Pečené kura na pečených zemiakoch

dr - fotkadr, 18. augusta 2015
Pečené kura na pečených zemiakoch
Foto: dr

Recept takmer bez práce.

4
porcie
15 minút
príprava
90 minút
na 190 °C

Postup

  1. 1

    Očistené kura rozdelíme na jednotlivé časti, posolíme a posypeme rascou. Zemiaky očistíme a pokrájame na hrubšie kolečká. Pekáč vymastíme maslom, poukladáme zemiaky, ktoré osolíme a posypeme rascou. Do misky dáme jogurt, do ktorého pretlačíme 2 - 3 strúčiky cesnaku (podľa veľkosti), pridáme štipku čierneho mletého korenia a štipku soli, premiešame a navrstvíme na zemiaky. Pomedzi zemiaky dáme nadrobno nakrájané 2 - 3 strúčiky cesnaku a uložíme tenké plátky masla a to toľko ako máme radi. Na zemiaky uložíme kura. Pekáč zakryjeme pokrievkou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov, ja som dávala do studenej rúry, lebo som použila liatinový pekáč, ktorý sa musí zohrievať postupne.

  2. 2

    Po 45 minútach, od začiatku pečenia, som pekáč odokryla, zemiaky som posunula a pomedzi ne do výpeku som vsunula kura, aby sa nasiaklo výpekom, znova som prikryla a dala do rúry na ďalších 30 minút. Potom som pekáč odokryla, teplotu rúry som stiahla na 175 stupnov, zapla som teplovzdušný ohrev zvrchu a nechala kura a zemiaky zapiect na farbu cca 10 až 15 minút.

    Pečené kura na pečených zemiakoch - obrázok 2
  3. 3

    Šalát - uhorky nastrúhame na kolečká, pridáme soľ podľa chutí, čierne mleté korenie podľa chuti, cukor a ocot, premiešame a necháme 30 minút uležať.

    Pečené kura na pečených zemiakoch - obrázok 3

Diskusia k receptu

kukulienka71
to, že si dala kura do studenej rúry, skresľuje -predlžuje čas pečenia, inak by bol určite kratší. S uhorkovým šalátom výborné!
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@kukulienka71 , teraz mám kuriatka z inej domácej farmy ako som kupovala a mám vyskúšané, že ich treba pripravovať 90 minút, aby boli také mäkké ako nám chutia, stopla som čas od začiatku pečenia, to sa dá. Treba vyskúšať kedy je mäso akurát. Mám taký hrniec, inak je výborný, ale v návode bolo, že ho treba zahrievať postupne, nie vložiť do horúcej rúry, aj keď robím na plyne idem od mierneho ohňa a pridávam. Neviem čo by inak hrniec urobil, možno popraskal.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ďakujem Vám.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ďakujem :-).
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@zinnajdha , aj ja som to robila prvýkrát a budem robievať častejšie.
Ďakujem Vám všetkým.
luss44
určite výborné, ja dávam rozmarín, s rascou sa nekamarátim...