Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho fotorecept
Foto: pusta
Páčil sa mi recept šéfkuchára Gordona Ramsay z jeho kuchárskej knihy Nedeľný obed, vyskúšala som ho, pridala som len vetvičku rozmarínu, inak som Zobraziť celý popisPáčil sa mi recept šéfkuchára Gordona Ramsay z jeho kuchárskej knihy Nedeľný obed, vyskúšala som ho, pridala som len vetvičku rozmarínu, inak som sa držala prísne jeho receptu, ktorý je jednoduchý, ide o veľmi chutný bôčik s chrumkavou kožičkou, môžem ho len vrelo odporúčať každému, kto mán rád dobrý bôčik :-)
porcií
príprava
na 220/180 °C
Suroviny
1500 g |
|
3 PL |
|
100 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 zväzok |
|
z 1 BIO citrónu |
|
1 vetvička |
|
5 strúčikov |
|
Postup
-
1
Bôčik som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou,...
-
2
...kožu som pokrájala ostrým nožom ešte v surovom stave na štvorce cez tuk po mäsko, do mäska už nie.
-
3
Potom som bôčik asi v strede nakrojila ostrým nožom vodorovne po celej dĺžke, avšak nedokrojila, otvorila som ho ako knihu, poriadne som ho osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením...
-
4
...opäť som ho zložila do pôvodného tvaru, osolila som ho výdatne aj z každej strany zvonka, soľ som vmasírovala rukami smerom dovnútra i pomedzi štvorce z kože až do tuku a po stranách tiež, nechala som ho chvíľu odpočívať, aby soľ prešla skrz-naskrz celým bôčikom.
-
5
Zatiaľ som nastrúhala čerstvú citrónovú kôru z 1 celého kusu BIO citrónu,...
-
6
...posekala som 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate na jemno,...
-
7
Bôčik som opäť roztvorila ako knihu, posypala som ho čerstvo nastrúhanou citrónovou kôrou,...
-
8
...potrela prelisovaným cesnakom,...
-
9
..posypala petržlenovou vňaťou,...
-
10
..sušenou šalviou,...
-
11
...bôčik som upravila do pôvodného tvaru, previazala som ho potravinárskym motúzom, aby počas pečenia pekne držal tvar, vložila som ho do pekáča,..
-
12
...podliala som ho asi 100 ml studenej vody, pod potravinársky povraz som vložila 1 vetvičku čerstvého rozmarínu, preliala som povrch olivovým olejom a neprikryté som vložila piecť do rúry...
-
13
...vyhriatej na 220 stupňov, piekla som na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom prvých 20 minút, potom som na tej istej funkcii znížila teplotu na 180 stupňov C a piekla som ešte 100 minút, za občasného podlievania malým množstvom horúcej vody a častého prelievania výpekom. Uvedené teploty a čas sú presne podľa údajov šéfkuchára Gordona Ramsey, v mojej rúre sa osvedčili tak, ako ich zadal on sám, každý však musí prispôsobiť tieto parametre svojej vlastnej rúre, ktorú si pozná on sám najlepšie. Mne sa bôčik takto nádherne upiekol, správne prepiekol, zostal úžasne šťavnatý s perfektne vypečenou chrumkavou kožičkou na povrchu a mimoriadne chutný, upečený bôčik som vybrala na dosku, prikryla alobalom na 30 minút, odstránila som kuchynský motúz a potom pokrájala na silnejšie kusy.
-
14
Podávala upečený bôčik so zemiakmi pečenými na domácej bravčovej masti, ako prílohu som spravila skaramelizované jablká na masle a miesto šalátu som zvolila našu domácu čalamádu, všetkým u nás doma tento spôsob pečeného plneného bôčika veľmi chutil, z nápojov sa vynikajúco k nemu šmýkal správne vychladený orosený Pilsner Urquell. Po úspechu tohto receptu od Gordona Ramsay u nás doma ho vrelo odporúčam milovníkom dobrého bôčika s chrumkavou vypečenou kožičkou a poriadnej "mäsovej flákoty" a perfektným ochutením, prajem Dobrú chuť :-)
-
15
záber zblízka: zvnútra úžasne šťavnatý a správne prepečený bôčik s dobre vypečenou chrumkavou kôrčičkou na povrchu, s fantastickou chuťou, pričom jeho príprava je naozaj jednoduchá, také pohodlné nedeľné varenie na Nedeľný obed podľa uznávaného šéfkuchára Gordona Ramsay. Bôčik je výborný za tepla i za studena. Vypečený tuk som zliala do malej nádoby, odložila do chladničky, bude to úžasne chutná masť na natieranie domáceho chlebíka.
oprava nebola na mieste, aj ked sa tu niekomu nepáčila.
tvoje pripomienky sú absolútne na mieste, len nech tu tvoj konštruktívny komentár zostane!!!
dakujem.
nech sa páči:
jazykovaporadna.sme.sk/h/cudzie%20priezvisk%C3%A1/9538/...
tvoj zásah je presný DDDDD
gratulujem :-)
inak s tym Ramsaym musim s @pustou suhlasit, "Ramsayho" bolo spravne, podla vzoru "kuli, kuliho..." Ramsaye je po cesky, a pekny recept :)
dakujem.
"...Gordona RAMSAY"
alebo
..."Gordona RAMSAY - ho" !!!
prosím, opravte!
dakujem.
dakujem.
neboj ty nič :-))))
dakujem.
veľmi pekne dakujeeeeem.
dakujem ti za krásnu pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
práve preto mnohí pečú týmto druhým spôsobom, na začiatku musíš podliať vodou a dopĺňať priebežne počas pečenia malým množstvom horúcej vody, aby koža bola čiastočne v tekutine.
dúfam, že som poradila a pomohla.
dakujem.
dakujem veľmi pekne.
dakujem za pochvalu jeho receptu, vydaril sa :-)
dakujem za morálnu podporu v slovenskom jazyku a správneho tvaru cudzieho priezviska :-)))
to, že nie som Slovenka, vôbec neznamená, že neovládam slovenskú gramatiku a neviem po slovensky, ako sa mi tu snažia poniektorí silou - mocou dokázať :-) chyba - je to presne naopak :-)
áno, Gordon Ramsay je super, je to jeho recept, ja som ho len podľa neho pripravila a môžem potvrdiť.
dakujem ti za pochvalu.
potešila si ma.
do správneho gramatického tvaru :-)
dakujem Vám.
dakujem a tvoje krásne uznanie, vážim si to od teba veľmi :-)
dakujem i za 5* a uloženie do kk.
tvoja pochvala ma úprimne potešila :-)
kk 5*
Blahoželám!
5* odo mňa, skvelá práca!
Dole klobúk pred Tebou.
5*
Cudzie priezviska sa sklonuju podla toho, ako sa vyslovuju, nie ako sa pisu.
Kedze Ramsay sa cita ako [ ra:mzi ] , teda na konci je pocut i, skonuje sa podla vzoru kuli. Takze je to recept od Gordona Ramsayho [ ra:mziho ] .
V pripade, ze by bolo pocut na konci j, sklonovalo by sa toto priezvisko podla vzoru chlap a v tomto tvare (teda v 2. pade jednotneho cisla) by bola koncovka -a.
to isté je v linku z jazykovej poradne, ktorý som pridala vyššie už včera
o 18,06 hodine dňa 15.12.2014,
ešte raz vám dakujem :-)
máš absolútnu pravdu. to je tu už klasika. :-)))
dakujem za tvoj názor.
na rozdiel od toho by som chcela vedieť variť ako sám Gordon Ramsay,
je to vynikajúci recept od neho a len moje nesmelé pokusy :-)
dakujem za krásne hodnotenie postupu a vysoké ocenenie postupu tvojimi mnohými hviezdičkami...potešil si ma :-)
dakujem ti.
áno, aj tak sa dá, dobrá finta.
ja som však postupovsla prísne podľa autora, Gordon Ramsey veľmi dobre vedel, prečo pečie krátko najprv pri vysokej teplote otvorené a kožou hore, potom dlho pri nižšej teplote, zabráni zbytočnému vysušovaniu mäska vo vnútri pod chutnou chrumkavou kôrčičkou z kože na povrchu.
varecha.pravda.sk/recepty/glazovany-bocik/54799-recept.ht...
je to veľmi dávno, čo som vyšla zo školy, áno, som čistokrvná Madarka, ale maturovala som na výbornú ako jediná zo slovenského jazyka zo 42 žiakov na humanitnom smere výberovej a jednej z 3 najťažších najuznávanejších slovenských škôl v BA. čo sa mi tu snažíš dokázať??? že neviem po slovensky???
odpusti si ten nacionalistický a šovinistický podtón, ked neriešiš ypsilony a iné hrubé gramatické a štylistické chyby.
u nás doma sa hovorilo od môjho detstva bežne tromi jazykmi a dbalo sa na peknú ľubozvučnú spisovnú Slovenčinu!!!
ja nie som učiteľka slovenčiny ani pedagog povolaním ako TY.
je mi jasné, že slovenčina je živý jazyk a vyvíja sa, nás učili, že cudzie priezviská sú nesklonné, ak sa aj zmenili Pravidlá Slovenského jazyka, a zmenili sa, aj ked to ja profesne nesledujem ako TY, určite viem, že sa určite nezmenilo, že ak uvádzaš krstné meno a priezvisko, potom sa krstné meno skloňuje podľa príslušného vzoru, kým priezvisko potom už nie. pokiaľ je uvedené len cudzie priezvisko bez krstného mena, potom sa priezvisko skloňuje podľa príslušného vzoru.
no sekla si sa. a teraz čo???
vlezieme si do vlasov? stalo sa. stane sa každému.
Maj sa pekne a už nerieš nezmysly za každú cenu!!!
vieš, prečo ja neriešim podobné chyby, aj ked bijú do očí? lebo Varecha.sk je receptoch a o varení, to nie je trieda žiakov, kde sa vyučuje Slovenčina.
dakujem ti.
Pekné sviatky Ti prajem :-)
o tom to celé je :-)
dakujem ti za morálnu a jazykovú podporu.
tak ešte raz - krásna práca :-)
moja poklona.
dakujem za uloženie do kk a za 5*
dakujem aj za 5*
dakujem za pochvalu a 5*
a 5*
dakujem ti za všetko i za 5* :-)))
ver mi, keby bolo za čo dakovať, tak ti podakujem.
zatiaľ však nevidím dôvod a len tak na okraj, a bez urážky nie som tu tvoja "drahá", ani pre nikoho, ja tebe také nehovorím, som k tebe maximálne slušná.
dakujem.
viem, že ty také možno nemusíš.
Pekný večer tii prajem, nič Ti nevyčítam - tak už stačilo, ok?
vážim si to od teba.
dakujem ti za pochvalu a 5*
ja ti nevyčítam tvoju profesiu, naopak, treba si vážiť každého.
16. decembra 2014 20:40 k receptu Medovníky stále mäkké
A mňa veru recept vôbec neoslovil. Úvodné foto je veľmi fádne. Väčšina fotoaparátov má aj blesk, ale také niečo ty asi nepoznáš.
P. S. Pekný hriankovač (alebo čo to vlastne tam vpravo je) na záverečnej fotke. :D
leomax, 26. novembra 2014 o 20:47
@pusta , ako vždy, presahuje svojimi vedomosťami celú galaxiu. Nechápem ako si vôbec nejaká ... alebo nejaký... môžu o jej genialite pochybovať!!!!!!!!!!!!!
@pusta je proste slnkom našich dní, je hviezdou našich nocí! Je to pieseň škorvánka, je lupeň na jabloni, je to vánok, ktorý zaveje našou jarnou záhradou! A kto z Vás chce žiť bez tej príšernej @pusty ?
leomax, 26. novembra 2014 o 22:05
@tatranocka a Ty sa boha nebojíš, háááááááá?
Ty pochybuješ o pani Veľkomožnej?!!!!!!!!!!!!!!
Boh Ťa bude súdiť, na to nezabudáš???????
leomax, 26. novembra 2014 o 23:56
@naladena , keď to nevie pani veľkomožná @pusta , tak to už nevie určite ani ten, čo má na ušiach klapky, a na očiach asi tiež. Je to nejaký Tomas Abafi, ktorý ma tu určite onedlho vymaže a ktorý vo svojích varecha.sk stanovach má odpovedať na maily, tak nekoná! Je to proste .........ktorý vedie túto varechu ku krachu. A ak mi chce odpovedať, môže, má moju mail.adresu. Ale to je taký "frajer!, že je jednoduchšie preňho dať niekomu BAN bez vysvetlenia. Tomáš, nemám slov!!! A teraz BAN uj!!! Je mi to , ako by povedala Tvoja stará mama @pusta : ŠUMA FUK!!!
A zlatý klinec:
leomax, 27. novembra 2014 o 11:32
@tomas ospravedlňujem sa Vám, vážim si Váš postoj a ak je to možné, prosím Vás o vymazanie mojich "príspevkov" tu a aj pod @pustin ými kuracími prsiami. To viete, bol v tom alkohol, ktorý by som nemal. To ale neznamená, že som alkoholik, ja sa s nim nekamarátim a on sa mi potom takto pomstí Dúfam, že to pochopíte. Ďakujem Vám za toleranciu!
Ty ešte používaš myš???
To ma podrž. Odkiaľ si?
presne ako vravíš :-)))
dakujem za tvoje krásne hodnotenie a za 5*.