Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom fotorecept
Foto: pusta
Mám rada neobvyklé a netradičné kombinácie, tentokrát som upiekla teľacie pliecko a spravila som k nemu bielu hlávkovú kapustu na karameli s jablkom na Zobraziť celý popisMám rada neobvyklé a netradičné kombinácie, tentokrát som upiekla teľacie pliecko a spravila som k nemu bielu hlávkovú kapustu na karameli s jablkom na sladko-kyslý spôsob, podávala som so zemiakmi, ktoré som piekla spolu s teľacím plieckom na na bravčovej masti a pridala som aj plátok pečenej domácej údenej slaniny. Vzniklo skvelé spojenie vynikajúcich chutí, moji chlapi sa zalizovali až za ušami a nešetrili chválou ani oroseným vychladeným Pilsner Urquell :-) Vyskúšajte na sviatky!
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
600 g |
|
3 - 4 strúčiky podľa veľkosti |
|
1 ks |
|
100 g |
|
1 ks veľkosti povrchu pliecka |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
2 - 3 PL kopcom |
|
príloha: | |
800 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 PL kopcom |
|
3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 ks |
|
3 guľôčky |
|
10 guľôčok |
|
3 - 4 guľôčky |
|
150 ml |
|
podľa chuti na povrch teľacieho pliecka |
|
600 g |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Teľacie pliecko som pripravila už v predchádzajúci večer, umyla som ho , osušila a pripravila na použitie, očistila som cesnak.
-
2
Pliecko som husto prešpikovala cesnakom pomocou ostrého noža s úzkou čepeľou.
-
3
Mäsko som dobre osolila, aby sa ochutilo skrz naskrz.
-
4
Okorenila som ho čerstvo mletým čiernym korením, preliala som ho olejom a odložila odpočívať na noc do chladničky.
-
5
Ráno som ho vybrala, previazala potravinárskym motúzom, aby pri pečení pekne držalo tvar.
-
6
Najprv som ho opiekla na domácej bravčovej masti prudko z každej strany pekne do hneda, lebo ak sa zatiahne a na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrčička, zostane pri pečení vo vnútri šťavnaté.
-
7
Jenskú misu som vyložila plátkami domácej údenej slaniny,
-
8
...na ktoré som uložila opečené teľacie pliecko a pridala som domácu bravčovú masť.
-
9
Mäsko som obložila na hrubo pokrájanou cibuľou, zvyšnými strúčikmi cesnaku a očistenými zemiakmi, mala som pekné malé, asi rovnaké zemiaky, zeleninu som nesolila, osolí sa výpekom z mäsa a domácou údenou slaninou Na vrch mäska som položila ešte kožu z údenej slaniny, ktorej hovoríme doma "švart" - schwart z nemčiny /koža/, potom sa pri pečení pliecko nespáli a navyše perfektne ochutí. Vložila som piecť neprikryté piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C.
-
10
Do suchého rozpáleného hrnca som nasypala kryštálový cukor a...
-
11
...za stáleho miešania som pripravila svetlý karamel, treba usilovne miešať a dávať pozor, aby sa nespálil a nezhorkol.
-
12
Pridala som bravčovú masť, nechala som ju rozpustiť a...
-
13
..orestovala som na nej pokrájanú cibuľu, ...
-
14
...na ktorú som pridala pokrájanú bielu hlávkovú kapustu, celú rascu, soľ, celé čierne korenie, bobkový list, celé nové korenie, celé borievky, krátko som všetko opražila za stáleho miešania, priliala som trocha studenej vody, stiahla som plameň na stredný a...
-
15
...dusila som prikryté pokrievkou asi 15 minút,
-
16
...potom som pridala nastrúhané jablko a dusila už odokryté asi 5 minút, to úplne stačí, aby sa kapusta nerozvarila na nechutné blato, ale zostala máličko chrumkavá - al dente, nezahusťovala som žiadnou múkou a ani ničím iným, jablko kapustu dostatočne zahustí a aj ochutí.
-
17
Pripravila som si Aceto di Vino Bianco - taliansky vínny ocot, ktorý je jemnejší ako náš a lahodnejší, ak nemáte, môžete použiť náš vínny ocot,...
-
18
...ktorým som hotovú kapustu dochutila, výsledná chuť má byť príjemne sladko-kyslá a lahodná.
-
19
Asi za 1 hodinu sa dopieklo teľacie pliecko do mäkka, boli zároveň hotové aj pečené zemiaky s opečenou údenou slaninkou a s opečenou cibuľou. Mäso som vybrala, nechala som ho asi 20 minút odpočívať zabalené v alobale, aby pri krájaní mäsa nevytiekla šťava, mäsko zostalo pekne šťavnaté a teplé, potom som odstránila alobal i potravinársky motúz z pliecka a ostrým nožom som mäsko pokrájala na plátky asi 3 - 4 mm silné.
-
20
Na tanier som naložila dusenú bielu hlávkovú kapustu, doprostred som dala plátok pečeného pliecka a obložila som ho pečenými zemiakmi, plátkami údenej slaninky a cibule.
-
21
Teľacie pliecko bolo šťavnaté, výrazne cesnakové, premastené a vynikajúco ochutené údenou slaninkou, ktoré vhodne dopĺňala dusená kapusta lahodnej sladko - kyslej chuti, podčarknutej karamelom a jablkom a chuťovo výborne doplnili celé jedlo ako príloha pečené zemiaky spolu s opečenou údenou slaninkou a s opečenou cibuľou. Som rada, že som spojila netradične a neobvykle tieto suroviny a dali spolu vynikajúcu kombináciu chutí navzájom. Moji chlapi sa zalizovali až za ušami a výdatne zapíjali dobre vychladeným oroseným pivom, svojim obľúbeným Pilsner Urquell. Odporúčam vyskúšať teraz na veľkonočné sviatky, ale aj iniokedy.
som rada, že sa ti recept páči, tá kapusta je úžasná a v spojení s teľacím plieckom fantastická.
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem.
mala si zrejme na mysli, že teľacie mäso je jemné, to je pravda, ale práve pliecko dovoľuje vyhrať sa s chuťovými kombináciami a to aj s odvážnejšími, toto spojenie sa ukázalo ako vynikajúce.
samozrejme, že nechávam na každom, či mi dôveruje a odhodlá sa.
keby to také nebolo, neodporučila by som toto jedlo a ešte k tomu na Veľkonočné sviatky.
dakujem.
dakujem.
dalkujem za pochvalu.
tenokrát som takl nespravila, lebo tá kapusta bola úplne mladučká, krehká a potrebovala na úpravu krátky čas. vôbec nezapáchala, nastrúhala som ju asi 2 h pred varením a v kuchyni sa z nej nešíril žiaden nepríjemný odor ani pred- počas a po varení :-)
dokonca nás nenadýmalo nás ani po jedle :-)
celkove bola veľmi lahodná, kde tú kapustu môj priateľ kúpil, neviem.
zriedka takú mladučkú vidno.
tá finesa s alobalom nie je môj nápad, je známa u šéfkuchárov.
dakujem za tvoj pekný komentár.
s tým pridávaním komentov, zlyháva viacerým varecháčom. ja som tento recept nevedela pridať 2 dni, vždy mi spadol portál Varecha, nedal sa načítať a raz mi napísalo po reštartovaní, že "Niečo sa pošahalo v databáze Varecha.sk", aj som o tom písala redakcii a dnes sa stalo znovu, písala som TS a vymazalo sa, dokonca i predchádzajúce správy, nenaškla som ani určité diskusie...
zrejme je to chyba v systéme Varecha.sk, všimla som si, že niečo na titulke prerobili a tým sa to asi deje :-(
Prajem ti krásne pohodové veľkonočné sviatky :-)
jááj no, tá maminkina je vždy tá najlepšia, moja mama nerobila tieto spôsoby ale bola preslávená svojou neopakovateľnou Českou kapustou na sladko-kyslo :-)
Milá Alex, ja tiež prajem Teba a celej Tvojej milej rodinke krásne pohodové Veľkonočné sviatky plné čistej radosti :-)
úprimne dakujem.
teší ma, že receptík považuješ za výborný. :-)
dakujem za uznanie.
Vasilisa premúdra,minule si tu pérovala nejakú pani kvôli tomu že použila nejaké české slovo. A tu píšeš o nadýmavých látkach. Nadímat je slovo českého pôvodu, my Slováci hovoríme o nadúvacích látkach ak mám použiť tvoju terminológiu.
A neodpustím si ešte jednu otázku. Tá váha pliecka ktorú uvádzaš bola v surovom stave alebo už po upečení? Chudáci stravníci, je to vlastne jedno, aj tak to museli dotláčať kapustou, zemiakmi aby neboli hladní z takého množstva teľacej dobroty a nakoniec im šmakoval orosený Pilsner Urquell z pivovaru Šariš.
Pani Pusta, nezaškodilo by ti trošku sebareflexie to znamená zamyslieť sa sama nad sebou. Tvoje poniektoré recepty považujem za dobré ale ten tvoj spôsob ich prezentácie vzbudzuje u väčšiny ľudí prirodzenú averziu a preto sa nečuduj na negatívne ohlasy na ne.
dakujem za uznanie.
dakujem za tvoj milý a konštruktívny komentár :-)
dakujem - zase praktický komentár od teba :-)
mäsko ozaj bolo šťavnaté a chutné.
som rada, že môj receptík považuješ za veľmi pekný :-)
úprimne dakujem za krásne hodnotenie.
S tým jej jazykom máš pravdu. Nato že je to Maďarka zo Žitného ostrova všetka česť ako ovláda úradný jazyk na rozdiel od jej súkmeňovcov. Len pan Nadýmavá nerada prijíma kritiku. Keď som jej spomenul ten jej nadýmavý slovný výrok, na ten nezareagovala a neuznala si férovo chybu. Pokiaľ si tu na tejto stránke niekto dovolí ju kritizovať a je si vedomá toho že dotyčný má 100% pravdu tak ako ja s tou jej nadýmavosťou okamžite zaútočí ako ten ich maďarský vták türol či ako sa to volá. Keď na tejto stránke vzniknú slovné šarvátky väčšinou sa to týka tejto pani. Pomaly niet receptu od nej ktorý by sa nezaobišiel bez slovných šarvátok.Už som robil niektorí jedlá podľa jej receptu a nebolo to až také skvelé ako to ona kvetnato opisuje vo svojich receptoch. Je to chválenkárka. A to čo si o nej skutočne myslím sa skrýva pod jej nickom Puszta.