Pečené zemiačky

galka01 - fotkagalka01, 24. marca 2014
Pečené zemiačky
Foto: galka01

Nikomu sa nechcem posmievať,ale pečené zemiačky so žinčicou pridávam len ako inšpiráciu keby ste nevedeli čo pripraviť. Práve sme sa výborne navečerali a Zobraziť celý popisNikomu sa nechcem posmievať,ale pečené zemiačky so žinčicou pridávam len ako inšpiráciu keby ste nevedeli čo pripraviť. Práve sme sa výborne navečerali a druhá polovička našej rodiny odpočíva dakde na gauči...žinčica bola čerstvá a brutálne dobrá, kapustový šalát tiež potešil...tak peknú inšpiráciu prajem.

120 minút
príprava

Suroviny

3000 g
3 PL
1 ČL
1 ČL
2 ČL
5 - 6 strúčikov
500 g
2 ks
2 PL
 koľko hrdlo ráči




Postup

  1. 1

    Zemiaky som si pekne očistila, nakrájala, posypala soľou, vegetou, rascou. Uložila na masťou vymastený plech a piekla približne 15minút pri 250 st. Potom som pridala posekaný cesnak a dopiekla do zlata. Rúru som prepla už len na gril a dopekala podľa potreby.

    Pečené zemiačky - obrázok 1
  2. 2

    Kyslú kapustu som nasekala na menšie, pridala nakrájanú a jemne posolenú cibuľku a olej. Jemne premiešala a hotovo... Prajem krásne pečenie...

    Pečené zemiačky - obrázok 2

Diskusia k receptu

elysa
máme radi "obyčajné" upečené zemiaky, robievam podobne..
53007_1395877119 - profilový obrázok
grg
grg
prečo? u nás na východe sa bežne pije mlieko k kapustovým haluškám :D
svedka
take pekne zemiacky...ale co tam robi ta vegeta,ach :)
sovka62
Niekto by povedal, že pridať recept na pečené zemiaky je nezmysel. Ale!
Robím inak. Ak pečiem surové zemiaky, nikdy ich vopred nesolím, až po upečení. Vieš prečo? Neosolené sa neprilepia na plech, nemusím ich prácne oškrabávať. Ak pečiem vopred uvarené solím, tie sa neprilepia. A už len otázočka: ako ste prežili noc? Lebo kombinácia surovej kyslej kapusty a žincice mi nerobí dobre už na pohľad, nie to ešte zjesť...
galka01
Kombinácia bola na pováženie, ale sme 4 členná rodina a každý si vybral svoje...nie všetko naraz. Zvykla som si takto piecť a tie pripečené doslova milujeme, ale ako vravím, každý má iný zvyk a postup. Bola to inšpirácia na večeru. Vegeta je moja slabosť, keď mám doma kúpenú použijem, keď jej niet, tak nepoužijem.
používateľ nemá avatar
hag
hag
Tiež robím podobne. Aj ich solím a nepripečú sa. Ja ich nakrájam surové, osolím, dám mletú rascu (nemáme radi celú), omastím ich roztopeným kačacím tukom, premiešam a dám piecť do trúby. Bez miešania, minimálne na 200 stupňov, pokiaľ nechytia krásnu farbu.
kredenc

Brutálne dobrá žincica?
Synonymá slova „BRUTÁLNY” v slovenskom synonymickom slovníku
surový 1. ktorý je nasiaknutý vlahou, miazgou, ešte nevysušený, nevyschnutý (o dreve); ktorý je v pôvodnom, prirodzenom stave (obyč. o potravinách) • svieži • čerstvý: vôňa surového, sviežeho, čerstvého smrekového dreva • mokrý (op. suchý): naukladané mokré dubové dosky • nepálený (o tehlách) • neupravený • neuvarený • nevarený (o jedle, mäse, zelenine a pod.)

2. ktorý je bez citu, ľudskosti, jemnosti (o človeku a jeho prejavoch; op. jemný) • tvrdý • drsný • hrubý: surový, tvrdý, drsný, hrubý človek; surové, drsné, hrubé zaobchádzanie • neľudský • nehumánny: neľudský, nehumánny postup • neľútostný • bezohľadný • nemilosrdný: neľútostná bitka; bezohľadné, nemilosrdné metódy • vandalský: vandalský prístup k prírode • drastický • krutý • ukrutný • tyranský (vyznačujúci sa krutosťou): pomstiť sa niekomu drastickým, krutým, ukrutným spôsobom • brutálny • brachiálny • násilný (založený na tvrdom násilí): brutálny čin; brachiálne, násilné prostriedky • bezcitný • chladnokrvný • krvilačný • sadistický • expr.: beštiálny • zverský (vyznačujúci sa zvrátenou surovosťou): bezcitný, chladnokrvný zabijak; krvilačná beštia – nie človek; sadistická, beštiálna, zverská vražda • expr. krvavý: krvavý film • pren. expr. : gestapácky • esesácky • hyení • hyenský • kniž. sverepý • hovor. komisný (o človeku) • hrub. zhovädilý: to neurobí človek, ale zhovädilá príšera • pejor.: rabiátny • rabiátsky

3. p.neslušný,hrubý 24. p.drsný 2,4
julica
@kedenc , našťastie slovník (navyše kodifikačný, čiže nezachytávajúci štandard lexiky) nie je kritériom správnosti a vhodnosti!! :)
amandi
pre kredenc, z Tvojho príspevku o význame slova brutálny som si vybrala: ...ktorý je v pôvodnom, prirodzenom stave (obyč. o potravinách) • svieži • čerstvý...takže v pohode, či? Čo sa týka teceptu, prečo nie? A kombinácia kapusta žinčica? je toľko rôznych kombinácií jedál a každému chutí niečo iné, a samozrejme, každý aj niečo iné znesie. Niekomu stačí samostná kapusta a alebo žinčica a má problém, iný skombinuje neskombinovateľné a je OK. Zvyknem piť denne kapustovú "vodu". Nie z obchodu, ale domácu (napr. z tržnice - dá sa bežne kúpiť) A pijem ju bez rozdielu toho, čo zjem. Kľudne aj po jogurte. Boli takí, čo si ťukali na čelo, keď som im to povedala. Som v pohode a cítim sa fajn. :)
jujoska
aj ja sa prihovaram podobne ako @sovka za solenie pecenych zemiakov az po upeceni, su chrumkavejsie. Sol sposobi, ze zemiaky su mlandravejsie a rozpadavaju sa. Ja hodim vacsie kusy zemiakov na maslom vytrety plech a peciem aj hodinu, zalezi na velkosti plechu a kvality zemiakov, v polovici pecenia ich premiesam, resp. pootacam. Krasne opecene zemiaky solim az pred podavanim. Inak mne teda nerobi ziadny problem kysla kapusta s cimkolvek, napr. aj s kyslym mliekom, alebo zincicou...
jujoska
zalezi na velkosti zemiakov samozrejme, nie plechu :D
megdesign
Ja solim zasadne pred pecenim. Aby sa sol na ne nalepila... Fakticky vsetky pridavane koreniny.

Ak sa upecu, a este k tomu po hodine, ako pise @jujoska , maju "skrupinu" a sol z nich poopadava... Sol je potom vsade, len nie na zemiakoch.... A mastit ich dacim, aby tam ta sol drzala.....
kukulienka71
zemiaky zvyknem soliť pred pečením,pokvapkám ich olejom a premiešam na pečiacom papieri,nezvyknú sa mi prilepiť,potom sa už nedajú dosoliť,majú úplne inú chuť...V polovici pečenia poobraciam,aby sa vôbec nemali šancu prilepiť. Slovo brutálne bolo použité ako slang na niečo skvelé asi,mladí to používajú často,vôbec sa nad tým nepozastavujem:-)
galka01
Slangové slová používam dosť často, pracujem s mládežou, niečo sa nalepilo aj keď nechcelo, takže asi tak...ale díky priatelia, díky...xi..xi..
fi0na
tak ako kukulienka na plech s papierom pokvapkam olivovym olejom, hrubozrnna sol a vela rasce, nic sa nerilepi a zemiacky su uzasne chrumkave teda brutalne dobre :)))))
ebaka
Zemiaky pečiem ako @galka01 ,sú chutné...a k tej žinčici len toľko,že svokor ňou zapíjal slaninku s cibuľou skoro každý večer a problémy nemal.Je to sila zvyku a žalúdka :-))
manya
idem piecť na večeru, budú s cviklovým šalátom, tak máme najradšej a pomedzi zemiaky aspoň tri hlávky cesnaku;
alenka25
Žinčica, kapusta, zemiaky - to je kombinácia, ktorá sa bežne konzumuje u nás a nikdy nám nespôsobovala žiadne problémy :) Asi je to naozaj o zvyku.
Doteraz som zemiaky solila pred pečením, vyskúšam najbližšie PO, ďakujem za radu.
marika21
Prečo nie? Žinčica, kyslé mlieko, kefír, zakysanka, kyslá smotana- komu čo chutí zo zemiakmi výborná večera.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia