Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Páčil sa mi recept šéfkuchára Gordona Ramsay z jeho kuchárskej knihy Nedeľný obed, vyskúšala som ho, pridala som len vetvičku rozmarínu, inak som sa držala prísne jeho receptu, ktorý je jednoduchý, ide o veľmi chutný bôčik s chrumkavou kožičkou, môžem ho len vrelo odporúčať každému, kto mán rád dobrý bôčik :-)

6-8
porcií
30 minút
príprava
20+100 minút
na 220/180 °C

Postup

  1. Bôčik som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou,...
  2. ...kožu som pokrájala ostrým nožom ešte v surovom stave na štvorce cez tuk po mäsko, do mäska už nie.
  3. Potom som bôčik asi v strede nakrojila ostrým nožom vodorovne po celej dĺžke, avšak nedokrojila, otvorila som ho ako knihu, poriadne som ho osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením...
  4. ...opäť som ho zložila do pôvodného tvaru, osolila som ho výdatne aj z každej strany zvonka, soľ som vmasírovala rukami smerom dovnútra i pomedzi štvorce z kože až do tuku a po stranách tiež, nechala som ho chvíľu odpočívať, aby soľ prešla skrz-naskrz celým bôčikom.
  5. Zatiaľ som nastrúhala čerstvú citrónovú kôru z 1 celého kusu BIO citrónu,...
  6. ...posekala som 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate na jemno,...
  7. Bôčik som opäť roztvorila ako knihu, posypala som ho čerstvo nastrúhanou citrónovou kôrou,...
  8. ...potrela prelisovaným cesnakom,...
  9. ..posypala petržlenovou vňaťou,...
  10. ..sušenou šalviou,...
  11. ...bôčik som upravila do pôvodného tvaru, previazala som ho potravinárskym motúzom, aby počas pečenia pekne držal tvar, vložila som ho do pekáča,..
  12. ...podliala som ho asi 100 ml studenej vody, pod potravinársky povraz som vložila 1 vetvičku čerstvého rozmarínu, preliala som povrch olivovým olejom a neprikryté som vložila piecť do rúry...
  13. ...vyhriatej na 220 stupňov, piekla som na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom prvých 20 minút, potom som na tej istej funkcii znížila teplotu na 180 stupňov C a piekla som ešte 100 minút, za občasného podlievania malým množstvom horúcej vody a častého prelievania výpekom. Uvedené teploty a čas sú presne podľa údajov šéfkuchára Gordona Ramsey, v mojej rúre sa osvedčili tak, ako ich zadal on sám, každý však musí prispôsobiť tieto parametre svojej vlastnej rúre, ktorú si pozná on sám najlepšie. Mne sa bôčik takto nádherne upiekol, správne prepiekol, zostal úžasne šťavnatý s perfektne vypečenou chrumkavou kožičkou na povrchu a mimoriadne chutný, upečený bôčik som vybrala na dosku, prikryla alobalom na 30 minút, odstránila som kuchynský motúz a potom pokrájala na silnejšie kusy.
  14. Podávala upečený bôčik so zemiakmi pečenými na domácej bravčovej masti, ako prílohu som spravila skaramelizované jablká na masle a miesto šalátu som zvolila našu domácu čalamádu, všetkým u nás doma tento spôsob pečeného plneného bôčika veľmi chutil, z nápojov sa vynikajúco k nemu šmýkal správne vychladený orosený Pilsner Urquell. Po úspechu tohto receptu od Gordona Ramsay u nás doma ho vrelo odporúčam milovníkom dobrého bôčika s chrumkavou vypečenou kožičkou a poriadnej "mäsovej flákoty" a perfektným ochutením, prajem Dobrú chuť :-)
  15. záber zblízka: zvnútra úžasne šťavnatý a správne prepečený bôčik s dobre vypečenou chrumkavou kôrčičkou na povrchu, s fantastickou chuťou, pričom jeho príprava je naozaj jednoduchá, také pohodlné nedeľné varenie na Nedeľný obed podľa uznávaného šéfkuchára Gordona Ramsay. Bôčik je výborný za tepla i za studena. Vypečený tuk som zliala do malej nádoby, odložila do chladničky, bude to úžasne chutná masť na natieranie domáceho chlebíka.