Doma sušené mäso fotorecept
Foto: kvakac
Veľmi nám chutí sušené mäso. Tak sme si ho začali robiť doma. Ak by ste si ho chceli spraviť aj vy, tak tu je Zobraziť celý popisVeľmi nám chutí sušené mäso. Tak sme si ho začali robiť doma. Ak by ste si ho chceli spraviť aj vy, tak tu je návod ako to robím ja.
Suroviny
1500 g (krkovička, karé, bôčik a iné) |
|
1 KL |
|
1 KL (alebo mleté čierne korenie) |
|
1/2 KL |
|
30 g (20 g na 1 kg mäsa) |
|
1/5 KL |
|
1 KL |
|
Na uloženie: | |
2 kg |
|
Postup
-
1
Ako prvé si pripravíme zmes korenia na potretie. Kto chce, môže dať viac čili. Ja som dal celú KL. Nakoniec do korenín primiešame rýchlosoľ - 20 g na 1 kg mäsa. Takýmto postupom som robil bravčovú krkovičku, bravčové karé a bravčový bôčik. Niekedy skúsim aj kačacie prsia. Tu je ukážka na bravčový bôčik. Mäso zbavíme kostí a chrupaviek a dôkladne umyjeme. Usušíme riadne v čistej utierke.
-
2
Zmiešané koreniny rukami potrieme po celom obvode mäsa a dobre ho naň natlačíme. Mäso dáme do vhodnej nádoby. Ak vám tieto koreniny nechutia, tak si ich môžete upraviť podľa vlastnej chuti.
-
3
Ja som na prípravu použil pekáč z jenského skla. Na spodok nádoby som dal 3/4 kila kuchynskej soli. Na to som položil mäso potreté koreninami kožou dolu.
-
4
Zvyškom soli (1,25 kg) som zasypal mäso po bokoch aj vrch. Nádobu som uzavrel vrchnákom z nej. Cele to uložíme do chladu, tak 4 °C - 8 °C. Ja som to dal do chladničky na spodok. V tejto soli to necháme sedem až osem dní. Mäso za túto dobu pustí kopu vody a to je dobré. Stratí asi jednu tretinu objemu. Po tejto dobe mäso vytiahneme a opláchneme pod tečúcou vodou. Necháme odkvapkať od vody a ešte osušíme v čistej utierke. Už nedávame žiadne korenie, je ho na ňom dosť. Potom na mäso dáme hák, alebo dáme do špagátu a zavesíme do chladnejšej komory 5°C až 10°C sušiť. Ideálna je komora (miestnosť) vlhká a dostatočné vetraná. Vtedy sa mäso krásne vysuší. Vhodný čas je na sušenie od neskoršej jesene do polovice jari. Krkovičku sušíme asi 4 týždne, karé 10 až 14 dní. Na bôčik tak tri týždne sušenia stačí. To som napísal základný čas, keď necháte dlhšie, nič nepokazíte, naopak, je to ešte lepšie. Potom ak mäso nebudete hneď konzumovať tak ho pokrájajte a zabaľte do vzduchotesných vreciek. To aby sa mäso ďalej nesušilo. Ja mám skúsenosť, že netreba baliť. Nemá čas moc stvrdnúť. Je tu ešte aj možnosť, že to nebudete sušiť. No vtedy odporúčam tepelne upraviť - v uzavretom vrecúšku pomaly variť, ako keď údené varíte.
-
5
Tu je sušené karé. Chuť veľmi dobrá - korenistá.
-
6
Tu je sušená krkovička.
-
7
Krkovička v reze. Tá mozaika krása a ako sa šmýka dolu krkom, jedna báseň.
Vďaka za koment. Nie len manžel, ale aj ostatný členovia rodiny by sa potešili. Je to naozaj chutné. Treba to potom, len na tenko krájať a vychutnávať.
Vďaka za koment. Chuťovo je to podobne ako schwarzwaldská šunka. Je to aj diétne, lebo to nie je údené. No chuťovo by sa zdalo, ako údené. Vhodné na samotné jedenie, ale aj príchuť do rôzneho jedla. No pozor moc toho nerobiť, lebo je to návykové.
Vďaka za koment. Čože ja to dedo začal robiť a veľmi nám to zachutilo. Preto som sa dal aj ja na to.
Vďaka za koment. Je to celkom jednoduché, len to čakanie na usušenie je dlhé. Prvý krát keď som to robil chodil som stále pozerať či je to už usušené. No ale čakanie stojí za tu dobrú chuť.
Vďaka za koment. Teraz dostať mäsa aké potrebuješ, tak sa to dá urobiť často. Kedysi starý rodičia mäso zo zabíjačky rozdelili a každý kúsok mäsa mal svoje určenie. Naviac chutná je krkovička a potom bôčik. Musia tam byť mastné pasy, vtedy to dodá lahodnú chuť. Netreba veľa korenín a samé si to vytvorí svoju chuť. Ta soľ odstráni všetku vodu z mäsa, ktorá by spôsobila kazenie mäsa. Máš pravdu výsledok je úžasný.
Vďaka za koment. Som rád že sa ti to páči. Skús niekedy urobiť a ochutnať tuto dobrotu.
Cely svet broji za vegetarianstvo, nehadam sa, ale ked por stoji viac nez krkovicka a brokolica priplavala v plaste cez pol sveta , budem verna mojmu mäsku
varecha.pravda.sk/recepty/susene-prsia-z-husokacky-fotore...
Je to síce kačacie, ale v komentoch píšu, že ti robili aj z iného... A to hlavné, suší sa v chladničke!
Nedá pripomenúť, že mäso sa hlavne súši v prievane, tak sa kvalitne vysuší. Keby sa v chladničke dobré sušilo, tak by saláma a parky aj iné suroviny vydržali kľudne pol roka bez pokazenia - nie?
Máš veľkú pravdu v komentároch. Plne s tebou súhlasím. Ja som sa teraz ulakomil na kurence s dvomi stehnami v nemenovanom reťazci za 1,49 za kg a veru banujem. Kurence z Polska mastné a ešte aj voňavé no dobré mi tak.
Nie nad televízor nedávaj, lebo by si nevnímal čo ide v televízory a stále by si z mäsa ukrajoval. Je to dilema.
Tie kurence su nase, len cestuju do polska a potom nazad, bez pasu ?, mam vyhodu, ze mame dvor a po rodinnej porade (hadke?) si kazdy rok spravime akciu, kacky, husokacky, morky alebo brojlery. Ja osobne uprednostnujem morcacinu, moj zakonity kurca nechce ani vudiet
Veď to píše v recepte
pritmie a nemala pristúp mačka, pes a myši, lebo vám to zjedia.