Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou fotorecept
Foto: pusta
Môj priateľ mi daroval prepelice, rozmýšľala som ako ich pripravím. Počula som, že majú veľmi jemné mäsíčko, videli sa mi také krehké a maličké, Zobraziť celý popisMôj priateľ mi daroval prepelice, rozmýšľala som ako ich pripravím. Počula som, že majú veľmi jemné mäsíčko, videli sa mi také krehké a maličké, že pre nás dvoch to bude málo, preto som ich naplnila fajnovou sviatočnou plnkou z dubákov a kuracej pečene, obalila domácou údenou slaninkou a upiekla. Môžem len potvrdiť, že je to neskutočná a úžasná lahôdka a je pravda, čo sa o tom hovorí.
porcie
príprava
na 160/200 °C
Suroviny
2 ks |
|
100 g na obalenie v tenkých plátkoch |
|
podľa chuti |
|
Plnka: | |
100 g |
|
1 hrsť |
|
2 ks včerajšia |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
3 PL |
|
cca 100 ml na podliatie |
|
1 ks malá |
|
Príloha: | |
300 g |
|
podľa potreby na pečenie |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Prepelice som dočistila od zbytkov peria, dobre som ich umyla pod prúdom tečúcej studenej vody z vnútra i z vonka a dôkladne osušila papierovou kuchynskou utierkou.
-
2
Do teplej vody som namočila sušené dubáky na 30 minút.
-
3
Prepelice som jemne osolila z vnútra i z vonku, to stačí, lebo soľ je i v plnke a domáca údená slanina je slaná dosť. Nechala som ich 1 hodinu odpočívať a pustila som sa do prípravy plnky.
-
4
Namočené dubáky som scedila, ich vodu zachytila a pokrájala som ich na menšie kocky.
-
5
Umytú, odblanenú a osušenú kuraciu pečeň som pokrájala tiež na kocky.
-
6
Na rozohriatom oleji som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu do sklovita - asi 3 - 4 minúty.
-
7
Pridala som scedené dubáky, restovala som ich s cibuľkou asi 3 minúty...
-
8
...podliala som ich vodou, v ktorej boli namočené, priviedla som do varu a vyvarila som ju prudkým varom až na tuk - asi 10 minút.
-
9
Pridala som pokrájanú kuraciu pečeň a restovala som ju asi 5 minút, všetko som nechala úplne vychladnúť.
-
10
Pridala som vo vode namočené a poriadne vytlačené žemle,...
-
11
...posekanú petržlenovú vňať, ...
-
12
...rozklepla som 1 vajce, zmes som premiešala, ...
-
13
...osolila morskou soľou, okorenila čerstvo mletým čiernym korením,..
-
14
...zahustila strúhankou a ...
-
15
...premiešala dobre rukami, plnka bola hotová.
-
16
Pripravenou plnkou som naplnila prepelice, nie veľmi na tesno, pri pečení plnka zväčší svoj objem.
-
17
Naplnené prepelice som obalila tenkými plátkami domácej údenej slaninky, vložila som ich do pekáčika a pridala som vedľa ešte zvyšok plnky. Údená slaninka výborne ochutí prepelice i plnku počas pečenia.
-
18
Prepelice i plnku som poliala olejom, aby pri pečení získali chrumkavú kôrku na povrchu, ...
-
19
...podliala som ešte trochou studenej vody a vložila som ich piecť do rozohriatej trúby.
-
20
Piekla som ich 30 minút pri teplote 160 stupňov C, potom som zvýšila teplotu na 200 stupňov C a piekla ešte 5 minút, kým bol povrch pekne do červena a do chrumkava. Odobrala som výpek ochutený domácou údenou slaninkou do iného pekáčika a upiekla som na ňom krížalky zemiakov pri teplote 220 stupňov C 20 minút.
-
21
záber z blízka. Podávala som ich horúce s úžasnou sviatočnou plnkou, ktorá len pridala na chuti skvelého sviatočného nedeľného obeda a s kockou zvlášť upečenej plnky, so sladko-kyslými domácimi nakladanými uhorkami a so zemiakmi pečenými na výpeku z prepelíc a údenej slaninky,ktoré vynikajúco doplnili lahodnú chuť jemného delikátneho prepeličieho mäsíčka, ktoré bolo mäkučké ako masielko a zostalo šťavnaté vdaka obalu z údenej slaniny,je to neskutočná dobrota - odporúčam vyskúšať a prajem Dobrú chuť :-)
aj ja dávam plnku ešte zvlášť, ked robím plnené pečené kura. vtedy jej spravím viac. tu mi trocha plnky zostalo, použila som ju tiež.
takto upravené prepelice boli vynikajúce :-)
dakujem za pochvalu.
netvrdila by som, že to nemôže byť lacné jedlo, prepelice sa v obchode síce ťažko zháňajú, avšak v metre ich kúpiš za primeranú slušnú cenu, okrem toho sa chovajú na rôznych farmách a dokonca v domácnostiach s rodinným domom vo volérach vo väčšom množstve, tiež kúpiš za prijateľnú cenu, kuracia pečeň je relatívne určite lacná, najmä ak zvážiš použité množstvo a dubáky sú vlastnoručne nazbierané.
iste, že záleží na možnostiach každého z nás individuálne, rozhodne za všetko spolu nedáš ani zdaleka toľko peňazí ako napr. za pravú sviečkovú, vykŕmenú kačicu a iné drahé dobroty. a raz za čas to iste nie je vôbec veľa.
dakujem za pochvalu.
a tentoktát skutočne s prepelicami :D
veľmi pekne dakujem.
však si včšimni, koľko je tu husí, kačiek, husokačiek, hanger steekov, pravej sviečkovej, drahých rýb...a podobne :-)
nemusí to byť vždy len lángoš, fazulica, kapustnica, kelovica,šošovica, zemiakove placky, halušky...napokon milujem klasiku a mám ju doma často, takmer denne. aj dobá klobása čosi stojí, nie?
človek si zaslúži aj takéto úžasné jedlo niekedy.
vrelo odporúčam každému.
dakujem za uznanie i 5*****
verím, že by si si dala...áno, v poslednom čase som sa v kuchyni teda vyšantila :-)))))
ale stálo to za to a chutilo nám.
dakujem za pochvalu.
verím, že by si si dala...áno, v poslednom čase som sa v kuchyni teda vyšantila :-)))))
ale stálo to za to a chutilo nám.
dakujem za pochvalu.