Foto: dvorka
Včera som robila langoše a ostalo mi cesto. Chcela som vyskúšať niečo nové a celkom sa podarilo. Naplnila som dve placky, zavrela, dala piecť Zobraziť celý popisVčera som robila langoše a ostalo mi cesto. Chcela som vyskúšať niečo nové a celkom sa podarilo. Naplnila som dve placky, zavrela, dala piecť na panvicu a mám rýchly obed. Pravdaže sa takéto žemle dajú robiť aj z klasického kysnutého cesta a piecť v rúre, ale to urobím na budúce.
tepelná úprava
Suroviny
Na langoše: | |
250 ml |
|
500 g |
|
1/4 lyžičky |
|
1/2 kocky |
|
1 lyžica |
|
1/2 lyžičky |
|
120 g |
|
|
|
Plnka: | |
alebo jogurt s cesnakom |
|
nakrájaná |
|
nakrájaný |
|
Postup
-
1
Zo surovín si bežným spôsobom urobím hladké cesto, nechám vykysnúť, langošové sa odloží do chladu na 30 minút. Bežné kysnuté kysne v kuchyni alebo ako moja mamka robila, dávala cesto vo veľkej mise kysnúť prikryté do postele. Z cesta som si spravila malé guľky ja tak 50 gramové.
-
2
Guľku som oprášila v múke, vyvaľkala na kolieso a potrela s jogurtom rozmiešaným s cesnakom a soľou.
-
3
Na plátok šunky som položila plátok syra, znova šunku a vykrojila koliesko. Túto trojkombináciu som položila na natreté koliesko.
-
4
Zakryla som druhým kolieskom cesta a vidličkou najskôr z jednej strany potom po obrátení z druhej som budúcu žemľu spojila.
-
5
Nakoľko som chcela vyskúšať pečenie na panvici (ja mám panvicu na posúchy) dala som postupne piecť na rozohriatu panvicu najskôr jednu žemľu, zakryla som pokličkou a robila som ďalšie žemle. Piekla som na najmenšom plameni 10 minút, žemľu som otočila, pridala druhú a piekla zas 10 minút. Pravdaže sa žemle môžu piecť aj v rúre, no to som si nechala na budúce.
-
6
A tu je výsledok. Mne sa prepieklo aj vnútro cesta ktoré celkom pekne pod pokličkou narástlo a upieklo sa do chrumkava.
Diskusia k receptu