Perkelt s haluškami fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 26. apríla 2013
Perkelt s haluškami (fotorecept)
Foto: babkamt

U nás dosť idú mäsá na šťave . Toto je jedno z nich.

Suroviny

600 g
2 ks
1 PL
Halušky:
200 g
200 g
1 ks
2,5 dcl (podľa potreby)
 na pomastenie halušiek

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistila som dve stredné cibule. Nakrájala som ich a na oleji som ju do sklovita opiekla.

    Perkelt s haluškami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso som nakrájala na kocky .

    Perkelt s haluškami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K udusenej cibuľke som pridala mäso. Opekala som ho dovtedy , kým nezbelelo , nezatiahlo sa. Stiahla som hrniec z ohňa a pridala som mletú červenú papriku, mleté čierne korenie , soľ , za polievkovú lyžicu domáceho paprikového krému a hustého domáceho paradajkového pretlaku.Pomiešala som to , zaliala som to 2 dcl vriacej vody a udusila do mäkka. Keď bolo mäso hotové , priliala som ešte trochu vody , mám rada , viac šťavy.Šťavu som zahustila 1 čl kopcom hladkej múky rozmiešanej v troške studenej vody.

    Perkelt s haluškami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravila som si múky na halušky . Do misky som si nasypala 200 g hrubej múky a 200 g hladkej múky . Osolila som ju .

    Perkelt s haluškami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do asi 250 ml hrnčeka som nabrala studenú vodu.Do nej som rozbila jedno vajíčko.

    Perkelt s haluškami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dobre som ho vo vode rozmiešala.Vliala som ho do múky.Pri miešaní pridávam toľko vody , aby cesto bolo ťahavé. Nesmie byť tuhé a husté .

    Perkelt s haluškami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým mi zovrela voda, ktorú som osolila.Niekto vie robiť halušky tak , že ich hádže do vody z doštičky. Halušky varím 2 - 3 minúty.Potom ich vyberiem z vody , opláchnem studenou vodou , nechám odkvapkať a omastím ich.

    Perkelt s haluškami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja som to ešte neskúšala. Používam haluškáreň.

    Perkelt s haluškami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No a už je navarené. Môžeme ísť obedovať.

    Perkelt s haluškami (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
@dajanka manžel uprednostňuje mäsá na šťave . Ja musím variť to , čo mi chlap zje . @irenaw , tiež si myslím , že je to chutné jedlo. @frezia68 , moja vnučka by z kurracích prsíčiek mohla jesť paprikáš aj viac krát do týždňa .@izabella929 som rada , že som ti pomohla rozhodnúť sa , čo budeš v nedeľu variť. Niekedy ma veru nič nenapadá .
ja mám radšej paprikáš bez smotany, ale tento perkelt je tiež výborné jedlo. Robievam ho aj z hydiny , ale to už ako si každý urobí. Hlavná
vec ,že toto je super pochúťka.
@tiginko- aj tak mám radšej paprikáš bez smotany , so smotanou je to moc sýte a ťažšie sa to šmýka dolu hrdlom.
@pusta - si zlatá , že nám posielaš linky, ale mne je to prt platné,
lebo to do zajtra aj tak zabudnem :-)))))
aj ja mám rada mäsko so šťavou,perkelt aj môj muž, tvoj recept na halušky mám napísaný na prvej strane zošita, začala som si ho písať tesne predtým ako sa stala zo mňa mladá gazdinka ( strašne dávno).
Perkelt alebo pôvodným názvom porkolt je pôvodom maďarské jedlo, a porkolt znamená že je to opražené.to sa tak dlho sa opeká vo vlastnej šťáve kým z nej je, až potom sa podlieva vodou aby sa ešte podusilo. Skúste to tak robiť chute sú oveľa výraznejšie, dáva sa do toho okrem spomínaných ingrediencií ešte surová paprika a paradajka nakrájana na drobno. Paprikáš je to isté jedlo len je so smotanou, prosím tieto dve veci si nepleťte!( Môžete si to overiť aj v Google, alebo v náučnom slovníku) (Ešte sa ospravedlňujem, slovo porkolt sú obe prehlasované "O" len mne to stroj nepíše)
Ešte jedna poznámka, zabudla som, že aj cesnak sa dáva do toho jedla podľa chuti.
A nerobte si starosti z tej poznámky, aj v Maďarsku si pletú tie pojmy gazdinky.
@pusta ďakujem .@medovn íček je to obľúbené jedlo v mnohých rodinách .@manya tiež mám tieto halušky napísané na prvých stránka mojej prvej písanky . Teraz už robím najradšej od oka . Nevážim múky .@gubicz tiež to tak robím .Do perkeltu cesnak nedávam .Ja si myslím , že na názve až tak nezáleží , hlavne , že nám chutí .
Aj takto neskoro sa pripájam ku gratulantom. Už perkelt vonia a idem robiť halušky. Z dvoch múk som ešte neskúšala. Ty máš, milá babka, vždy skvelé recepty.
@Pacun110 (18.3.2017 13:26)

Vysvetlenie je jednoduché. Chcela som robiť rezne k obedu. No manžel sa vyjadril, že chcem pokaziť mäso. Nemá rád vysmážané jedlá. Preferuje mäso na šťave. S týmto obedom bol spokojný.

Pridaj komentár k receptu: