Perzský pomarančový koláč s mandľovou múkou
Foto: siuuu
Šťavnatý a voňavý koláčik s mandľovým korpusom a jednoduchým krémom, ktorý prevonia celý byt. Toto
bol jeden z prvých receptov, ktoré ma priviedli Zobraziť celý popisŠťavnatý a voňavý koláčik s mandľovým korpusom a jednoduchým krémom, ktorý prevonia celý byt. Toto
bol jeden z prvých receptov, ktoré ma priviedli k ochutnávaniu "cudzích" chutí - teda receptov zo svetovej
kuchyne a vlastne aj k túžbe skúšať nové chute. Dlho som ho nerobila, pretože som akosi nemohla v
obchode natrafiť na pomaranče v bio kvalite, ale konečne sa mi to podarilo.
https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2020/12/orientalny-pomarancovy-kolac-s.html
Zdroj: internet + vlastné úpravy
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Korpus: | |
6 ks (veľkosť M) |
|
250 g |
|
250 g |
|
1 ČL |
|
2 ks (v bio kvalite) |
|
Sirup: | |
1 ks (v bio kvalite) |
|
1 PL (alebo pomarančový likér) |
|
40 ml |
|
100 g |
|
Krém: | |
350 g |
|
2 PL |
|
100 ml |
|
Na ozdobu: | |
natur (sekané) |
|
Postup
-
1
Najskôr (najlepšie deň vopred) uvaríme 2 pomaranče aj so šupou - pomaranče v bio kvalite umyjeme, vložíme do menšieho hrnca, zalejeme vriacou vodou a varíme 2 hodiny, vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Po vychladnutí pokrájame aj s kôrou nadrobno, vyberieme zrniečka a rozmixujeme na kašu.
- 2
Rúru vyhrejeme na 170 °C, tortovú formu s priemerom 24 - 26 cm alebo menší plech (25 x 30 cm) vystelieme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom a posypeme mandľovou múkou (ja používam papier).
- 3
Celé vajcia s cukrom šľaháme v robote cca 10 minút, kým nenadobudnú štruktúru krému a nezväčšia objem. Potom pridáme pomarančovú zmes, šľaháme cca 1 minútu, zľahka stierkou vmiešame mandľovú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vylejeme do formy a pečieme cca 40 - 50 minú, skúsime špajdľou. Upečený koláčik vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Mne dnes na pekáči stačilo 40 minút.
- 4
Pokiaľ sa pečie koláč, pripravíme si sirup - z pomaranča nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu. V menšom hrnci privedieme šťavu z pomaranča, vodu a cukor k varu. Varíme minútu a stiahneme z ohňa. Pridáme pomarančovú kôru a vodu z pomarančových kvetov alebo pomarančový likér. Ja som dnes pridala aj pár kvapiek ružovej vody (určenej na potravinárske účely), ktorá sa mi k orientu celkom hodí.
- 5
Upečený koláčik vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Ja som vychladnutý opatrne preklopila na čistý papier, stiahla som papier na pečenie. Vychladnutý koláč popicháme špajdľou alebo ak sirup natierame na preklopený koláč stačí štetcom či lyžicou nanášať rovnomerne po celom povrchu (ja som prvýkrát dala celé množstvo sirupu a koláč bol veľmi mokrý, takže so sirupom opatrnejšie). Vrch ozdobíme krémom, ktorý pripravíme vyšľahaním všetkých surovín a posypeme sekanými nesolenými pistáciami (kupujem v bio predajni), ja som pridala aj presladenú postrúhanú pomarančovú kôru zo sirupu. Alebo iba posypeme pistáciami.
Tiež pomarančový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Je výborný - nepôsobí presladene, napriek tomu, že tam ide dosť cukru - ale kyslosť pomarančov tú sladkosť čiastočne stiahne ... priznám sa, že z toho čo si vymenovala som ochutnala iba baklavu priamo v Grécku a tá bola pre mňa príliš sladká ... robila som ešte orientálne sušienky s ružovou vodou, ale tam sa chuť vody nejako pri pečení vytratila .. ale určite ešte nejaké poskúšamkeď natrafím na recepty ;-)
Robím podobný, podľa gréckeho receptu, tak si viem predstaviť, aký je tento tvoj dobrý... len ma nikdy nenapadlo dať navrch krém. Niekedy skúsim.
Pekný zvyšok nedele prajem.
Ďakujem - je lahodný, vláčny a voňavý.
Ďakujem - v minulosti som robila iba posypaný pistáciami, toto je taká slávnostnejšia verzia, ten chuťovo jemný, skoro neutrálny krém k voňavému korpusu pekne sedí ;-)
Som veľmi rada, že ti koláčik chutil.