Foto: sracz
Kombinácia zeleniny vždy prináša nové chute, teda aspoň v prípade mojich chutí a osobných záľub. Samozrejme, vždy zvíťazí duel v prospech mäsa, teda aspoň Zobraziť celý popisKombinácia zeleniny vždy prináša nové chute, teda aspoň v prípade mojich chutí a osobných záľub. Samozrejme, vždy zvíťazí duel v prospech mäsa, teda aspoň v prípade „mäsožravého predátora“, zosobneného v mojej krajšej ½¬_ičke. Výhodou však je, že je do finálnej podoby možné použiť mäso bársakého druhu. V týchto končinách optimum poskytuje kuracina a pochúťka na paličke, alias „kyjanička“ je obzvlášť chutná. Ak ju doplníte sladkou kápiou, podáte s ryžou (basmati či jasmín), bodujete a víťazíte!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 - 3 PL |
|
6 ks |
|
1 ks stredná postrúhaná |
|
2 - 3 ks väčšia |
|
2 - 3 ks |
|
1 - 2 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
podľa chuti g |
|
podľa chuti čerstvo mleté |
|
2 - 3 pretlačené strúiky |
|
500 - 600 ml |
|
250 - 333 ml |
|
Príloha: | |
podľa potreby |
|
Postup
-
1
na slnečnicovom oleji som dôkladne opiekol dočistené a umyté kuracie „lýtka“, asi 4÷5´ na každej strane; preložil ich na pomocný tanier,
-
2
vo výpeku som na „priehľadno“ orestoval postrúhanú cibuľu (kto má rád použije šalotku),
-
3
čas na restovanie som využil na pokrájanie kápií (aj s jadrovníkmi) a zelerových stonkov, ktoré som pridal na cibuľový základ, premiešal
-
4
a prikryté dusil asi 5÷7´, kedy som získal dostatok šťavy,
-
5
prisypal som koreniny a pretlačené strúčiky cesnaku, zamiešal
-
6
a hneď rozložil aj opečenú kuracinu, 2÷3´ podusil, kliešťami potom pootočil, vzápätí opäť 2÷3´ podusil,
-
7
podlial kuracím vývarom, premiešal, ochutnal, dochutil štipkou soli a prikryté dusil asi 45´ na ⅓_novom ohreve. Poznámka1.): kto má chuť na zmenu, vykúzli si ju bez problémov v priebehu necelých 5´, vmieša do perkeltu smotanu, jemne premieša, nechá prevrieť a sťaby čarovným prútikom šibol, má z neho paprikáš; stačí už iba prirobiť maslové „nokerdlíky“ a môže „labužírovať“; (jeden zvedavý (@varesiak sa ma už dva razy pýtal, prečo v ingredienciách uvádzam aj kyslú smotanu, keď ju pri varení nepoužijem)!
-
8
nuž a hotový kurací perkelt som servíroval s kopčekom ryže (ale prílohu si môžete pripraviť podľa vlastných chutí a možností) ozdobenej petržlenovou vňaťou a ostružinou. Poznámka2.): kto má rád šťavu hustejšiu, môže si ju zahustiť strúhaným zemiakom, či hladkou múkou, alebo kukuričným škrobom, ale aj polotovarom „Hraška“.
Diskusia k receptu