Pečené šišky

eldina - fotkaeldina, 3. júna 2013
Pečené šišky
Foto: eldina

(polofotorecept)...:) nakoľko je v ňom len pár záberov a aj to telefónom...:)..zdravšia verzia pre maškrtníkov, čo nevedia odolať šiškám a zároveň nechcú mať žalúdok Zobraziť celý popis(polofotorecept)...:) nakoľko je v ňom len pár záberov a aj to telefónom...:)..zdravšia verzia pre maškrtníkov, čo nevedia odolať šiškám a zároveň nechcú mať žalúdok naplnený olejom..:)

30
porcií
60 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

20 g
200 ml
2 ks
8 PL
štipka
200 ml
4 PL
900 g
1 bal.
1 bal.
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Potrebujeme:

    Pečené šišky  - obrázok 1
  2. 2

    /teraz len písomný postup na zamiesenie cesta, nakoľko tu som ešte nefotila, nenapadlo mi, že aj telefónom môžem/..:) ..z vlažného mlieka, kvasníc, 1 PLcukru a 1 PL múky urobiť kvások (počkať, kým sa "zobudí " )...vo veľkej miske zmiešať polovicu múky a PDP , v menšej miske zmiešať 2 vajcia, cukor, 4 PL oleja a 200 ml bieleho jogurtu...vykysnutý kvások ,vymiešané vajcia pridať do múky s PDP a zamiesiť cesto..nechať vykysnúť..

  3. 3

    po vykysnutí pridávať múku, toľko, kým sa cesto nelepí /gramáž múky je orientačná, môže byť, že budete potrebovať menej či viac, závisí aj od vajec, či jogurtu/...cesto vyvaľkať na pracovnej doske, " šišky" vykrajovať pohárikom veľkosti, akú si určíte sami...dávať na plech, vystlaný papierom na pečenie..

  4. 4

    do vnútra šišky urobiť "niečím" otvor a tam dať lekvár.../asi najlepšie slivkový, aby Vám pri pečení "nezliezol" ako mne môj marhuľový a čučoriedkový..:)....nechať kysnúť ešte asi pol hodiny...

    Pečené šišky  - obrázok 4
  5. 5

    piecť v predhriatej trúbe na 180 °C cca 10-15 minút....závisí od trúby.../z uvedeného množstva som mala za 3 plechy/......šišky sa ničím nepotierajú

    Pečené šišky  - obrázok 5
  6. 6

    ešte dve rady, ohľadne lekváru- ked som piekla prvý plech, videla som, že lekvár "zlieza", tak som na ostatných, ktoré medzi časom vykysli, urobila väčšie otvory, aby lekvár ešte lepšie "vkĺzol" do šišky, zabralo, ale v tom prípade by bol jednoznačne lepší slivkový lekvár/ nemala som/...alebo dalšia varianta: urobiť v strede otvory pred kysnutím /ked ich dávate po vykrojení na plech/, ešte raz pred pečením /ešte zväčšiť otvory/ a až po upečení dať lekvár na šišky...

    Pečené šišky  - obrázok 6

Diskusia k receptu

izabella929
veľmi zaujímavé novinky prinášaš...) nerobila som to ešte takto...je jasné, že lekvár zlieza, veď preto je lekvár...ja ho dávam na pampúšiky až po upečení...novátorka.-)))
eldina
@izabella929 Izi, ved toto sú tiež také akoby pampúchy...:) lebo ono je to ťažko-aj si dať sladké, aj nepriberať...:) tak sa človek snaží oklamať telo..:)
ericka
určite vyskúšam túto tvoju,,ľahšiu"verziu šišiek...
jarka150
ja dávam domáci slivkový lekvár, alebo rôzny ovocný džem až po vysmažení.........., dokonca som už raz piekla šišky aj v trúbe /šporáku na drevo/.....boli veľmi dobré a nebolo v nich toľko oleja.....:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia