Perkelt s kapiou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Kombinácia zeleniny vždy prináša nové chute, teda aspoň v prípade mojich chutí a osobných záľub. Samozrejme, vždy zvíťazí duel v prospech mäsa, teda aspoň v prípade „mäsožravého predátora“, zosobneného v mojej krajšej ½¬_ičke. Výhodou však je, že je do finálnej podoby možné použiť mäso bársakého druhu. V týchto končinách optimum poskytuje kuracina a pochúťka na paličke, alias „kyjanička“ je obzvlášť chutná. Ak ju doplníte sladkou kápiou, podáte s ryžou (basmati či jasmín), bodujete a víťazíte!

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. na slnečnicovom oleji som dôkladne opiekol dočistené a umyté kuracie „lýtka“, asi 4÷5´ na každej strane; preložil ich na pomocný tanier,
  2. vo výpeku som na „priehľadno“ orestoval postrúhanú cibuľu (kto má rád použije šalotku),
  3. čas na restovanie som využil na pokrájanie kápií (aj s jadrovníkmi) a zelerových stonkov, ktoré som pridal na cibuľový základ, premiešal
  4. a prikryté dusil asi 5÷7´, kedy som získal dostatok šťavy,
  5. prisypal som koreniny a pretlačené strúčiky cesnaku, zamiešal
  6. a hneď rozložil aj opečenú kuracinu, 2÷3´ podusil, kliešťami potom pootočil, vzápätí opäť 2÷3´ podusil,
  7. podlial kuracím vývarom, premiešal, ochutnal, dochutil štipkou soli a prikryté dusil asi 45´ na ⅓_novom ohreve. Poznámka1.): kto má chuť na zmenu, vykúzli si ju bez problémov v priebehu necelých 5´, vmieša do perkeltu smotanu, jemne premieša, nechá prevrieť a sťaby čarovným prútikom šibol, má z neho paprikáš; stačí už iba prirobiť maslové „nokerdlíky“ a môže „labužírovať“; (jeden zvedavý (@varesiak sa ma už dva razy pýtal, prečo v ingredienciách uvádzam aj kyslú smotanu, keď ju pri varení nepoužijem)!
  8. nuž a hotový kurací perkelt som servíroval s kopčekom ryže (ale prílohu si môžete pripraviť podľa vlastných chutí a možností) ozdobenej petržlenovou vňaťou a ostružinou. Poznámka2.): kto má rád šťavu hustejšiu, môže si ju zahustiť strúhaným zemiakom, či hladkou múkou, alebo kukuričným škrobom, ale aj polotovarom „Hraška“.