Pečienková lekcia fotorecept

jody - fotkajody, 16. septembra 2010
Pečienková lekcia (fotorecept)
Foto: jody

Toto jedlo ma prekvapilo. Pravdupovediac, poriadne som ho podcenila. Keď som po prvýkrát videla jeho prípravu, netvárila som sa moc nadšene a nikdy by Zobraziť celý popisToto jedlo ma prekvapilo. Pravdupovediac, poriadne som ho podcenila. Keď som po prvýkrát videla jeho prípravu, netvárila som sa moc nadšene a nikdy by ma nenapadlo z jeho bledého vzhľadu a absolútne jednoduchej prípravy, čo v sebe skrýva. Tá chuť ma však neskutočne príjemne prekvapila a milému jedlu som sa hlboko ospravedlnila. Skutočne som ju nečakala. A farebný vzhľad sa dá doladiť prílohou.

4 - 6
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Pečienka:
0,5 kg
1 veľká
2 strúčiky
2 - 3 plátky
Cesnaková anglická zelenina:
 pol kila
 za hrsť
7 strúčikov




Postup

  1. 1

    Najskôr si spravíme prílohu. Zeleninu očistíme a nakrájame na menšie hranolčeky. Z cibule, ktorú krájame pod pečienku si kúsok ukradneme a hodíme na olej, po chvíli pridáme zeleninu. Všetok cesnak popučíme. Polovicu z neho pridáme k zelenine, podlejeme trochou vody, posolíme, posypeme vňaťou, pridáme trochu kurkumy a dusíme takmer do mäkka. Tesne pred dokončením pridáme za hrsť hrášku a zvyšný cesnak a dodusíme do mäkka.

    Pečienková lekcia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    TIP DO KUCHYNE: - Nie každý má rád pečeň, niekto pre jej občas nahorkastú príchuť. Naučili sme sa podľa storočnej kuchárskej knihy jeden malý trik. Pečeň treba na 20 minút (kuracej bude stačiť 10, hovädzej až 30) namočiť do poriadne studenej a dobre osolenej vody. Studená voda a soľ všetku horkosť vytiahnu. Pečeň už potom ale ďalej nesolíme.

  3. 3

    No a kým sa nám dusí zelenina, prichádza neuveriteľná príprava pečienky. Cibuľu, cesnak a slaninu nakrájame na drobno a šupneme do ďalšieho hrnca (zatiaľ nedávame na šporák!). Pečeň očistíme a nakrájame na polovice a pridáme k cibuli.

    Pečienková lekcia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podlejeme takým množstvom vody, koľko chceme omáčky. Posolíme, teda ak sme nepostupovali podľa bodu 2. Posypeme čiernym korením, vňaťou a kurkumou (tá tam pôvodne nebola, ale chýbalo mi niečo do piatich elementov, tak som ju tam šupla). Priložíme ešte kúsok masla, priklopíme pokrievkou, capneme na šporák a od toho momentu varíme pol hodinu.

    Pečienková lekcia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po pol hodine skúsime jednu pečienku, či je na skus hotová. Toto je doba varenia pre kuraciu, ostatné som zatiaľ neskúšala. Prihustíme trochou škrobu, necháme prejsť varom a vypneme. No a potom sa už len necháme prekvapiť. :-)

    Pečienková lekcia (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

wevewe
noooo to je veru zaujimave. este som take nepocula: ze namocit pecienku do slanej vody. urcite vyskusam
lilifa
Vyzerá to zaujímavo u nás pečienky môžeme, tak vyskúšam.
evia
áno zaujímavý postup, určite vyskúšam, len tú petržlenovú vňaťku by som ja dala až na koniec. a už nevarila.
remcula
Drůbeží játra jsem dnes chtěla dělat na oběd. Chtěla jsem dělat takové pyramidky z bramboráků a mezi to vkládat něco, jako ohnivé maso s drůbežích jater. Bohužel, játra ráno nebyla v obchodě, tak tentýž recept vyzkouším z plece. Tohle vypadá moc dobře, já to určitě vyzkouším.
veronka8
je to pre mňa novinka namáčať pečeň do slanej vody, ja som namáčala do mlieka a bola jemná, určite vyskúšam.......
45katka1
Super,len ja by som tam, aby ta farba nebola taka odradzujuca ako si napisala, pridala pri duseni cibulky so slaninkou este trocha cervenej papriky. Ja davam cervenu praskovu papriku ked dusim pecienku stale a vyzera potom presne tak uzasne ako aj chuti a chut sa vobec nezmeni:-)
evanaaa
45katka1, aj ja všade pridávam, kde ti len ide, mletú papriku, nemám rada bledé jedlá. A takúto podobnú pečienku na šťave robievam, len nie so zeleninou, ale skúsim.
Opr.: ...kde to len ide... .
jody
Možno som to zle napísala, ale tá pečienka sa nedusí! Všetko sa len poukladá do hrnca, zaleje vodou a dá variť.
babidka
Na prve "pocutie" to nie je nic zvlastne , ale poznam tvoje recepty @jody a viem , ze ked nieco pochvalis , tak bude chutit aj mne .-)Takze tie pecienky urobim a potom mozno dostanem lekciu aj ja :-))))))
jody
@babidka , :-), dakujem za obrovsky kompliment, teraz sa len trasiem, aby si nebola sklamana. :-)
helca103
ja som práve vybrala z mrazničky pečienku na zajtra - žeby som to riskla a namiesto restovanej urobila na zelenine?
jody
:-( Asi som sa naozaj zle vyjadrila, tá zelenina sa dusí zvlášť, pečienka sa varí osobitne.
helca103
nie @jody napísala si to dobre neboj , pochopila som , že sa to robí osobitne :-))) pečienka mala úspech podarila sa a aj chutila velmi dobre aj zeleninka bola mňamková....
kobran
Ctím zásadu, aj z vlastnej skúsenosti, že pečienka sa solí až po úprave. Žeby namočená v slanej vode nestvrdla ? Variť kuraciu pečeň pol hodiny?
jody
Áno, variť pol hodiny od postavenia hrnca na šporák.
piskotka
Jsou tu komentáře 3 roky staré,tak by mě zajímalo,když půl hodiny,jest-li zalít teplou nebo studenou vodou?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia