Perkelt s kapiou fotorecept

sracz - fotkasracz, 29. marca 2016
Perkelt s kapiou (fotorecept)
Foto: sracz

Kombinácia zeleniny vždy prináša nové chute, teda aspoň v prípade mojich chutí a osobných záľub. Samozrejme, vždy zvíťazí duel v prospech mäsa, teda aspoň Zobraziť celý popisKombinácia zeleniny vždy prináša nové chute, teda aspoň v prípade mojich chutí a osobných záľub. Samozrejme, vždy zvíťazí duel v prospech mäsa, teda aspoň v prípade „mäsožravého predátora“, zosobneného v mojej krajšej ½¬_ičke. Výhodou však je, že je do finálnej podoby možné použiť mäso bársakého druhu. V týchto končinách optimum poskytuje kuracina a pochúťka na paličke, alias „kyjanička“ je obzvlášť chutná. Ak ju doplníte sladkou kápiou, podáte s ryžou (basmati či jasmín), bodujete a víťazíte!

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 - 3 PL
6 ks
1 ks stredná postrúhaná
2 - 3 ks väčšia
2 - 3 ks
1 - 2 ČL
1 ČL
1 ČL
podľa chuti g
podľa chuti čerstvo mleté
2 - 3 pretlačené strúiky
500 - 600 ml
250 - 333 ml
Príloha:
podľa potreby




Postup

  1. 1

    na slnečnicovom oleji som dôkladne opiekol dočistené a umyté kuracie „lýtka“, asi 4÷5´ na každej strane; preložil ich na pomocný tanier,

    Perkelt s kapiou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vo výpeku som na „priehľadno“ orestoval postrúhanú cibuľu (kto má rád použije šalotku),

    Perkelt s kapiou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    čas na restovanie som využil na pokrájanie kápií (aj s jadrovníkmi) a zelerových stonkov, ktoré som pridal na cibuľový základ, premiešal

    Perkelt s kapiou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a prikryté dusil asi 5÷7´, kedy som získal dostatok šťavy,

    Perkelt s kapiou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    prisypal som koreniny a pretlačené strúčiky cesnaku, zamiešal

    Perkelt s kapiou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a hneď rozložil aj opečenú kuracinu, 2÷3´ podusil, kliešťami potom pootočil, vzápätí opäť 2÷3´ podusil,

    Perkelt s kapiou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    podlial kuracím vývarom, premiešal, ochutnal, dochutil štipkou soli a prikryté dusil asi 45´ na ⅓_novom ohreve. Poznámka1.): kto má chuť na zmenu, vykúzli si ju bez problémov v priebehu necelých 5´, vmieša do perkeltu smotanu, jemne premieša, nechá prevrieť a sťaby čarovným prútikom šibol, má z neho paprikáš; stačí už iba prirobiť maslové „nokerdlíky“ a môže „labužírovať“; (jeden zvedavý (@varesiak sa ma už dva razy pýtal, prečo v ingredienciách uvádzam aj kyslú smotanu, keď ju pri varení nepoužijem)!

    Perkelt s kapiou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    nuž a hotový kurací perkelt som servíroval s kopčekom ryže (ale prílohu si môžete pripraviť podľa vlastných chutí a možností) ozdobenej petržlenovou vňaťou a ostružinou. Poznámka2.): kto má rád šťavu hustejšiu, môže si ju zahustiť strúhaným zemiakom, či hladkou múkou, alebo kukuričným škrobom, ale aj polotovarom „Hraška“.

    Perkelt s kapiou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

jack
Perkelt máme veľmi radi,ale takto s kápiou som ho ešte nerobila.Je to krásne farebné.A určite chuťovo vynikajúce.Nabudúce vyskúšam takto.Vďaka za suprový receptík.
klukodvody
Kamaráde vzdálený a za velkou louží žijící lákavě vařící a s jídlem si hrající no prostě se Ti opět vydařilo. Zdravíme Vás. 5*
haji
Krásný, barevný a jedlý recept! Přiznám se, že já borievky /jalovec/ vpašuji téměř do každého jídla /kromě sladkého/. Bezva recept si ukládám.
monty469
Krásny, farebný a určite veľmi chutný recept a aj pri ňom potvrdzuješ, že jedia aj oči. No proste si frajer :-)
jozka2
Chutovo vyborny receptik.Taketo mam rada.5*****
kuchticka
@ferko sracz si ty ale maskrtnik! Iste sa cele Des Moines olizovalo pri voni tvojho varenia. Obdivujem a chvalim tvoje recepty. Posielam pozdrav z North West.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia