaido koláčik

pepavari - fotkapepavari, 4. septembra 2022
Peťkin jesenný hokkaido koláčik
Foto: pepavari

Blíži sa nám jeseň... Tekvica v chladničke a čo s ňou? Mali sme chuť na sladké, tak som improvizovala.

10
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 200/175 °C

Suroviny

Cesto:
1 ks
200 g
100 g
4 ks
180 g
250 ml
1 PL
1/2 ČL
1 bal.
Na potretie:
 (nemusí byť)
Krém:
250 g
250 ml
1 bal.
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Hokkaido tekvicu umyjeme, nakrájame, vyčistíme a aj so šupou zasypeme škoricou a dáme upiecť. Upečenú tekvicu rozmixujeme dohladka s muškátovým orieškom a perníkovým korením a smotanou na šľahanie.

  2. 2

    Vajcia vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme tekvicové pyré a potom obe múky. Pomaly vymiešame do hladkej hmoty. Rúru zohrejeme na 200 °C. Formu na pečenie vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie a cesto do nej nalejeme. Dáme piecť na 15 minút. Teplotu v rúre znížime na 175 °C a pečieme ešte 45 minút, alebo kým nie je povrch pevný a do zlatista upečený.

  3. 3

    Koláčik môžeme ale aj nemusíme potrieť džemom (ja som potrela malinovým). Necháme vychladnúť.

  4. 4

    Krém: Do nádoby nalejeme smotanu na šľahanie a vymixujeme skoro do tuha. Postupne pridáme mascarpone a škoricový cukor. Krém natrieme na vychladnutý koláčik.

  5. 5

    Pripravíme si slaný karamel a necháme ho trocha vychladnúť. Nasekáme si rôzne druhy orieškov a koláčik nimi husto posypeme. Jemne koláčik pooblievame vychladnutým karamelom a necháme stuhnúť, najlepšie cez noc. Dobrú chuť! ;)

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý receptík, hokaido je vděčná surovina, ale rozměry může mít různé, 1 ks tekvice mi též přijde jako nepřesnost. S radostí bych ochutnala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia