Pečené šišky

Autor receptu: eldina

(polofotorecept)...:) nakoľko je v ňom len pár záberov a aj to telefónom...:)..zdravšia verzia pre maškrtníkov, čo nevedia odolať šiškám a zároveň nechcú mať žalúdok naplnený olejom..:)

30
porcií
60 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme:
  2. /teraz len písomný postup na zamiesenie cesta, nakoľko tu som ešte nefotila, nenapadlo mi, že aj telefónom môžem/..:) ..z vlažného mlieka, kvasníc, 1 PLcukru a 1 PL múky urobiť kvások (počkať, kým sa "zobudí " )...vo veľkej miske zmiešať polovicu múky a PDP , v menšej miske zmiešať 2 vajcia, cukor, 4 PL oleja a 200 ml bieleho jogurtu...vykysnutý kvások ,vymiešané vajcia pridať do múky s PDP a zamiesiť cesto..nechať vykysnúť..
  3. po vykysnutí pridávať múku, toľko, kým sa cesto nelepí /gramáž múky je orientačná, môže byť, že budete potrebovať menej či viac, závisí aj od vajec, či jogurtu/...cesto vyvaľkať na pracovnej doske, " šišky" vykrajovať pohárikom veľkosti, akú si určíte sami...dávať na plech, vystlaný papierom na pečenie..
  4. do vnútra šišky urobiť "niečím" otvor a tam dať lekvár.../asi najlepšie slivkový, aby Vám pri pečení "nezliezol" ako mne môj marhuľový a čučoriedkový..:)....nechať kysnúť ešte asi pol hodiny...
  5. piecť v predhriatej trúbe na 180 °C cca 10-15 minút....závisí od trúby.../z uvedeného množstva som mala za 3 plechy/......šišky sa ničím nepotierajú
  6. ešte dve rady, ohľadne lekváru- ked som piekla prvý plech, videla som, že lekvár "zlieza", tak som na ostatných, ktoré medzi časom vykysli, urobila väčšie otvory, aby lekvár ešte lepšie "vkĺzol" do šišky, zabralo, ale v tom prípade by bol jednoznačne lepší slivkový lekvár/ nemala som/...alebo dalšia varianta: urobiť v strede otvory pred kysnutím /ked ich dávate po vykrojení na plech/, ešte raz pred pečením /ešte zväčšiť otvory/ a až po upečení dať lekvár na šišky...