Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilizácie fotorecept
Foto: pusta
Túto čalamádu robievam rada, lebo ju nemusím sterilizovať a zostane chrumkavá a chutná, hodí sa takmer ku všetkému, napr. krôznemu pečenému mäsu, k zabíjačkovým Zobraziť celý popisTúto čalamádu robievam rada, lebo ju nemusím sterilizovať a zostane chrumkavá a chutná, hodí sa takmer ku všetkému, napr. krôznemu pečenému mäsu, k zabíjačkovým špecialitám, k jaterniciam, ku klobáse či k rôznym cestovinám, dokonca k nedeľným vyprážaným rezňom.
porcia
príprava
Suroviny
2000 g |
|
1000 g |
|
1000 g |
|
500 g |
|
400 g |
|
300 ml |
|
400 g |
|
70 g |
|
1 PL |
|
1 ks na 1 pohár á 720 ml |
|
3 ks |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Odstránila som z bielej hlávkovej kapusty vonkajšie poškodené listy, rozkrojila som ju na štvrtiny, vyrezala som hlúb, pokrájala na tenké prúžky, môžete ju aj nastrúhať, pokrájanú kapustu som dala do väčšej nádoby...
-
2
...pridala som cibuľu, ktorú som očistila a pokrájala na tenké mesiačiky,...
-
3
...nasledovali umyté neošúpané uhorky,ktorým som odkrojila oba konce a ktoré som nastrúhala na strúhadle na uhorky,...
-
4
...potom očistenú umytú čerstvú mrkvu, ktorú som tiež nastrúhala na strúhadle na uhorky, vzniknú tak pekné tenké kolieska, môžete ju nastrúhať aj na slzičkovom strúhadle alebo na jemno,...
-
5
...napokon som pridala čerstvé papriky, ktoré som zbavila jadrovníka, žiliek a semienok, umyla, nechala dobre odkvapkať z vody a pokrájala na tenké prúžky, mala som papriky rôznych farieb, žltú, oranžovú, zelenú a pokrájala som aj čerstvé kápie, čalamáda bude chutnejšia a krásne pestrofarebná,
-
6
...do misky som dala cukor kryštál, soľ, potravinársku kyselinu citrónovú v prášku, borkén, na malé kúsky polámaný sušený bobkový list, celé čierne korenie, všetko som spolu dobre premiešala....
-
7
...a pridala k nakrájanej a nastrúhanej zelenine, poriadne premiešala spolu,...
-
8
... priliala som ocot, vodu som nepridala, zelenina pustí tekutiny dosť,všetko som spolu znovu poriadne premiešala rukami, nechala som odpočívať 6 hodín, aby sa dobre prepojili všetky chute,...
-
9
...po tejto dobe som pripravenú zmes poriadne natlačila do umytých vysterilizovaných suchých pohárov až takmer pod okraj a doliala až po uzáver šťavou, ktorá zostala zo spracovanej zeleniny vo veľkej nádobe, mne vyšla akurát do všetkých pohárov, ktoré som uzavrela vysterilizovaným suchým viečkom a presvedčila som sa, či dobre držia všetky, viečka som zatláčala na poháre hlavicou z umelej hmoty, môžete použiť aj poháre so šraubovacími viečkami, naplnené a uzavreté poháre sa neotáčajú hore dnom a netreba ich ani sterilizovať,...
-
10
...z uvedeného množstva zeleniny som naplnila 5 pohárov o objeme 720 ml, čalamádu som odložila do suchej chladnej tmavej špajze, čalamádu možno konzumovať asi o 1 mesiac, po otvorení treba pohár dať do chladničky, táto čalamáda zostane krásne chrumkavá bezo zmeny farby a nestmavne, je veľmi chutná, je výborným zdrojom množstva vitamínov v zime a nie je ťažké ju pripraviť, mám odskúšané, pripravím ešte 2 várky, u nás ide veľmi na odbyt, do polovice pohárov pridávam na vrch 1 feferonku na pohár,lebo máme radi pikantnú čalamádu k niektorým jedlám, čalamáda vydrží bez ujmy až 2 roky i viac, nie však u nás doma :-), do tejto čalamády sa nálev nevarí, nezalieva sa horúcim nálevom ani nesmie kvôli účinkom borkénu, ktoré by horúci nálev zničil, nepridáva sa žiadne Deko alebo Zelko, čalamáda má príjemnú slano - sladko - kyslú chuť,...
-
11
Borkén je dvojsiričitan draselný, ktorý sa používa vo vinárstve, má silne antioxidačné a antibakteriálne účinky, bráni klíčeniu, zabraňuje nežiadúcemu kvaseniu a hnilobe, zelenina nemení farbu, zostane krásne chrumkavá, borkén dostať kúpiť napr. v DM marketoch, vo vinárskych a záhradníckych potrebách.
varecha.pravda.sk/hlavna-stranka/najnovsie-komentare/...
"Môže spôsobovať alergické reakciu, astmu, poruchy chovania, bolesti hlavy, nevoľnosť atď."
www.paula.sk/ecka/e224-disiricitan-draselny/...
Ale do čalamády!? Načo!? Viac razy som sa na to zákazníkov pýtala. Odpoveď" kapusta ostane pekná, bílá.... Ochutnala som z darovaného pohára. Áno, pekná, bíla, ako z umelej hmoty, aj skoro rovnako tvrdá, úplne bez chuti, lebo po pridaní pyrosičitanu stvrdne tak, že sa do nej soľ a koreniny už nedostanú.
Nechápem a nepochopím......
kto má obavy, má tu iné recepty bez borkénu.
ukladám, spravím, žiadne obavy nemám :-)
5*kový recept!
PS: toto svinstvo je zakazane v cechach a nevhodne pre deti,
dobru chut
www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek?query=225&column=code...
varecha.pravda.sk/recepty/vyborna-calamada-fotorecept/859...
varecha.pravda.sk/magazin/sutaz-onajlepsiu-desiatu-sjardo...
varecha.pravda.sk/magazin/sutaz-o-najlepsi-nedelny-obed-s...
likesavalanche.gethack.net
Uprimne.... Neverim, ze by takyto rcp mal 7,3k likes.... Ale mozno sa mýlim....
@marcel83 , úprimne sa v tomto svete nedá veriť ničomu, veríš????:-))
Ja som ju miešal rukami a neurobilo mi to s nimi nič. Tá jedna lyžička ja v tom množstve ako kvapka v mori.
Obávám se,že bez té trochy chemie by nevydržela a zkvasila by
@Anic , aj nám chutí táto čalamáda najviac, som rada, že aj pre vás je tá najlepšia :-) s tým, že si použila prípravok do zaváranin od Dr. Oetkera, si spravila múdro, ked si nezohnala borkén, čalamáda ti fakt neskysne. mám ho tiež odskúšaný. dakujem za uznanie :-)
Mať tak tvoje problémy, to by bolo sveta žiť.
Neber sa tak vážne, chlape s ženským nickom, ja sem chodím relaxovať, ak si ty sem chodíš riešiť problémy, tak je to len a len tvoj problém.
Ale no tak.... @pusta (@Arnilka ), nerob z varecháčov blbcov. Za všetko si môžeš sama, že na teba tak reagovali... pani doktorka v.v.
A ak chceš dôkaz, že si @pusta , poskytnem ho. Ale nechcem robiť peklo. Len si už uvedom, že nieje každý padnutý na hlavu.
Nezabudni sa pochváliť, ktorý nick v skutočnosti predstavuješ a prestaň robiť statky zmätky a robiť zle iným!!!
Dakujem a prajem Ti Pekný podvečer :-)