Pečený bravčový bôčik s piperade
šéfkuchár reštaurácie UFO v Bratislave, 31. januára 2011
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Suroviny
600 g |
|
100 g |
|
25 g |
|
2 g |
|
1 g |
|
čerstvé (rozmarín, tymian) |
|
Piperade: | |
0,3 kg (na tenké plátky) |
|
0,3 kg (na tenké plátky) |
|
0,15 kg (malé kocky) |
|
1 ČL, strúhaný |
|
2 ČL, nasekaný |
|
1 ČL, nasekané |
|
3 PL |
|
1/2 ČL |
|
Postup
-
1
Rúru nastavíme na 225 oC, aby sa vyhriala. Bôčik umyjeme a osušíme. Kus s kosťou vykostíme ešte pred pečením. Mäso osolíme, okoreníme a dáme do pekáča kožou dole. Cibuľu nakrájame na plátky, cesnak roztlačíme a pridáme k mäsu aj s bylinkami. Podlejeme vodou, zakryjeme a vložíme do rúry. Teplotu znížime na 140 oC, pečieme tri hodiny.
- 2
Vyberieme, otočíme a pečieme ďalšiu hodinu, podľa potreby aj dlhšie, záleží na hrúbke mäsa. Po upečení necháme vychladnúť (najlepšie aj v chladničke), aby sa nám lepšie krájalo. Narežeme na plátky a tie ešte môžeme opiecť na panvičke, aby sme získali chrumkavé kúsky.
- 3
Piperade: na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme cesnak, tymian, ančovičky a restujeme ďalšie dve minútky. Pridáme nakrájanú papriku, osolíme, zakryjeme pokrievkou a dusíme 10 minút. Odkryjeme a varíme ešte chvíľu, aby sa šťava odparila.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu