Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom fotorecept

pusta - fotkapusta, 16. apríla 2014
Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept)
Foto: pusta

Mám rada neobvyklé a netradičné kombinácie, tentokrát som upiekla teľacie pliecko a spravila som k nemu bielu hlávkovú kapustu na karameli s jablkom na sladko-kyslý spôsob, podávala som so zemiakmi, ktoré som piekla spolu s teľacím plieckom na na bravčovej masti a pridala som aj plátok pečenej domácej údenej slaniny. Vzniklo skvelé spojenie vynikajúcich chutí, moji chlapi sa zalizovali až za ušami a nešetrili chválou ani oroseným vychladeným Pilsner Urquell :-) Vyskúšajte na sviatky!

4
porcie
12 hodín minút
príprava
1 hodina minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
3 - 4 strúčiky podľa veľkosti
1 ks
100 g
1 ks veľkosti povrchu pliecka
podľa chuti
1 PL
2 - 3 PL kopcom
príloha:
800 g
1 ks
1 ks
2 PL kopcom
3 PL
podľa chuti
podľa chuti
1 ks
3 guľôčky
10 guľôčok
3 - 4 guľôčky
150 ml
podľa chuti na povrch teľacieho pliecka
600 g
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Teľacie pliecko som pripravila už v predchádzajúci večer, umyla som ho , osušila a pripravila na použitie, očistila som cesnak.

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pliecko som husto prešpikovala cesnakom pomocou ostrého noža s úzkou čepeľou.

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäsko som dobre osolila, aby sa ochutilo skrz naskrz.

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Okorenila som ho čerstvo mletým čiernym korením, preliala som ho olejom a odložila odpočívať na noc do chladničky.

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ráno som ho vybrala, previazala potravinárskym motúzom, aby pri pečení pekne držalo tvar.

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Najprv som ho opiekla na domácej bravčovej masti prudko z každej strany pekne do hneda, lebo ak sa zatiahne a na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrčička, zostane pri pečení vo vnútri šťavnaté.

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jenskú misu som vyložila plátkami domácej údenej slaniny,

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...na ktoré som uložila opečené teľacie pliecko a pridala som domácu bravčovú masť.

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäsko som obložila na hrubo pokrájanou cibuľou, zvyšnými strúčikmi cesnaku a očistenými zemiakmi, mala som pekné malé, asi rovnaké zemiaky, zeleninu som nesolila, osolí sa výpekom z mäsa a domácou údenou slaninou Na vrch mäska som položila ešte kožu z údenej slaniny, ktorej hovoríme doma "švart" - schwart z nemčiny /koža/, potom sa pri pečení pliecko nespáli a navyše perfektne ochutí. Vložila som piecť neprikryté piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C.

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do suchého rozpáleného hrnca som nasypala kryštálový cukor a...

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...za stáleho miešania som pripravila svetlý karamel, treba usilovne miešať a dávať pozor, aby sa nespálil a nezhorkol.

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pridala som bravčovú masť, nechala som ju rozpustiť a...

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ..orestovala som na nej pokrájanú cibuľu, ...

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...na ktorú som pridala pokrájanú bielu hlávkovú kapustu, celú rascu, soľ, celé čierne korenie, bobkový list, celé nové korenie, celé borievky, krátko som všetko opražila za stáleho miešania, priliala som trocha studenej vody, stiahla som plameň na stredný a...

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...dusila som prikryté pokrievkou asi 15 minút,

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...potom som pridala nastrúhané jablko a dusila už odokryté asi 5 minút, to úplne stačí, aby sa kapusta nerozvarila na nechutné blato, ale zostala máličko chrumkavá - al dente, nezahusťovala som žiadnou múkou a ani ničím iným, jablko kapustu dostatočne zahustí a aj ochutí.

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Pripravila som si Aceto di Vino Bianco - taliansky vínny ocot, ktorý je jemnejší ako náš a lahodnejší, ak nemáte, môžete použiť náš vínny ocot,...

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ...ktorým som hotovú kapustu dochutila, výsledná chuť má byť príjemne sladko-kyslá a lahodná.

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Asi za 1 hodinu sa dopieklo teľacie pliecko do mäkka, boli zároveň hotové aj pečené zemiaky s opečenou údenou slaninkou a s opečenou cibuľou. Mäso som vybrala, nechala som ho asi 20 minút odpočívať zabalené v alobale, aby pri krájaní mäsa nevytiekla šťava, mäsko zostalo pekne šťavnaté a teplé, potom som odstránila alobal i potravinársky motúz z pliecka a ostrým nožom som mäsko pokrájala na plátky asi 3 - 4 mm silné.

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Na tanier som naložila dusenú bielu hlávkovú kapustu, doprostred som dala plátok pečeného pliecka a obložila som ho pečenými zemiakmi, plátkami údenej slaninky a cibule.

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Teľacie pliecko bolo šťavnaté, výrazne cesnakové, premastené a vynikajúco ochutené údenou slaninkou, ktoré vhodne dopĺňala dusená kapusta lahodnej sladko - kyslej chuti, podčarknutej karamelom a jablkom a chuťovo výborne doplnili celé jedlo ako príloha pečené zemiaky spolu s opečenou údenou slaninkou a s opečenou cibuľou. Som rada, že som spojila netradične a neobvykle tieto suroviny a dali spolu vynikajúcu kombináciu chutí navzájom. Moji chlapi sa zalizovali až za ušami a výdatne zapíjali dobre vychladeným oroseným pivom, svojim obľúbeným Pilsner Urquell. Odporúčam vyskúšať teraz na veľkonočné sviatky, ale aj iniokedy.

    Pečené teľacie pliecko s bielou hlávkovou kapustou na karameli s jablkom (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

36 komentárov k receptu
@pipinulka , Pane Bože pre teba, už by si sa mohla láskavo spamätať, aby tvoje rozkošné komentáre nemuseli vymazať a najlepšie by bolo, keby si napriek svojmu mladému veku predviedla svoje vlastné kuchárske umenie, aby sme ťa mohli posúdiť podľa receptu a nie podľa tvojich úžasných výrokov, ktoré sú už na vareche napriek tvojmu mladému veku nechvalne preslávené.
Tak takto som bielu kapustu ešte nikdy neskúšala. Ďakujem za typ, vyzerá to dobre. A z Pipinulky si nič nerob, asi si to tu zmýlila s Facebookom, ale tu jej za jej úžasné, ničnehovoriace názoríky nikto LIKE nedá....
nooo,telacie by som nekombinovala s udenou domacou slaninkou,mne by tam osobne ta chut prekazala,ale voci gustu ziaden disputat,kolko ludi tolko chute,inac to vyzera velmi dobre.
@adkasladka , nerobím si z @pipinulky vôbec nič, ona sama sa postarala o svoju negáciu na vareche, taká mladá a taká ...radšej nepoviem :-)
som rada, že sa ti recept páči, tá kapusta je úžasná a v spojení s teľacím plieckom fantastická.
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem.
@jozka2 , na začiatku som mala obavy, ale som rada, že som to takto vyskúšala a môžem len odporučiť vrelo každému.
mala si zrejme na mysli, že teľacie mäso je jemné, to je pravda, ale práve pliecko dovoľuje vyhrať sa s chuťovými kombináciami a to aj s odvážnejšími, toto spojenie sa ukázalo ako vynikajúce.
samozrejme, že nechávam na každom, či mi dôveruje a odhodlá sa.
keby to také nebolo, neodporučila by som toto jedlo a ešte k tomu na Veľkonočné sviatky.
zaiste,zaskocilo ma to,ja som skor kombinovala s maslom-olejom, ale ako hovoris treba vyskusat a potom clovek zmeni nazor,mozna,ze prave k tej kapuste pasuje viac so slaninkou.
páči sa mi tá finesa s alobalom, na ktorú sa niekedy zabúda... kapustu dusím opačne, najskôr nezakrytú, aby unikli nadúvajúce látky, až potom prikryjem
@safran , tiež zvyknem dusiť čpavé zeleninyzásadne otvorené a to aby sa odprili nepríjemne aromatické látky, ako aj látky nadýmavé.
tenokrát som takl nespravila, lebo tá kapusta bola úplne mladučká, krehká a potrebovala na úpravu krátky čas. vôbec nezapáchala, nastrúhala som ju asi 2 h pred varením a v kuchyni sa z nej nešíril žiaden nepríjemný odor ani pred- počas a po varení :-)
dokonca nás nenadýmalo nás ani po jedle :-)
celkove bola veľmi lahodná, kde tú kapustu môj priateľ kúpil, neviem.
zriedka takú mladučkú vidno.
tá finesa s alobalom nie je môj nápad, je známa u šéfkuchárov.
dakujem za tvoj pekný komentár.
@babkamt ,máš pravdu, výborne som navarila :-) bola som presvedčená v srdci, že ty si tento receptík určite všimneš a bude sa ti páčiť, a nemýlila som sa, čo ma veľmi teší :-) dakujem ti za uznanie i 5*

