Foto: enerrgizer
...niekedy sa dá jedlom aj zhrešiť, ale potom by sme si mali pripraviť niečo fakt zdravé a aspoň trošku chutné, napríklad takéto koleno...tento recept Zobraziť celý popis...niekedy sa dá jedlom aj zhrešiť, ale potom by sme si mali pripraviť niečo fakt zdravé a aspoň trošku chutné, napríklad takéto koleno...tento recept som dostal mailom 1.4.2008 12:28... ďakujem Ivan (...a trošku som ho upravil)
porcie
príprava
na 140 °C
Postup
-
1
...zabijeme prasa a použijeme z neho zadné koleno, zvyšok rozdáme :-)...ale nie, môžeme ho aj kúpiť, ale musí byť pekné a neúdené. Koleno dôkladne očistíme, ak treba aj ho opálime...čistíme pokiaľ nebude krásne, čistučké a ružovučké. Potom si ho narežeme ako na fotke a vtlačíme do mäska veľa cesnaku, posolíme a odložíme na 22 hodín a 14 minút do chladničky...
-
2
...na druhý deň si namočíme rímsky hrniec (minimálne na 15 minút) a očistíme cibule. Očistené ich nakrájame len tak ledabolo, ale na väčšie kusy (a to je veľmi dôležité). Na dno dáme polovicu z nakrájaných cibúľ a vložíme do hrnca koleno TIP: koleno použijeme to, ktoré sme včera očistili a nakŕmili cesnakom a soľou :-) Potom ho ozdobíme celou rascou a obložíme zvyšnou cibuľou...
-
3
...rímsky hrniec zatvoríme a vložíme do studenej rúry...pečieme asi 2,5 až 3 hodiny pri teplote 140°C ...nepodlievame. Potom odkryjeme a zapečieme koleno zvrchu asi 30 minút... keď bude takéto, tak ho vyberieme...
-
4
...do výpeku vložíme kyslú kapustu a na ňu položíme koleno, ale tou stranou, ktorá je už zvrchu schrumkovatená...a pečieme ďalších 30 minút...
- 5
...TIP II: kto nemá rímsky hrniec, pečie klasicky v pekáči, prikryté napríklad alobalom, ale vtedy sa musí podlievať čiernym pivom (tá farba je veľmi dôležitá) a čas aj teplotu si treba prispôsobiť svojej rúre a pekáču...podávame na kapustičke, s horčicou, chrenom a čerstvým chlebíkom, ale hlavne nesmieme zabudnúť na pivo...dobrú chuť
- 5
A strašne nezdravé!!! :-))))))))))))