Pečené kura
Pečené kura

Pečené kura - domáce verzus veľkochov fotorecept

emdy - fotkaemdy, 30. mája 2020
Pečené kura - domáce verzus veľkochov (fotorecept)
Foto: emdy

Porovnáme si kura z domáceho chovu brojler ROSS 308 a bežné kura dostupné v obchode. Jedna rovina je ekonomická, 6-týždňový brojler sa nákladovo pohybuje Zobraziť celý popisPorovnáme si kura z domáceho chovu brojler ROSS 308 a bežné kura dostupné v obchode. Jedna rovina je ekonomická, 6-týždňový brojler sa nákladovo pohybuje cca 2,- eurá. Kúpený 3,69,- eura. Obidva o váhe 1,7 kg. Druhá: Domáci chov bez GMO a sóje.

8
porcií
15 minút
príprava
75 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
4 kg
400 g
300 g
3 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Začneme výberom správneho kusu v kuríne. Pri veľkochove je to jednoduché, nakoľko väčšina sa dováža z východu (UA) a poráža sa na Slovensku a má Slovenský ovál. Identifikácia nie je možná.

    Pečené kura - domáce verzus veľkochov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistíme. Už na prvý pohľad je jasné, ktoré je domáce.

    Pečené kura - domáce verzus veľkochov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Základ je pokrájané zemiaky, paradajky, paprika, šampiňóny a koreniny, ktoré rozložíme na plech s olejom. Do toho vložíme osolené, okorenené a opaprikované kura. Každé je pečené zvlášť, aby to bolo fair.

    Pečené kura - domáce verzus veľkochov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prvý režim v konvektomate je 45 minút, 99 stupňov a 100% para, režim Climatronic. Odvetrávanie je vypnuté a suroviny sú v pare.

    Pečené kura - domáce verzus veľkochov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nastavíme požadované parametre.

    Pečené kura - domáce verzus veľkochov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäso začína mäknúť, zmeníme režim na 180 stupňov, 30 minút, horúci vzduch.

    Pečené kura - domáce verzus veľkochov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A tu je výsledok, ktorý zhodnotila degustačná návšteva: to je 100 a 1" Rozdiel je jednoznačný, domáce mäso má tmavšiu farbu, pevnejšiu konzistenciu a nesmrdí po sóji.

    Pečené kura - domáce verzus veľkochov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Servírujem s Veltlínom. Dobrú chuť.

    Pečené kura - domáce verzus veľkochov (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

frezia68
Odborný posudok ma veľmi zaujal .Samozrejme,že domáci produkt vyhráva,len odkiaľ ho zabezpečiť? Ako mladá,som tiež doma chované kurča musela opariť a trpezlivo čistiť.Len vidím,že teraz chované majú vypadané pierka a naše ich mali krásne našuchorené,lebo behali po dvore.Takže ak mám na obale napísané,že chované na Slovensku a zabité tiež,nemusí to byť pravda?Mne tiež kurča nevonia,tak robím marinády.Pomôž si človeče.......:-).
safflower
Chválim experiment. Ak by to mohli viacerí ochutnať, mohlo by to veľmi pomôcť drobným farmárom. Osobne by ma zaujímalo, aký bol rozdiel vo váhe upecenych kurčiat.
emdy
@frezia68 (31.5.2020 08:27)

Matematika nepustí... Najväčší spracovateľ poráža na SK cca 200 t kusov denne. Chovná norma je 8 ks na meter štvorcový. To je 25 t metrov štvorcových, čiže 2,5 ha chovnej plochy denne. A keď sa zamyslíme koľko je reálne takých chovných zariadení v našom okolí, tak sa odpoveď núka sama ako to v skutočnosti je...
emdy
@safflower (31.5.2020 08:47)

Strata tepelnou úpravou bola pri obidvoch cca 20% čo je v norme. Rozdiel bol na druhý deň, kde pri domácom bol v pekáči kolagén, pri kupenskom voda.
emdy
Samozrejme hlavná pridaná hodnota je, že človek vie čo má na tanieri. A skutočná hodnota je relatívna, lebo je potrebné tomu venovať v začiatku veľa času. Prvé týždeň vypiplať ako malé dieťa...


haji
Rozdíl v tom je, jestli je kuře domácí a nebo z marketu. Brojler sám o sobě je soliter, výdobytek moderní doby. Doma jsme chovali slepice, kohouta, kuřata. Ale nepamatuji si, že by jsme kdy měli na oběd kuře. Slepici, která byla vynesená, to ano. Kuřata byla určena pro chov -nosnice. Slepice u nás doma byly královny. Hlavní důraz babička kladla na dobrou výživu a jejich snůšku vajec. Kuře na talíři jsem poznala až ve své dospělosti. Sem tam se začaly kuřata v obchodě objevovat, mražená. Později přišly brojlery, ty jsme kupovali a doma dokrmili, zpracovali. Domácí kuře je daleko více aromatické, jestli se to dá nazvat aroma. A konzistence masa pevnější, chutnější a také se trochu déle dělalo - kvůli velikosti.
Dnes se musím spokojit s marketovým kuřetem. Lepší je Vodňanské. V prodejně zdravé výživy dostat i farmářské /z Rakús/. Vyšší level, hlavně cenový.
Jsem ráda, že vůbec něco do kastrolu mohu strčit. Asi tak.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Mne prídu tie kurence rovnaké na obrázku, hoci viem, že rozdiel to určite je.