Pečienková lekcia (fotorecept)

Autor receptu: jody

Toto jedlo ma prekvapilo. Pravdupovediac, poriadne som ho podcenila. Keď som po prvýkrát videla jeho prípravu, netvárila som sa moc nadšene a nikdy by ma nenapadlo z jeho bledého vzhľadu a absolútne jednoduchej prípravy, čo v sebe skrýva. Tá chuť ma však neskutočne príjemne prekvapila a milému jedlu som sa hlboko ospravedlnila. Skutočne som ju nečakala. A farebný vzhľad sa dá doladiť prílohou.

4 - 6
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si spravíme prílohu. Zeleninu očistíme a nakrájame na menšie hranolčeky. Z cibule, ktorú krájame pod pečienku si kúsok ukradneme a hodíme na olej, po chvíli pridáme zeleninu. Všetok cesnak popučíme. Polovicu z neho pridáme k zelenine, podlejeme trochou vody, posolíme, posypeme vňaťou, pridáme trochu kurkumy a dusíme takmer do mäkka. Tesne pred dokončením pridáme za hrsť hrášku a zvyšný cesnak a dodusíme do mäkka.
  2. TIP DO KUCHYNE: - Nie každý má rád pečeň, niekto pre jej občas nahorkastú príchuť. Naučili sme sa podľa storočnej kuchárskej knihy jeden malý trik. Pečeň treba na 20 minút (kuracej bude stačiť 10, hovädzej až 30) namočiť do poriadne studenej a dobre osolenej vody. Studená voda a soľ všetku horkosť vytiahnu. Pečeň už potom ale ďalej nesolíme.
  3. No a kým sa nám dusí zelenina, prichádza neuveriteľná príprava pečienky. Cibuľu, cesnak a slaninu nakrájame na drobno a šupneme do ďalšieho hrnca (zatiaľ nedávame na šporák!). Pečeň očistíme a nakrájame na polovice a pridáme k cibuli.
  4. Podlejeme takým množstvom vody, koľko chceme omáčky. Posolíme, teda ak sme nepostupovali podľa bodu 2. Posypeme čiernym korením, vňaťou a kurkumou (tá tam pôvodne nebola, ale chýbalo mi niečo do piatich elementov, tak som ju tam šupla). Priložíme ešte kúsok masla, priklopíme pokrievkou, capneme na šporák a od toho momentu varíme pol hodinu.
  5. Po pol hodine skúsime jednu pečienku, či je na skus hotová. Toto je doba varenia pre kuraciu, ostatné som zatiaľ neskúšala. Prihustíme trochou škrobu, necháme prejsť varom a vypneme. No a potom sa už len necháme prekvapiť. :-)