Tekvicový koláč
Peťkin jesenný hokkaido koláčik
Autor receptu: pepavari
Blíži sa nám jeseň... Tekvica v chladničke a čo s ňou? Mali sme chuť na sladké, tak som improvizovala.
10 porcií |
20 minút príprava |
60 minút na 200/175 °C |
Postup
- Hokkaido tekvicu umyjeme, nakrájame, vyčistíme a aj so šupou zasypeme škoricou a dáme upiecť. Upečenú tekvicu rozmixujeme dohladka s muškátovým orieškom a perníkovým korením a smotanou na šľahanie.
- Vajcia vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme tekvicové pyré a potom obe múky. Pomaly vymiešame do hladkej hmoty. Rúru zohrejeme na 200 °C. Formu na pečenie vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie a cesto do nej nalejeme. Dáme piecť na 15 minút. Teplotu v rúre znížime na 175 °C a pečieme ešte 45 minút, alebo kým nie je povrch pevný a do zlatista upečený.
- Koláčik môžeme ale aj nemusíme potrieť džemom (ja som potrela malinovým). Necháme vychladnúť.
- Krém: Do nádoby nalejeme smotanu na šľahanie a vymixujeme skoro do tuha. Postupne pridáme mascarpone a škoricový cukor. Krém natrieme na vychladnutý koláčik.
- Pripravíme si slaný karamel a necháme ho trocha vychladnúť. Nasekáme si rôzne druhy orieškov a koláčik nimi husto posypeme. Jemne koláčik pooblievame vychladnutým karamelom a necháme stuhnúť, najlepšie cez noc. Dobrú chuť! ;)