Perníkový zákusok
Perníkové rezy s gaštanovým pyré a cmarovým poťahom (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Voňavý perníkový korpus je základom tejto dobroty.
|
20 porcií |
70 minút príprava |
20-25 minút na 190 °C |
Postup
- Suroviny na prípravu korpusu.
- Žĺtky vymiešame s polovicou práškového cukru do peny. Postupne striedavo pridávame olej a teplú vodu.
- Múku, kakao, prášok do pečiva a perníkové korenie preosejeme a spojíme. Po častiach vmiešame do žĺtkového základu. Bielky vyšľaháme do peny, po lyžiciach pridávame práškový cukor.
- Vyšľaháme tuhý sneh, ktorý po častiach vmiešame do cesta. Plech 35x40 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 20-25 minút.
- Boky upečeného korpusu upravíme a prekrojíme ho na rovnaké polovice. Jednu časť preložíme na podnos a potrieme lekvárom.
- Z mascarpone a gaštanového pyré urobíme krém. Mascarpone vymiešame mixérom do hladka a postupne pridávame po častiach gaštanové pyré.
- Na lekvár nanesieme polovicu krému, uhladíme položíme druhú časť korpusu a pritlačíme. Potrieme lekvárom a zvyškom krému.
- Naplnený korpus dáme do chladničky stuhnúť. Suroviny na cmarový poťah.
- Práškový cukor a sušený cmar dáme do misky, nastrúhame studené maslo. Vypracujeme cmarovú poťahovú hmotu.
- Dáme do chladničky stuhnúť, aby sa nám s ňou lepšie robilo.
- Potom poťahovú hmotu preložíme na dosku, posypeme sušeným cmarom a rozvaľkáme na veľkosť, ktorú potrebujeme.
- Pomocou valčeka prenesieme na naplnený korpus, uhladíme. Dáme do chladničky stuhnúť.
- Po stuhnutí nakrájame na rezy, kocky podľa seba, pofŕkame čokoládovou polevou. Dobrú chuť.