Pečené špagety s mäsovými guľkami fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 7. marca 2021
Pečené špagety s mäsovými guľkami (fotorecept)
Foto: kvakac

Piekli ste už špagety a im podobné cestoviny? Dajú sa aj upiecť v rúre, nemusia sa len variť. Je to jedlo z jedného hrnca. Zobraziť celý popisPiekli ste už špagety a im podobné cestoviny? Dajú sa aj upiecť v rúre, nemusia sa len variť. Je to jedlo z jedného hrnca. Prišlo mi to raz na net, tak som to skúsil a verte sú omnoho chutnejšie, lebo sa robia priamo v omáčke. Skúste, ochutnajte a zistíte, že je to tak. Tento recept je ako inšpirácia na takéto cestoviny.

6
porcií
10 minút
príprava
55 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g mleté (bravčové, morčacie, hovädzie...)
1 ks
1 ks stredná
3 strúčiky
1 KL
1 KL
1/2 KL
1 KL
2 PL
Ostatné:
500 g
400 g (môžu byť aj iné cestoviny)
20 g
200 g (vhodný na strúhanie, podľa vlastnej chuti)
800 ml




Postup

  1. 1

    Prvé si zarobíme mleté mäso a necháme pol hodinu postáť. Použijeme prvých desať surovín v zozname (až po ostatné). Dobre to všetko zmiešame. Potom môžeme z mäsa vytvarovať guľky vo veľkosti orecha, alebo mäso len natrieme na špagety. Je to na vašej voľbe.

    Pečené špagety s mäsovými guľkami (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Hrniec použijeme širší a s nelepivým dnom, aby sa dali špagety dobre rozložiť. Po krajoch hrnca dáme hneď maslo.

    Pečené špagety s mäsovými guľkami (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Na špagety rozložíme mäso. Ak sa vám nechce formovať guľky tak mäso len navrstvite po celom obvode.

    Pečené špagety s mäsovými guľkami (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Na mäso vylejeme paradajkové pyré a zalejeme vodou. Voda musí byť po vrch mäsa.

    Pečené špagety s mäsovými guľkami (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Osolíme, okoreníme, posypeme oreganom. Dáme vrchnák na hrniec a šupneme do horúcej rúry zohriatej na 180 °C na dobu 45minút. Zatiaľ nastrúhame syr na jemno. Druh použitého syru nechám na vašej voľbe.

    Pečené špagety s mäsovými guľkami (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Po 45 minútach hrniec vytiahneme.

    Pečené špagety s mäsovými guľkami (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Posypeme strúhaným syrom a hrniec bez vrchnáku vložíme znovu do rúry na 5 minút, pri 180 °C.

    Pečené špagety s mäsovými guľkami (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    Tento čas stačí, aby sa syr pekne rozlial po celom jedle.

    Pečené špagety s mäsovými guľkami (fotorecept)  - obrázok 8
  9. 9

    Máme hotovo. Tie špagety a mäso sú tak dobré ochutené tou omáčkou. Je to úplne iný level chutí.

    Pečené špagety s mäsovými guľkami (fotorecept)  - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Vše v jednom hrnci a bez obav, že uteče. Vidět, že pracuješ na záhrade a k tomu varíš. Jsi šikovný! Chtěla jsem napsat, že by tě měli doma na rukách nosit, ale to by nešlo. Takže chválit a chválit!
kvakac
@haji (7.3.2021 15:25)

Vďaka za koment. Nedalo mi podeliť sa o tento nápad, ako sa cestoviny dajú aj inak urobiť. Pritom z tej omáčky nasajú vynikajúcu chuť.
sracz
Už zo zbežného prečítania ingrediencií a postupu spracovania tohoto Tvojeho receptu je zrejmé, že jeho posledná veta je na pravom mieste. Ten iný "level chutí" si dokážem živo vyvolať na jazyku i v "brušku" (he-he, mal by som napísať v kotli), vážený @Kvakac a teraz je nutné sa rozhodnúť, kedy a s akou cestovinom (pretože Taliani ich na pôvodnom domácom zozname majú vyše 700!) Tvojou lahôdkou obšťastním aj našu domácnosť! Veľa zdaru a dni plné pohody, úsmevov a človečiny! P. S.: ako "bónus" si dovoľujem E-mail_om zaslať tri pôvodné talianske rcp na paradajkovú omáčku! Dobré "šmaky" ..., ta ňe?
kvakac
@sracz (8.3.2021 00:41)

Vďaka za milé slová. Mne sa to veľmi zapáčilo takto robiť cestoviny. Budem rád ak to skúsiš aj takto.
1x sracz
frezia68
@Kvakac : Už je recept v KK a čaká na vyskúšanie,lebo vyzerá veľmi lákavo a obohatí jedálniček novou chuťou :-). Výborné recepty pridávaš.
kvakac
@frezia68 (8.3.2021 11:37)

Vďaka za koment. Som rád, že ťa to oslovilo. U nás sa to veru ujalo. Často robíme takto cestoviny.
45678
@kvakac (8.3.2021 15:40)

Pozdravujem Ťa kuchtik - vymyselnik :-) dnes som piekla obed podľa Teba, a veru, nie posledný krát. Paci sa mi spôsob prípravy všetko naraz, chuťovo výborne. Prosím Ťa ako si pripravoval to sušené karé? Vyskúšala by som, vyzerá dobre:-)
1x kvakac
kvakac
@45678 (14.3.2021 13:45)

Vďaka za koment aj pozdrav. Som rád, že si skúsila a ti chutilo. Tu je to sušené kare. Je tam viac druhov mäsa, lebo to som ako tak našiel zábery a pre teba osobne som ten recept napísal. Ešte k tomu v noci. Bola na mne rada stápať masť a oškvarky v kotly. Tak som to robil na chalupe a počas toho som dal recept do hromady. Dúfam, že skúsiš a bude ti chutiť. Pekný týždeň želám. varecha.pravda.sk/recepty/doma-susene-maso-/79684-recept....
45678
@kvakac (15.3.2021 07:30)

Ďakujem :-) chcela som napísať pod recept na mäso, žiaľ, nie je možné. Vyzerá fantastický, no asi je už neskoro, keďže jar prinesie teplo:( niekde som videla, že sa dá uložiť do chladničky, no pokým nemám doveryhodne odskúšané /tebe dovetujem:) /nemám odvahu.
1x kvakac
kvakac
@45678 (15.3.2021 12:35)

Ja som naložil do soli ešte bôčik a ten sa dlhšie robí. Bravčové kare by sa mohlo ešte dnes a zajtra naložené do kúpacieho pondelka urobiť. Ja som sa tiež bal toho, no dedo to robí vo veľkom. Popri ňom som sa osmelil. Nemusíš sa báť, veď to by si zavoňala, keby sa kazilo. Dá sa to nie len jesť surové, ale aj do rozličných jedál použiť. Praženica s týmto mäsom je balzam na bruško.
kvakac
@45678 (15.3.2021 12:35)

Ešte by som dodal chladnička je dobrá pokiaľ je to v soli týždeň. Počas prvého týždňa to musí byť doslovne cele v soli schované. Potom to potrebuje vzduch a prievan. S tým vzduchom sa to dobré dosuší, takmer na polovičnú váhu oproti surovej váhe.
kvakac
@martina158 (22.3.2021 13:51)

Vďaka za koment. Dodržala si všetko čo je napísane? Vody si dala množstvo ako som uviedol v surovinách? A syr až na koniec? Toto mohlo spôsobiť, že sa zlepili.
haji
@kvakac (23.3.2021 15:12)
Bych to viděla na zradu těstovin. Klasické české těstoviny rozvařím každou chvíli. U semolinových mám jistotu, že budou dobré, i když je zrovna netrefím "na skus".
1x kvakac
45678
@kvakac ďakujem veľmi pekne, vážim si, že si si dal námahu a pre mňa vložil recept na mäsko :-) už je v predpríprave krkovička :-)
Príjemné jarné dni Ti želám.
1x kvakac
kvakac
@45678 (24.3.2021 12:46)

Nemáš za čo. No môžem potvrdiť krkovička je z týchto druhov mäsa najchutnejšia. Ďakujem za želanie, už aby bolo pekné počasie. Pri peknom počasí aj svet vyzerá krajšie.