s tým pridávaním komentov, zlyháva viacerým varecháčom. ja som tento recept nevedela pridať 2 dni, vždy mi spadol portál Varecha, nedal sa načítať a raz mi napísalo po reštartovaní, že "Niečo sa pošahalo v databáze Varecha.sk", aj som o tom písala redakcii a dnes sa stalo znovu, písala som TS a vymazalo sa, dokonca i predchádzajúce správy, nenaškla som ani určité diskusie...
zrejme je to chyba v systéme Varecha.sk, všimla som si, že niečo na titulke prerobili a tým sa to asi deje :-(

Prajem ti krásne pohodové veľkonočné sviatky :-)
...recept fajnový, teľacina výborná, máme radi takéto v celosti pečené šťavnaté mäská...kapusta je určite fajnová, ale tú musí každý trafiť podľa svojej chuti, niekto rád kyslejšie, niekto sladšie a najlepšia je tá na ktorú je človek zvyknutý, u nás je to maminkina kapusta a tú chuť nikdy presne netrafím, tak si ju pripravím a ona mi dochucuje. Teraz netvrdím, že ju neviem spraviť, ale maminkina je maminkina. To stým alobalom vyskúšam, dobrý nápad. Pekné sviatky prajem tebe aj tvojej rodine a vsetkym milym dobrym "nevyrívačom" na vareche :-) :-)
Jedna malá poznámka ku kapuste - ja to robím naopak, rozpustím bravč. masť, pridám nadrobno pokrájanú cibuľu, popražím a potom pridám cukor a skaramelizuje sa aj cibuľa, ostatný postup je zhodný s tvojou kapustou. Inak celý recept výborný.
@alex37 , presne na tom som celý recept v kontexte postavila, teľacina výborná, pečená v celku a šťavnatá + lahodná biela kapusta na karameli s jablkom na sladko- a a vyšlo to spolu vynikajúco :-)
jááj no, tá maminkina je vždy tá najlepšia, moja mama nerobila tieto spôsoby ale bola preslávená svojou neopakovateľnou Českou kapustou na sladko-kyslo :-)
Milá Alex, ja tiež prajem Teba a celej Tvojej milej rodinke krásne pohodové Veľkonočné sviatky plné čistej radosti :-)
úprimne dakujem.
@karolka , už som robila aj na tvoj spôsob a bola výraznejšia, sladšia a tiež vynikajúca, ale táto bola jemnejšia a lahodnejšia.
teší ma, že receptík považuješ za výborný. :-)
dakujem za uznanie.
@pusta
Vasilisa premúdra,minule si tu pérovala nejakú pani kvôli tomu že použila nejaké české slovo. A tu píšeš o nadýmavých látkach. Nadímat je slovo českého pôvodu, my Slováci hovoríme o nadúvacích látkach ak mám použiť tvoju terminológiu.
@pusta
A neodpustím si ešte jednu otázku. Tá váha pliecka ktorú uvádzaš bola v surovom stave alebo už po upečení? Chudáci stravníci, je to vlastne jedno, aj tak to museli dotláčať kapustou, zemiakmi aby neboli hladní z takého množstva teľacej dobroty a nakoniec im šmakoval orosený Pilsner Urquell z pivovaru Šariš.
Pani Pusta, nezaškodilo by ti trošku sebareflexie to znamená zamyslieť sa sama nad sebou. Tvoje poniektoré recepty považujem za dobré ale ten tvoj spôsob ich prezentácie vzbudzuje u väčšiny ľudí prirodzenú averziu a preto sa nečuduj na negatívne ohlasy na ne.
@pusta , že ty máš veľký jazyk, to nám je známe, ale že tvoji chlapi ho dokážu dopraviť až za uši, to musí byť prenádherný pohľad. To teda musela byť obrovská delikatesa, čo si im pripravila. Dúfam, že ti už konečne kúpia aj foťák za toľkú dobrotu. Ak by predsa len boli takí lakomci, pošli mi v TS číslo účtu, ja ti tých pár euráčov rád pošlem. Ja keď mám niekoho rád, znesiem mu aj modré z neba. A teba veľmi ľúbim,
@Pusta , ja viem, že šéfkuchári bežne balia mäso do alobalu po upečení, že to nie je Tvoje, ale páči sa mi, že to v popise spomenieš. Keď to nedávno urobil môj kamarát u pani Kamily v TV a nakoniec povedal: a nezabudneme na nahriate taniere, to aj nekompromisný pánko michelinský zodvihol obočie a aj patrične ohodnotil. Tu som ešte nevidela, že by niekto zdôraznil - dajte na vopred nahriate taniere (ale som tu krátko a nesledujem, čo ma nezaujíma). A veru, niektorým receptom to teda chýba. Takže tak :-)
@safran , myslím, že treba také veci spomenúť, pripomenúť, rozdeliť sa o svoje vedomosti, praktické a dobré. kuchári a čašníci majú na predhriate tanierov špeciálne ohrievače na tento účel, ale dalo by sa to v pohode aj doma vo vyhriatej a vypnutej trúbe.
dakujem za tvoj milý a konštruktívny komentár :-)
to nahrievanie tanierov nepatrí tam, kde iba uvítaš, že tanier stiahne horúčavu servírovaného jedla a môžeš hneď jesť, ku tomuto receptu to vlastne nepatrilo, lebo ak dáš práve udusenú kapustu na porcelán... ale niektoré recepty by si priamo žiadali... to bolo vo všeobecnosti o pripomínaní filigránskeho umenia kuchárskeho, lebo presne o tom to tu je, že človek nie že odkuká, ale aj krajšie naservíruje, etc., takže vlastne o kvalite života :-) p.s. ak sa nepečie, aj nad parou sa úspešne dá ohriať PÁR tanierov
@safran , tie nahrievané taniere som nemyslela práve pod tento konkrétny recept, ale tak, ako o tom píšeš ty :-) píšem o kuchároch a čašníkoch v komente a mala som na mysli lepšie reštaurácie a hotelové reštaurácie na vyššej úrovni.
dakujem - zase praktický komentár od teba :-)
milá@stacy77777 , verím, že sa ti zacnelo, tvoj nebohý milý pán svokor robil iste vynikajúcu kapustu na karameli :-)
mäsko ozaj bolo šťavnaté a chutné.
som rada, že môj receptík považuješ za veľmi pekný :-)
úprimne dakujem za krásne hodnotenie.
@leomax
S tým jej jazykom máš pravdu. Nato že je to Maďarka zo Žitného ostrova všetka česť ako ovláda úradný jazyk na rozdiel od jej súkmeňovcov. Len pan Nadýmavá nerada prijíma kritiku. Keď som jej spomenul ten jej nadýmavý slovný výrok, na ten nezareagovala a neuznala si férovo chybu. Pokiaľ si tu na tejto stránke niekto dovolí ju kritizovať a je si vedomá toho že dotyčný má 100% pravdu tak ako ja s tou jej nadýmavosťou okamžite zaútočí ako ten ich maďarský vták türol či ako sa to volá. Keď na tejto stránke vzniknú slovné šarvátky väčšinou sa to týka tejto pani. Pomaly niet receptu od nej ktorý by sa nezaobišiel bez slovných šarvátok.Už som robil niektorí jedlá podľa jej receptu a nebolo to až také skvelé ako to ona kvetnato opisuje vo svojich receptoch. Je to chválenkárka. A to čo si o nej skutočne myslím sa skrýva pod jej nickom Puszta.
Skúste namiesto hlávkovej kapusty urobniť to z kvasenej, kyslej kapusty. V tom prípade ju už netreba dochutiť(dokysliť) octom. Mám to vyskúšané a kapustu už ani inak nerobím :)

Pridaj komentár k receptu: