Pečené zemiaky s údeným oštiepkom a so slaninou
František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula a Kristián Kandráč, 11. októbra 2021
Foto: Šuhajíci pri panvici
porcie
na 180-200 °C
Suroviny
12 ks stredne veľké |
|
150 g |
|
150 g |
|
250 g |
|
30 g (zmes čerstvého tymianu, rozmarínu, majoránu, pažítky) |
|
50 g (pražené, solené, lúpané) |
|
|
|
250 g |
|
|
|
|
Postup
-
1
Zemiaky poriadne umyjeme. Každý zemiak nakrojíme na tenké plátky tak, aby sme zemiak nerozkrojili. Na spodok rúry dáme plech s vodou, aby sme zavlažili prostredie, v ktorom budeme zemiaky piecť.
- 2
Slaninu nakrájame na malé kocky a upražíme. Tuk, ktorý zostal zo slaniny, zlejeme na zemiaky v pekáči, poriadne ich ním ponatierame, osolíme, okoreníme a dáme piecť na 50 minút pri 180 °C.
- 3
Medzitým rozmixujeme polovicu tekvicových semienok a všetky bylinky s kyslou smotanou. Podľa potreby dosolíme, prípadne dochutíme s citrónovou šťavou.
- 4
Zemiaky vyberieme a do medzier v nich vložíme nadrvený alebo nakrájaný údený oštiepok. Na každý dáme kúsok masla, znova trocha osolíme. Dáme ešte zapiecť na 10 minút pri 200 °C.
- 5
Servírujeme s bylinkovou smotanou, posypeme slaninkou, zvyškom tekvicových semienok a dochutíme čerstvo namletým korením.
Tiež pečené zemiaky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
bod 4: co je to nadrveny udeny ostiepok a ako sa pripravuje? Existuje vobec ? Ja mam udeny ostiepok klasicky vcelku.
@marienka44 , ty vždy kladieš zvláštne otázky - oštiepok sa dá síce nie nadrviť, ale pokrájať, posekať nadrobno, alebo na plátky. Mimochodom, práve jem chlieb s oštiepkom, ktorý som kúpila už naplátkovaný, (ten oštiepok), len sa treba popozerať......