Šišky bez vysmážania

janadelfi - fotkajanadelfi, 14. februára 2010
Šišky bez vysmážania
Foto: janadelfi
24
porcií
80 minút
príprava
13-18 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
300 g
1 ks
1 ks
štipka
50 g
1-3 PL
250 ml
40 g
1 kocka
cca 200 g
na posypanie




Postup

  1. 1

    Z mlieka, cukru a droždia spravíme kvások. Odložíme rum a maslo, ktoré budeme potrebovať až nakoniec. Ak máme kvások, vymiesime cesto, necháme vykysnúť a rozdelíme na dva diely a vyvaľkáme. Môžme vykrajovať kolieska, na ktoré dáme lekvár a druhým kolieskom ho prikryjeme a pritlačíme, alebo vyvaľkáme jeden plát na ktorý kolieskom naznačíme tvary, do ktorých do stredu dáme lekvár - druhým dielom cesta prikryjeme ten spodný a vykrajujeme šišky. Niektoré som robila tak, že som nechala cesto v jednom celku hrubšie, vykrajovala som šišky do stredu urobila dierku a po upečení dala lekvár.

  2. 2

    Uložíme na plech, na papier na pečenie a necháme ešte cca 30 min. kysnúť. Pečieme vo vyhratej rúre na 180°C približne 13 až 18 minút.

  3. 3

    Po vybratí z rúry hneď potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom a posypeme práškovým cukrom....

Diskusia k receptu

janadelfi
Tento recept som dostala od svojej priateľky Eriky, lebo vie, že sem tam rada niečo nové skúsim....
cistinka
Výborný nápad Janadelfi, častokrát mám chuť na šišky, ale som lenivá ich vysmážať v oleji...vďaka za receptík :-)) Vyzerajú skvele!!!
roska
Aj ja ich vyskúšam. Ešte máme tuším že dva dni, potom je pôst.
evia
joj to je super, že je k dispozícii receptík na šišky bez vysmážania. Určite vyskúšam a napíšem, ako sa mi podarili. díky
janadelfi
Ďakujem vám, mám ešte dva podobné, ale tie som zatiaľ neskúsila... Vyskúšam asi na budúci víkend a ozvem sa....vďaka.
1956
Vyskúšam, lebo šišky mám rada, iba mi vadí že keď sa vysmážajú na oleji tak sú mastné a to mi vadí, lebo je to ťažké na žalúdok.
sjuz
Ja sa tiež teším - hlavnem že nie sú robené v oleji - super :), vyskúšam na víkend!
babidka
výborne! mám šisky veľmi rada ale kvôli tomu , ž sú vyprážané som ich robievala vlastne iba pre iných . teraz si ich dám aj ja . tak rýchle vyskúšaj aj tie dalšie , už sa teším ....
frezia68
Potešila si janadelfi,máš úspech,ako vidím,vyhráva zdravšie stravovanie!Tiež nevyprážam a nechcela som robiť,ale vyskúšam.Fašiangy končia,ale stihneme.......
sandratamer
Slivkový lekvár je najlepší... Kedysi som ho vyjedala lyžičkou, len tak, bez ničoho..
sovka62
Vďaka, Bože, za Varechu! Dnes sú tu fánky aj šišky bez vyprážania! Takže si kľudne môžem dať aj ja bez toho, aby som ich zajedla Pancreolanom? Geniálne, tak len daj tie ďaľšie recepty!
sjuz
Sovka - pekne ste to vystihli - schuti som sa zasmiala :)) - my máme doma Pangrol Forte :))
A ten slivkový lekvár - mám pocit, že za môjho detstva bol akýsi lepší - tiež som vylizovala prstom z plastového kelímku kúpený, alebo poctivo varený doma.... :)
bozulka
Milá jankadelfi ten recept vyzerá skutočne veľmi dobre zajtra sa u nás vypeká a dám aj ten slivkový lekvár síce už kupovaný,ale ja ho trošku vylepším - rumom,teda UMOM a čaj buse tiež lepšie chutiť.Vďaka.
kutinka
Dakujeme za recept!! Tesim sa hlavne kvoli detom, miluju sisky, ale nemala som radost, ked sa napchavali vyprazanym. Urobila som ich dnes na obed a nechceli ist ani spat poobede- pytali stale dalsie :-)
Je ich este kopec, od zajtra post, ale myslim, ze nebude problem "zbavit" sa ich! :-)
frezia68
Janadelfi-vďaka!Šišky voňajú a dokonca majú biely pásik ako vyprážané!Maslo s rumom na potretie -výborný nápad,len pocukrovať neskôr,lebo sa topí a nevidieť,čo ani nevadí,lebo sú chutné :-)) .
klaura
Robila som ich dnes na obed. Skvelý recept, výborné boli. Inak šišky už robiť nebudem. A odporučim ďalej. :)
1x oliba
cistinka
Tento recept si zaslúži: "řád zlaté vařečky"....ostatné recepty na šišky som už zlikvidovala...vďaka
janadelfi
Ahoj Čistinka, skúšala si piecť? Božulka ich skúšala dnes, dúfam, že dopadli dobre, lebo sme mali horúcu linku na telefóne, zdalo sa, že bude cesto moc tuhé..... Ďakujem všetkým za recenzie k receptu skutočne ma to potešilo... vďaka... :-))
cistinka
Skúšala a nabudúce nám príkaz od chlapov urobiť z dvojitej dávky :-))
martina34
Ja som ich robila práve dnes, aj keď je už pôst, ale keď sú také diétnejšie, tak sa hodia, veď aj tak by som musela niečo upiecť. Môžem potvrdiť, že sú chutné, ja som ich po upečení potrela rozpusteným maslom s cukrom, keďže manžel abstinuje. Takže alkohol sa v našej rodine vôbec nepoužíva v nijakej forme. Robila som z dvoch dávok aj som miesila cesto dvakrát. Do druhého cesta som trochu "šmrncla" škorice. Aj tie sú fajnové.
sjuz
Dnes som pripravila tieto šišky - naozaj výborný recept. A to potretie maslom s rumom nakoniec je super. Zajtra ideme k rodičom na obed, tak beriem na ochutnávku a odporúčam dalej :))
používateľ nemá avatar
isa
isa
všetky chválite,určite vyskúšam
sovka62
Dnes prišli na rad Tvoje šišky. Mala som tu deväť ľudí, tak sa mi jedna dávka zdala málo. Pre istotu som zamiesila dva a pol dávky a dobre som urobila. Šišky mizli ako sneh na slnku a zožala som veľkú chválu. Tá ale patrí Tebe za tento skvelý recept. ĎAKUJEM.
mariaklara
Aj keď nieje pôstne obdobie,dnes som ich vyskúšala.Múku som dala 150g hladkú, 250g polohrubú a 100g celozrnnú.Ja do každého kysnutého cesta dávam aj vodu, to znamená 1:1.Toto cesto sa mi zdalo veľmi husté,preto som musela pridať o 100ml naviac,ako je písané v recepte.(dala som 175ml mlieka a 175ml vody),no a ešte jednu malú zmenu som urobila,žĺtok som dala do cesta, bielok som vyšlahala a pridala ,ale až na koniec som ho zapracovala do vykysnutého cesta.Mala som 26 ks šišiek,boli dobré,chutili nám.Keďže sa stravujem trochu zdravšie a tieto šišky boli určite zdravšie,neodolala som.
mkbosorka
Recept vyzerá výborne, veľmi ma láka že netreba stáť pri sporáku a otáčať a vyberať z hrnca už upečené, určite to vyskúšam. Robím šišky minimálne raz za rok, z 1 kg múky, cca 70 ks...
Ty máš polovičnú dávku , a vojde Ti naraz na 1 plech, či máš na 2 krát?
1956
Práve som našla konečne recept.Robila som ich minulý rok na fašiangy, mali v práci úspech, neboli ťažké aboli chutné.Pripomínam, že som nešetrila rumom do cesta ani na potieranie.
celeblith
dnes som ich robila a su mnamky!
spravila som k nim bielkovo-lekvarovu penu, k tomu cajik s vinkom a vecera je vybavena ;)
pacik
Práve sme ich dojedli, boli ozaj fajnové, pre nás oveľa lepšie ako vyprážané a to maslo s rumom, mňam :-D
salinka
Som veeeeeeeeeelmi rada, ze sa vytiahol tento recept spred dvoch rokov. Inac by som sa k nemu asi nedostala. Nesmierne ocenujem, ze to nie je vyprazane. a pouzijem domacu slivkovu nutelu. Velakrat dakujem:-)))
janealli
Dnes som ich vyskúšala, keďže som chcela niečo bez vysmážania, samozrejme nie sú ako od starej mamy, ale manželovi na večeru chutili. Len by som nabudúce pridala do cesta trošku viac cukru, lebo ja nemám rada veľmi pocukrené na povrchu. Ďakujem za recept.
salinka
Prave si pochutnavame,su vyborne. Dakujeme velmi pekne za recept.
dandika1
@janadelfi 15 jan.2014 dnes som k obedu upiekla Tvoje sisky,su vyborne(((nemame radi mastne)))syn bol uneseny aj manzel si pochutnal skratka recept pre nas ako vysity ,stale sme osiskach rozpravali, no nevedeli sma ,ze sa to da aj takto od teraz budu len tieto obohatili jedalnicek VDAKA. pekny vecer<<<>>>
janadelfi
@dandika1 ďakujem veľmi pekne, tiež nemám rada keď z nich tečie olej som rada, že sa Ti recept páčil aj celej rodinke.
olga42
Ja som ich robila tiež su dobre srdečne ďakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia