Pečené zemiaky
Pečené zemiaky

Pečené zemiaky s bryndzou, ružičkovým kelom a so slaninou

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár Metro, 11. januára 2021
Pečené zemiaky s bryndzou, ružičkovým kelom a so slaninou
Foto: Dušan Křístek
4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

1 kg lahôdkové
2 PL
250 g
50 g (30 %)
200 g
200 ml
150 g (alebo šunka)




Postup

  1. 1

    Umyté zemiaky pokrájame na väčšie kusy, vložíme ich do pekáča s papierom na pečenie, pokvapkáme rastlinným olejom a pečieme domäkka pri teplote 170 °C asi 20 minút. Solíme ich až po tepelnej úprave.

  2. 2

    Z ružičkového kelu odoberieme vrchné zelené lístky, odložíme stranou. Z ružičiek opatrne vykrojíme hlúb a prekrojíme na polovicu. Vo vriacom zeleninovom vývare postupne blanšírujeme (sparíme) lístky aj polovice ružičiek kelu. Po vybratí z vývaru ich ihneď musíme dať do studenej vody, aby im zostala jasne zelená farba. Po schladení ich vyberieme z vody.

  3. 3

    Slaninu nakrájame na 2 mm hrubé plátky, ktoré rozložíme na plech s papierom na pečenie a zaťažíme ich druhým plechom. Pečieme v rúre pri teplote 180 °C asi 8 minút. Upečené čipsy musia byť chrumkavé. Časť čipsov necháme na dekoráciu, zostávajúce nakrájame na 1 cm široké kúsky.

  4. 4

    Bryndzu dáme do kastrólika a na miernej teplote ju rozohrejeme. Podľa potreby pridáme smotanu. Konzistencia musí byť hustá, ale aby zmes tiekla.

  5. 5

    Pri servírovaní zmiešame teplé zemiaky, polovice ružičiek kelu, pokrájanú slaninu a horúcu bryndzu. Dekorujeme sparenými lístkami kelu a čipsami slaniny.

Diskusia k receptu